Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
galin56 - специалист
hidrazin написа:
galin56 написа:
.... двупроводните инсталации се зануляват с мостче между нулата и заземителната пластинка в контакта...
Въобще не се правя. И се зануляват точно обратно - мостчето е между заземителната пластина и нулата. Демек нулата от кабела отива първо на заземителните пластини.
:partyman:
:shock:
Абе тука в тоя форум има някаква мания постоянно да се спори и оборва, ама това вече ми обра точките. Както и да е няма значение :partyman:
fox_vt - майстор
Вие за зануляване на контакт ли говорите или така ми се е сторило :? И как така кабела първо на заземителната пластина и после на нулата това някаква нова мода ли е :) Българските контакти едно време вървяха със една малка листовка с картинка а там е обратното.
Да речем по този начин
Прикачен файл:
Electro-31.jpg
Electro-31.jpg (55.99 KиБ) Видяна 1426 пъти
За кабел 4 кв и контакт е абсурдно да се мисли че може да се сглоби :wink:
Стиви - специалист
fox_vt написа:
За кабел 4 кв и контакт е абсурдно да се мисли че може да се сглоби :wink:
Ако първо се действа, а после се мисли, може и да си прав :partyman:

За тези, които ползват главата преди ръцете, не е чак толкова абсурдно! Преди малко, докато търсих клипа на Миро за кабелните накрайници, попаднах и на тези снимки:

viewtopic.php?f=11&t=819&start=460#p575740

Изображение

Хареса ми и първото изречение в поста:
Тани написа:
Когато фактите говорят и Боговете мълчат!
Та имаш ли да казваш нещо?
Chefo77 - майстор
Да подкрепя - преди месец успях да вържа 2 броя защитени контакти с керамична основа с 2 броя едножилен 3х4 мм2, при това и на трите жила. Зор е, но става. А аз съм аматьор, какво остава за професионалистите :)
Стиви - специалист
Е, то точно това никога няма да му се наложи на един професионалист, та дори и през ум няма да му мине! Това си е чисто аматьорско изпълнение още от проекта, че и изпълнението след това(нищо лично към тебе, предполагам са те поставили пред свършен факт)! Не ми се мисли с какъв предпазител са "защитили" този токов кръг. Не ми се мисли и какво ще стане, ако се включи китайски разклонител с кабел 0,хх mm² и в него се включи отоплителен уред 3000W и ... още нещо!
Chefo77 - майстор
Това си го направих сам, никой не ми го е правил. Решението е временно, разбира се. Предпазителят е 25 ампера. Преди него си има ДТЗ, която освен всичко си действа (при вързването съм допрял нула и заземяване и е сработила, на изключен предпазител.
Идеята беше, че технически е възможно, не дали е правилно!
Между другото, вкъщи кабел под 1.5 мм2 нямам. Освен на колонките на компа и другата фина електроника. Камо ли разклонител! Може да съм аматьор, но не съм идиот :lol:

EDIT: Абе аз съм голямо диване. Пропуснах да кажа, че контактът ВИСИ на кабела свободно (който е захванат към стената), не съм го монтирал!!! Жилата не са огънати, прави са си!
Последна промяна от Chefo77 на пет ное 21, 2014 8:54 pm, променено общо 1 път.
fox_vt - майстор
Значи не сте попадали на всички видове контакти :lol: тоя на снимката е лесен :-D
hidrazin - майстор
Естествено че е много по-лесно. Тези снимки са на Тани, кабела е многожичен и той обикновено монтира на гипскартон.
Я някой да се пробва на 4 квадрата, трижилен мостов, в мазилка и кутиите от най-малките - не дълбоките или тия за картон.
Ще е доста интересна гледка и три синджира роби. Не че не става ама ..........
zz_stefanov - майстор
radius написа:
За нулата не съм съгласен.
Е, ако е трипроводна инсталацията може да е така както казваш, защото нулата може да е много различно напрежение от земята. Тук обаче до таблото отиват само два проводника и ако от там се разклонява от N към P, то нулата категорично не трябва да се прекъсва.
jekasus - майстор
hidrazin написа:
Я някой да се пробва на 4 квадрата, трижилен мостов, в мазилка и кутиите от най-малките - не дълбоките или тия за картон.
Ще е доста интересна гледка и три синджира роби. Не че не става ама ..........
Бялата изолация се сваля лесно, поне на повече мостови.

А това скоро при демонтаж -
Прикачен файл:
DSC_1980.jpg
DSC_1980.jpg (71.31 KиБ) Видяна 1359 пъти
А това бешеконтакт за пералня, не се сещам дали беше занулен, но при трипроводна....
Прикачен файл:
DSC_1982.jpg
DSC_1982.jpg (84.56 KиБ) Видяна 1359 пъти

Тема "Нагрява кабела на бойлера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: