Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
borkata3000 - специалист
Обаче ми остана неяснотата - трябва да търся двужилен или четирижилен кабел? И колкото по-долямо сечение има, толкова по-малко загуби ще генерира по трасето, нали така?
hidrazin - майстор
Двужилен. Ако намериш с такова сечение защото е рядкост. Колкото по-дебел, толкова по-малко загуби.
Относно багерчето - забрави пясъка. :) Мноооого скъп ток.
:partyman:
borkata3000 - специалист
Здравейте отново. Честити празници!
Спрях се на CABT 2х25, въведох предполагаема максимална консумация от 5 kW при дължина на трасето 330 м. (те до парцела са ми 300, ама и до караваната имам още 30-тина) и резултата е:
Изображение

Но дали на уредите, който ще се захранват едновременно (климатик, ТВ, компютър, осветление, сондажна помпа) няма да им се случи нещо, ако не им подам 220, а 210, както ще става при 5 kW временна консумация? Как мислите?
todortv - майстор
Напрежението от трафа би трябвало да е 230В.
Но и при 210 няма да се повредят, освен ако лампите са с нажежаема жичка ще светят по-слабо.
PCL82 - майстор
Уредите със асинхронни мотори са застрашени ит греене и изгаряне при ниски напрежения, защото въртящият момент пада с квадрата на напрежението. При ниско напрежение почват да черпят повече реактивен ток, който води до загряване.

Стандартно напрежението от как сме синхронизирани с ЕС не е 220В, а 230В!. Най-добре е да видиш колко е при трафопоста в определени часове от денонощието, за да си прецениш дали и допустимите падове на напрежение няма да се окажат неприемливи за теб, което да значи по-дебел кабел.
Кики - специалист
borkata3000 написа:
Здравейте отново. Честити празници!
Спрях се на CABT 2х25, въведох предполагаема максимална консумация от 5 kW при дължина на трасето 330 м. (те до парцела са ми 300, ама и до караваната имам още 30-тина) и резултата е:
Изображение

Но дали на уредите, който ще се захранват едновременно (климатик, ТВ, компютър, осветление, сондажна помпа) няма да им се случи нещо, ако не им подам 220, а 210, както ще става при 5 kW временна консумация? Как мислите?
Допускаш съществена грешка, заложил си 220 волта захранващо напрежение а трябва да е 230, и тогава след новата сметка със същия калкулатор на края на кабела (при твоята постройка) излизат 220 волта, което си е в нормите. Друг е въпроса обаче дали тези 5000 вата мощност ще ти бъдат достатъчни при определени обстоятелства, според мен е по-добре да заложиш на 35кв. кабел
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
...реактивен ток, който води до загряване.
Прав си, че токът се увеличава. "Реактивен ток - загряване" обаче е оксиморон.
--------
По темата - 5kW консумация е нереално малко. Напрежението принципно е 230V, но никога не съм го измервал някъде толкова. Ако се се полага трасе веднъж и завинаги, кабелът трябва да е по-дебел.
borkata3000 - специалист
Лошото е, че CABT повече от 2х25 не се предлага, а цената на NAYY 2х35 отлита към космоса. 6.25 лв. за метър. И като го сметна за 330 метра това са ми 2100 лв. срещу 1100 лв. за CABT.
Но това е само финасовата гледна точка. Никога не съм се сблъсквал с проблемите на недостатъчното захранване, не съм наясно какво да очаквам и затова се притеснявам дали ще взема правилното решение - по-евтиния или по-дебелия кабел. :ka:
borkata3000 - специалист
Лошото е, че CABT повече от 2х25 не се предлага, а цената на NAYY 2х35 отлита към космоса. 6.25 лв. за метър. И като го сметна за 330 метра това са ми 2100 лв. срещу 1100 лв. за CABT.
Но това е само финасовата гледна точка. Никога не съм се сблъсквал с проблемите на недостатъчното захранване, не съм наясно какво да очаквам и затова се притеснявам дали ще взема правилното решение - по-евтиния или по-дебелия кабел. :ka:
vk - специалист
По дебелия кабел би могъл един ден да го избиеш, като някой човек - съсед иска и той да се присъедини. И него ще го присъединят в точката в която и теб свързват. Само ще изместят електромерите по-близо до вас.
Тогава съседа ще трябва да ти плати нещо на теб, защото ще вземе от твоя кабел захранване. Иначе ще трябва и той 300 м да полага.
Виж Кабелкомерс не могат ли да доставят 2х35 мм, а и доста други големи електричарски фирми има в Пловдив (филкаб , ТМТ елком и други)
Другия вариант е двойна дължина CABT 2х25 мм, които да се обединят 2 по 2.

Тема "CABT или NYY кабел? Какво по дяволите значи това?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: