Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
shadow__01 - майстор
А този ток на празен ход 0.3A? Това са 69W консумация без товар във вторичната страна?
hidrazin - майстор
Колкото е по-добре стегнат магнитопровода и ламелите плътно набити в макарата, толкова този ток намалява.
Я дай една снимка на трафа.
:partyman:
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Я дай една снимка на трафа.
Прикачен файл:
IMAG0550.jpg
Прикачен файл:
IMAG0547.jpg
Прикачен файл:
IMAG0543.jpg
Прикачен файл:
IMAG0552.jpg
hidrazin - майстор
:? Изглеждат добре стегнати. Като го разглобява и сглобява не ти останаха ламели нали? На тази последната снимка от лявата страна
ми се виждат големи процепите между Ш-образната и малката ламаринка. Може леко да охлабиш шпилките и с почукване да обереш разстоянието,
така че да опират колкото се може по-плътно.
Между другото не съм следил сметките за трафа и какво си навивал, развивал... После ако ми остане време ще ги прегледам.
Остави го да поработи 10-20-30 минути и опипвай периодично магнитопровода и намотката да видиш дали грее. Ако усетиш стопляне на намотката го изключи веднага.
:partyman:
alsted - майстор
Много големи въздушни междини. Набии ламелите да опират плътно всички.
Прикачен файл:
въздушни междини.JPG
въздушни междини.JPG (35.62 KиБ) Видяна 3796 пъти
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
:? Изглеждат добре стегнати.
ми се виждат големи процепите между Ш-образната и малката ламаринка.
Между другото не съм следил сметките за трафа...
Стягани са с мощен винтоверт. На ръка не може толкова стегнато да се направи.
За малките пластинки може и да си прав. Последно ги почуквах за да влезнат шпилките. Може и да има разстояние. Утре ще има пак стягане.
А за сметките ги правих с Ексел.
http://dox.bg/files/dw?a=423cda9516
ESPACE - майстор
Подложи трупче и чукай върху него. Да не ги подпукаш директно с чука! 300мА е кошмарен ток на празен ход за този трансформатор. Не трябва да е повече от 100.
ditronix - специалист
А грее ли? Щото 65-70W на празен ход са много според мен! За 300W траф си е множко тая консумация. Или ламелите са малко,или....кофти.За импрегниране ако всичко е наред аз препоръчвам парафинова баня. Позволява последващо разглобяване без проблем. Стапя се парафин на водна баня и се топи железото вътре докато спре да диша. Вади се ,отцежда се и се оставя да изстине. Ако след това бръмне,аз ще го изям. Но първо го остави да поработи поне час на празен ход. Не трябва да се затопля осезаемо!
Офффффффф ..............Не съм видял втората страница...... Всичко е написано. Сори!
shadow__01 - майстор
Ще наместя ламелите, но утре. Не е редно вечерта да блъскам с чука, дори и през дъска. Ако беше друго може и вечер, но с чука....Тогава ще опитам дали загрява и ще му измеря тока отново.
MamaMy - майстор
На тия трафове желязото не е много читаво. И затварящите пластини не са изрязани добре. Играл съм си с тях и не дават това което може от такъв траф. Отделно, че един траф с вит магнитопровод ще бръмне ама друг път.

Тема "Изчисляване на трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: