Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
thinkpad написа:
Никъде в наредбата не пише точно следните 2 неща, поради липсата на които се поражда объркването тук. "медни проводници с PVC изолация" и "кабели с медни проводници с PVC изолация и PVC обвивка". А наредбата зависи от къде си я теглил какви са й таблиците.
От линка дето го даде hidrazin по-горе, раздел 3
Допустим продължителен ток за проводници и шнурове с каучукова и PVC изолация с медни жила
таблица 1.
thinkpad - майстор
shadow__01 написа:
От линка дето го даде hidrazin по-горе, раздел 3 таблица 1.
Кабела не е шнур, кабела не е проводник. Обаче шнура е вид кабел. Кабел е няколко проводника, като всеки от тях е изолиран, намиращи се в обвивка, която да осигурява механична устойчивост. Отделно "и" не е равно на "или". Има двусмислица. А аз наредбата я имам, мога и нея да я кача. Тя я има поне свободно достъпна в интернет на български.
sstefanov - майстор
thinkpad написа:
... дай да изпиратстваме стандарта. ЛИНК за изтегляне на BS EN 60204-1:2006
Стандартът BS EN 60204-1:2006 си го има свободно достъпен и без този линк.
kalpev - специалист
thinkpad написа:
...кабела не е проводник...
:-?
thinkpad написа:
Кабел е няколко проводника, като всеки от тях е изолиран...
Eдиничен изолиран електрически проводник какво е тогава?
thinkpad - майстор
sstefanov написа:
Знам. За мързеливите все пак - качвам това, което имам налично.
kalpev написа:
Разликата между проводник и кабел е в това, че проводникът има само 1 слой изолация. Кабелът обединява няколко проводника с втори слой изолация/обвивка с цел повишаване на механичната устойчивост и безопасност. По тази дефиниция кабелът не е проводник, както и дървото не е гора. Една гора е съставена от много дървета, но едно дърво не прави гора.
kalpev - специалист
thinkpad написа:
Разликата между проводник и кабел е в това, че проводникът има само 1 слой изолация. Кабелът обединява няколко проводника с втори слой изолация/обвивка с цел повишаване на механичната устойчивост и безопасност. По тази дефиниция кабелът не е проводник, както и дървото не е гора. Една гора е съставена от много дървета, но едно дърво не прави гора.
Пак те питам - единичен изолиран електрически проводник какво е тогава?
thinkpad написа:
Разликата между проводник и кабел е в това, че проводникът има само 1 слой изолация.
Аха, разбирам...ако няма изолация, значи не е проводник... :?
sts - специалист
thinkpad
ЕРП избират сеченията на кабелите по икономична плътност / Jип /.Този коефициент зависи от годишното използване на кабела в часове:
Jип до 2 000 ч. - 3.5
Jип до 3 500 ч. - 3.1
Jип до 6 000 ч. - 2.7
Sип = Iн / Jип - (мм2)
П. Петков - специалист
thinkpad написа:
sstefanov написа:
Знам. За мързеливите все пак - качвам това, което имам налично.
kalpev написа:
ПСД проводниците не са ли с двойна изолация - лак плюс стъкловлакно? Знае ли човек? А имаше и СВТ-В, които бяха с три изолации и много трудно се намираха (Що псувни съм отнесъл от снабдителите и техническите ръководители на обектите! :-D ), макар че СВТ-то може да се води и кабел! Навремето ги слагах в помещения с взривоопасна среда. Ама "СВТ-В"-то беше песен! Най-титанична беше борбата с газовите инженери и инвеститорите, когато ставаше въпрос за слагане на отсекателни вентили за газ с ръчно възстановяване (метан или пропан-бутан). По принцип те са два вида - нормално затворени и нормално отворени. При "затворените" трябва захранващото им напрежение да отпадне, за да затворят, а при "отворените", трябва да им се подаде напрежение за да затворят. Винаги слагах нормално затворени, защото не изискваха UPS, по-евтино е, и принципно схемата е по-надеждна. Да, ама у нас токът спира често и отсекателите непрекъснато трябва да се възстановяват ръчно. Всички пропищяваха от проектанта! :) Имаше един женски манастир в Самоков (Май че беше "Покров Богородичен"), където монахините непрекъснато викаха един колега (тук от София!), за да им дърпа отсекателя след поредното спиране на тока. :-D Добре че съм атеист и клетвите им много не ме засягат! :)
thinkpad - майстор
sts написа:
ЕРП избират сеченията на кабелите по икономична плътност / Jип /.
С примера си не коментирах това. Коментирах как кръгове осветление 1,5mm2 ги защитават с 16А предпазител, а по таблицата в стандарта 1,5mm2 <16A.
kalpev написа:
Пак те питам - единичен изолиран електрически проводник какво е тогава?
Осветли ни. Преподаването на лекции никога не ми е било силна страна. Просто напиши каквото имаш да напишеш, трупаме излишни мнения.
shadow__01 - майстор
thinkpad написа:
Кабела не е шнур,...Обаче шнура е вид кабел.
Това как трябва да се тълкува?
Като вярваш на подробния и почти неизползваем справочник на Филкаб виж какво пишат в сайта им http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... 0%92_/117/
по-точно:
Проводници /шнурове/ с гъвкави медни жила, с поливинилхлоридна изолация и обвивка с паралелно положени или усукани в сноп изолирани жила....
Накратко написано: Шнура е вид по-гъвкав кабел.

Тема "Таблица за сечението на проводниците." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: