• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MIRO_073 - майстор
angelfilev написа:
MIRO_073 написа:
Да, може. Честотния обхват който осигуряват е ориентировъчно от 20 до 80 хц.
Остана да го докажеш
Във фирмата където работя използваме десетки ежемесечно. Посочих диапазона в който в установен режим без проблеми работят моторите ни.
Възможно е инвертора да има обхват по честота например 5-200 хц, но практически не се използва целия.
Не обясняваш как може да увеличиш оборотите НАД номиналните. И колко двигателя пуснахте над предписаните от производителя обороти?
moimoimoi - майстор
колегата е имал в предвид че двигателя може да се върти както с обороти под номиналните така и с обороти над номиналните
номинални са оборотите които производителя е посочил на табелката и в характеристиката на двигателя,те зависят от честотата,в бг тя е 50 херца и от чифтовете полюси в статорната намотка
какъв е проблема един двигател който е на 950 оборота да се върти с 100херца на 1900 оборота?
и пак питам защо производителите на честотни регулатори не са ограничили честотата на 50 херца ами я има до 200-300-400 и повече?
а какво ще стане ако един двигател при номинални 50 херца го завъртим с 55 примерно?,май нищо фатално за него
Последна промяна от moimoimoi на нед фев 02, 2014 8:30 pm, променено общо 3 пъти.
fikata - майстор
pansim написа:
fikata написа:
Т.е. скоростта на двигателя може да се регулира както под синхронната, така и над синхронната.[/b]
Убеден ли си във верноста на това твърдение? Помисли малко, преди да отговориш :idea:
При стандартната честота f=50Hz и при р = 1,2,3 и 4 синхронната скорост е съответно 3000,1500 1000 и 750 tr/min
Чрез промяна на честотата с честотен регулатор оборотите на двигателя могат да бъдат под и над тези синхронни скорости.
Нормално скоростта на двигателя се назовава по синхронната скорост
като се пренебрегва хлъзгането,което е малка величина.
Повтарям:
Възможността за регулиране на оборотите (n) на асинхронния двигател се предопределя от функционалната зависимост между тях и честотата на мрежата (f) и чифтовете полюси (p): n = 60f/p.
moimoimoi - майстор
то на табелката на двигателя която е от производителя не пише че може да работи и с честота по малка от номиналната обаче не е проблем да се върти с по малка честота с честотен регулатор
Junak - майстор
moimoimoi написа:
то на табелката на двигателя която е от производителя не пише че може да работи и с честота по малка от номиналната обаче не е проблем да се върти с по малка честота с честотен регулатор
... но се регулира и напрежението...

Той и MrMurdjo говори за трифазни мотори с 24000rpm, но те нямат нищо общо с асинхронните мотори.
fikata - майстор
Съотношението напрежение и честота трябва да е константно
fox_vt - майстор
Нз що се карате аз лично на работа съм си играл да настройвам честоти за телфера на подемна кофа вдигащ 1500 кг товар.Вариациите на настроените честоти са от 20 херца до 100 там е лимита на този инвертор.Мотора номинала му е на 50 херца а си работи със години и на 100.Вярно е че работата му е циклична и не е винаги на макс.Също така плавната развивка на честотната лента също оказва влияние.За тези телфери е нужен и резистор от порядъка на 2-3 киловата незнам колко ома е.
fikata - майстор
Толкова пък недоверчиви хора ... :-D
pansim - майстор
fikata - ротора на един асинхронен двигател не може да се върти със скорост по-голяма от синхронната, и даже не може да достигне синхрона скорост. В този ред на мисли е неточно твърдението ти. Ако увеличим честотата на захранващото напрежение то се променя и синхронната скорост, но ротора пак върти винаги под нея с разлика "хлъзгането" както правилно си отбелязъл.
Та обобщението е че асинхронен мотор може да се управлява с честотен регулатор , но винаги под синхронната скорост. Няма начин да я достигне или надвиши!
MIRO_073 - майстор
Виждам, че всички участници сте прочели статията която пуснах. Дори има и цитати. :-D Никои не обяснява обаче как увеличаваме оборотите НАД максималните според Вас?

Ето и някои от цитатите:
fikata написа:
Съотношението напрежение и честота трябва да е константно
fikata написа:
При стандартната честота f=50Hz и при р = 1,2,3 и 4 синхронната скорост е съответно 3000,1500 1000 и 750 tr/min
Чрез промяна на честотата с честотен регулатор оборотите на двигателя могат да бъдат под и над тези синхронни скорости.
Нормално скоростта на двигателя се назовава по синхронната скорост
като се пренебрегва хлъзгането,което е малка величина.
Повтарям:
Възможността за регулиране на оборотите (n) на асинхронния двигател се предопределя от функционалната зависимост между тях и честотата на мрежата (f) и чифтовете полюси (p): n = 60f/p.
fox_vt написа:
Нз що се карате аз лично на работа съм си играл да настройвам честоти за телфера на подемна кофа вдигащ 1500 кг товар.Вариациите на настроените честоти са от 20 херца до 100 там е лимита на този инвертор.Мотора номинала му е на 50 херца а си работи със години и на 100.Вярно е че работата му е циклична и не е винаги на макс.Също така плавната развивка на честотната лента също оказва влияние.За тези телфери е нужен и резистор от порядъка на 2-3 киловата незнам колко ома е.
Е какво общо има с темата? Някои да ти е споменал, че мотор не може да работи на различна от 50Hz честота?

Аиде още една статия.

http://engineering-review.bg/engineerin ... 34&id=1730

MrMurdjo написа:
Junak написа:
MrMurdjo, ти правиш ли разлика между двигател, проектиран да работи на 1500rpm и такъв, проектиран за 24000rpm
Въобще не мога и не знам как да я направя :-D
Но пък съчмен търкалящ лагер не съм виждал с ограничение 1500 оборота, също така.
А и още нещо, народът е казал: "Който го е страх от мечки, да не ходи в гората."
Човекът пита може ли. Отговорът е "може". Какво ще се случи и би могло да се случи не е в обхвата на въпроса му.
Празнословничиш. Аз ще попитам не както е актуален въпроса сега "коЙ' а КАК може??? Обясни? Да научим и ние нещо. Видях ти ЦПУ-то преди година. Хареса ми.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "въпрос за честотен регулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: