Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Сега, ако някой чака някаква супер защита от претоварване много ще има да чака. Един башон, дори и 16А никога няма да изключи при 16А а при повече. Независимо дали автоматичен предпазител и още по-малко стопяем. Ей тук съм писал на какво претоварване трябва да издържат!!! Не да прекъснат!
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 80#p570948
Та на този стопяем предпазител от 16А си издържа към 3500 вата без да му мигне жичката. А същия този башон трябва да устиска 25А в продължение на не по-малко от 30 минути. Та за да ти изгори от претоварване трябва да му шибнеш над 5 киловата. :weedman:
Сега ми е интересно да разбера кой уред в нормален, средностатистически дом ще осигури такова претоварване? Готварската печка я махаме от сметките. За нея си пускаме отделен кръг.
И под секрет - контакти и щепсели се палят най-често не от претоварване по ток. Палят се от лош контакт. Нагорели пластини на контакта, "разчекнати" пластини на контакта, некачествени контакти на щепсела, окислени контакти на щепсела, разхлабване или не добре завити болтове в щепсела, окислен кабел. Запалването или овъгляването на контакт или щепсел (често и двете) става обикновено при номинален или по-малък от него ток. Не е нужно да претовариш контакта за да се запали. И thinkpad май имаше близки срещи с такива едни никелирани щепсели? :-D Та в тези най-чести случаи никакъв бушон не те спасява.
:partyman:
shadow__01 - майстор
thinkpad написа:
...16А на кръг с контакти... А защо не се защитава контакт с предпазител 25А и нагоре? Защото контактът ще почне да се топи....
Не искам да се намесвам в спора ви, но на повечето места се слага 25A за кръг с контакти(повече от един контакт). Например до стаята отива кабел 4 квадрата в разклонителна кутия. От там с 2.5 квадрата към всеки контакт. При евентуално късо в някой контакт предпазителя ще изключи много преди контакта да се стопи.
А за претоварването единствения начин да претовариш контакт с истински 16A е да пуснеш в него калорифер 3.2kW или акумулаторна печка. Предвидено е ако ако се включи мощен консуматор(мощна машина за кратко време или електрожен) да не пада предпазителя и уредите в другите контакти и те да си работят.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Сега, ако някой чака някаква супер защита от претоварване много ще има да чака. Един башон, дори и 16А никога няма да изключи при 16А а при повече. Независимо дали автоматичен предпазител и още по-малко стопяем. Ей тук съм писал на какво претоварване трябва да издържат!!! Не да прекъснат!
Мисля, че схвана идеята и няма защо да се правиш на ударен. И по-полека с удивителните!!!!!!!!!! То ако беше толкова просто, щеше да има само един вид предпазители - 63А и толкова. На всичко по 63А. От глимка до АЕЦ.
Кръговете се защитават с подходящи предпазители и за 2,5mm2 кабел на обикновени контакти това не е 35А вложка. Разликата между 16 и 35А предпазител е, че първият ще изгори при 25А, а вторият - при 56А. Ти ми кажи дали 56А ти се струва нормално.
Под секрет - като пуснеш една духалка и една печка Раховец на един контакт, използвайки разклонител - готово ти е претоварването. За него и говоря аз. То няма нито един уред, който се продава с Шуко щепсел и да консумира повече от 16А. А ако някой е параноик, може да сложи и 10А вложка.
lov - майстор
thinkpad написа:
lov написа:
А в края на краищата останалите контакти са сложени за да ги има и за да е удобно, а не да се ползват всичките на веднъж.
Протекционизъм. По същите причини можем и да не ползваме заземяване, дефектно токови защити и зануляване. Трябва да се приеме, че по всяко време може да се намери произволен идиот(казвам субектът Х да го наречем, не се отнася за когото и да е било от писалите в темата), който да включи такъв набор от уреди, че да подпалят сградата.
Да не говорим, че предпазител над 25А е на цокъл Е33, т.е както си сложил 35А предпазител, така друг може да нахака вложка кажи-речи двойно по-голяма от 63А, което би било просто катастрофално при някакъв проблем.
А бе ти къде видя да съм писал че са сложени по големи предпазители. И кога е проектирано и изпълнявана инсталацията със сигурност не си бил и планиран. Тъй че и да подскачаш и да обясняваш как трябвало да се направи отдавна е късно. Такива са били изискванията тогава и се е смятало за надеждно. А пък и неса си и Помисляли хората че може да има и дефектнотокови защити. Това е 150 квадрата апартамент 4 линии и толкова. Главен предпазител в централното табло на приземието също на цокъл Е27. А за зануляване или заземяване на контактите просто няма как да стане. Те такива тогава също е немаше. Явно идиотите са били мацинство. :?
Преди да направя ремонта се знаеше много добре че печка и пералня и бойлер не се включват заедно. Айде да не се връщаме в миналото и сега да ставаме по католици от Папата.
Junak - майстор
Мдаа, явно пак трябва да спрем да му обръщаме внимание :)
thinkpad - майстор
lov написа:
Такива са били изискванията тогава и се е смятало за надеждно.
Сега не са. Не беше ли един твой колега от форума човека, който беше тръгнал да ме яде, заради мое хипотетично предположение 2 помещения да бъдат на магистрала през 25А предпазител? Предлагам ви да стигнете до единодушие, защото вече не знам в този форум кой какво твърди и кой за какво се бори.
Пиша в една тема как няма нужда да се сменят винтови предпазители с автомати - изскача някой да яде винтовите предпазители колко били демоде и опасни. В друга тема предлагам автомати на място на винтови поради други причини - някой изкача да яде за това винтовите колко били хубави и таблото какво било доказано във времето, няма нужда да се подменя.
shadow__01 - майстор
thinkpad написа:
Пиша в една тема как няма нужда да се сменят винтови предпазители с автомати - изскача някой да яде винтовите предпазители колко били демоде и опасни. В друга тема предлагам автомати на място на винтови поради други причини - някой изкача да яде за това винтовите колко били хубави и таблото какво било доказано във времето, няма нужда да се подменя.
Всякакви хора пишат в интернет. Цяло изкуство е да се пише по форуми. Още по-трудно е да се определи на кой потребител може да се вярва и на кой не. Това се постига с години опит и хиляди изписани постове.
Автоматичните винаги са по-удобни, но да са хубави и оригинални. Винтовите с вложка са се доказали, че при тях няма хлабаво. Стане ли късо винаги изгарят. Но времето им мина и мястото им отдавна вече не е в таблата. Аз използвам малки стъклени 5x20мм. предпазителчета за изправители и самоделни устройства които съм правил.
thinkpad - майстор
shadow__01 написа:
...Автоматичните винаги са по-удобни, но да са хубави и оригинални.
В момента повечето автоматични винтови/витлови предпазители, които се продават са китайски, със съмнително качество.
shadow__01 - майстор
thinkpad написа:
В момента повечето автоматични винтови/витлови предпазители, които се продават са китайски, със съмнително качество.
Хич не е по темата ама 2A автоматичен само по сайтовете се среща. В никой магазин не зареждат толкова малки стойности. Може и 1A да има.
hristo3 - помощник
Моля дайте данни за ремонт на старите стопяеми предпазители - на колко ампера каква квадратура и диаметър медна жичка да се постави за да бъде предпазитела ПРЕДПАЗИТЕЛ
6А - ф...мм ....кв. мм
10А - ф...мм ....кв. мм
16А - ф...мм ....кв. мм
25А - ф...мм ....кв. мм
40А - ф...мм ....кв. мм
50А - ф...мм ....кв. мм
63А - ф...мм ....кв. мм
Благодаря за ретро иформацията

Тема "Видове бушони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: