Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Прикачен файл:
Rezistor.JPG
Rezistor.JPG (4.68 KиБ) Видяна 1895 пъти
:partyman:
gogo7777 - майстор
Аз като чертая на S-PLAN разни схеми, ползвам и двата варианта. По ориенталски :-D
petrov_belota - специалист
Когато имаме няколко свързани последователни резистора, схемата може да бъде опростена когато те се сумират ! т.е ако са 3 => R1+R2+R3=Rеквиваленто !!! Това е само и единствено за ПОСЛЕДОВАТЕЛНО (серийно свързани резистори), нещата не стоят така за Паралелното (успоредно) включване !
ТАМ (1/Reквивалентно)=(1/R1)+(1/R2)+(1/R3) както знае всеки 5-токласник намираме НОК слагаме допълнителни множители умножаваме числителите и събираме ! Полученият резултат го обръщаме с неговата реципрочна стойност, което ни дава Rеквивалентно !
Не го ли обърнем получаваме проводимостта "G" [S]
По-нататък нещата са ясни -> Закон на ом и си ти човека :)
fikata - майстор
petrov_belota
Евала,Петров! =D>
Ти се оказа сериозен студент.
casio - специалист
Супер сте, мерси за отговорите и поправките.
8180 - майстор
С риск да досадя на някого, ще си позволя да напомня за Една тема от преди години.
Там, в частност бях упоменал, че проверката на размерностите за дадена формула/твърдение е допълнителна гаранция за достоверността им.
Ако Колегата shadow__01, се беше възползвал от тази възможност, лесно би установил, че размерност "Ом на квадрат", която получава във втория вариант е смущаваща. :)

Лично вече не си спомням вярната формула за еквивалентното съпротивление при три съпротивления - предлагам на petrov_belota да я напише - словесно звучи убедително, а повечето от участниците в темата я заобикалят и не я видях в явен вид:
Rекв.(R1,R2,R3)= ???? :)
jordanvass - майстор
8180 написа:
Лично вече не си спомням вярната формула за еквивалентното съпротивление при три съпротивления - предлагам на petrov_belota да я напише - словесно звучи убедително, а повечето от участниците в темата я заобикалят и не я видях в явен вид:
Rекв.(R1,R2,R3)= ???? :)
Докато чакаме Петров да свърши с белота:
за 3 паралелни
R = R1.R2.R3 / (R1.R2 + R1.R3 + R2.R3)
за 4 паралелни
R = R1.R2.R3.R4 / (R1.R2.R3 + R2.R3.R4 + R1.R2.R4 + R1.R3.R4)
за още искаш ли?
И не е нужно да ги помниш, извеждат се много лесно. :wink:
Ето ти и един практичен съвет:
За n на брой паралелно свързани резистора записваш:
в числителя произведението на всички резистори от R1 до Rn
В знаменателя записваш сбор от n пъти пак същото произведение от R1 до Rn, но във всяко събираемо зачертаваш по едно различно R
Последна промяна от jordanvass на пон окт 20, 2014 5:03 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
jordanvass написа:
за още искаш ли?
Ти как мислиш? :yawinkle:
Попари любопитството ми как Петров ще "намери НОК". :partyman:
Стиви - специалист
Май говорите за различни неща
Според мен Петров имаше на предвид това:

1/R=1/6+1/10+1/12=10/60+6/60+5/60=21/60=0.35

R=1/0.35= 0.2857

Не виждам смисъл да спорите след като двата (трите) метода са вярни :wink:
petrov_belota - специалист
Прикачен файл:
Scan10008.JPG
Това имам предвид :)
Последна промяна от petrov_belota на пон окт 20, 2014 8:42 pm, променено общо 1 път.

Тема "Елементарни задачи по електротехника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: