Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
fikata написа:
Размисъл по темата. Какво се случва, ако докоснеш поцинкована кофа, в която е потопен включен бързовар с открит реотан навит на керамична макара? Или докоснеш водата за да провериш колко е топла?
Това няма нищо общо с конкретния случай. Кофата не е занулена/заземена за разлика от бойлера. Там всеки си знае - "не ТОКАЙ, че има ПИП." :-D Ако на кофата си сложиш един болт за крилчата гайка и я заземяваш, ще може да си я бараш и да проверяваш колко топла е водата. Разбира се с уговорката, че няма да бъркаш надълбоко и да хващаш директно нагревателя. :x Виждал съм стари Юнги работещи с напълно разцепен нагревател без да има някакъв проблем с тока.
При бойлера какво като е емайлиран? Първо никога емайла не е съвършен. Второ - присъединителните тръби предполагам не са емайлирани? И най-важното - фланеца винаги е гол и присъединен към нула/земя. Същото се отнася и за анодния протектор. Тока си търси най-прекия път и това е фланеца и анодния протектор. Моя бойлер е неръждаем и с неръждаеми тръби. Ако не всяка, то през година сменях фланец. Първо изяждаше тръбата за терморегулатора. Ня един фланец взех че заварих дебела водопроводна тръба за терморегулатора. Изкара доста години. Накрая все пак протече. като свалих фланеца се оказа че беше изтънял наполовина. :shock: :shock: :shock:
Сега съм с аноден протектор и меден нагревател на месингова основа. При следващо отваряне ще дам отзиви за състоянието на нещата вътре. И да, ако всичко вътре в бойлера е неръждавейка няма нужда от аноден протектор.

А може би има логика в казаното от DMN. Предполагам медните тръби са изолирани от корпуса за да не се ядат от електрокорозията, макар медта да много по-малко активна от джелезуто.
Магнезия (и халумина - направен е от сплав магнезий и алуминий) от протектора никъде не се настанява. Отнася се с водата. Предполагам се свързва в карбонати и хлориди заради примесите в питейната вода.?
В интерес на истината никога не съм се замислял много точно по този въпрос. :?
:partyman:

Тема "Нагревателя на бойлер на елдоминвест 50л не е занулен-защо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: