Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
piron45 - майстор
Схванал си идеята :) по нагоре "фиката" ти е дал снимчица с ясноти, ма за сега ти се дръж за звездата, оти си требе и четене :lol:
lov - майстор
bulhomes2 написа:
Демек - и тоя е звезда. Както и по-нагоре казах - заебавам триъгълника като опасен и вече сме приятели само със звездата.

ПП. Я да видим дали ми просветлява. У нас междуфазовото напрежение е 380V (или 400 - за 20V спор няма да правим). Обаче в други държави може да е 220 (230)V и в тях се връзва на триъгълник, а у нас - звезда.
До тука е така до средно мощни двигатели до около 3kW. Не че няма изключения но по горе пишеш че имаш и 5,5kW те в повечето случаи са триъгълник звезда 380/660. За него не е проблем да се пусне директно на триъгълник но ако е лабава инсталацията гаснат ламбите у селото:lol: осбенно ако е по як. То не е добре и за двигателя защото пусковия ток скача няколко пъти и за това в свързване звезда му се подава пак 380 волта и като развърти се превключва на триъгълник.
Ориентирай се и по табелките с тези символи. Поредноста на свързване отговаря и на напрежението на захранване.
Δ/Y 220/380 ; Δ/Y 380/660

Ако няма нищо написано или няма табелка връзваш звезда. И чак тогава ако няма мощност става с мерене и гадаене дали двигателя не е някакво изключение.
bulhomes2 - майстор
Неска ша са самоизпитам и ша снимам големите и ще напиша предположенията ми. Таман и ша ги пробвам, че от есента се нямам време.
bulhomes2 - майстор
Нема време за проба, но щракнах 5,5 киловатовите. Не че кой знае какво се разбира, ама на звезда ще са. 7,5 киловатовия няма табела, но си е замостен за звезда.
Прикачен файл:
Снимка0127.jpg
Прикачен файл:
Снимка0128.jpg
moimoimoi - майстор
Да и двата са на звезда
tehribo - специалист
bulhomes2 написа:
Прикачен файл:
download/file.php?id=94773&mode=view
Малеййй :rolleyes: Красота :)

по темата....

Защо се мъчиш на тея малки моторчета да им правиш плавен пуск???

Иначе, ако много държиш и двата можеш да си ги навиеш да работят в триъгълник.
Както някой по-горе каза - в Троян "майстори" бол :)
lov - майстор
И сега ако ми отговориш пък каква е разликата с пуска при двигател навит на триъгълник и звезда. Че нещо не схващам освен пренавиване. Пък от него файда ЙОК. Виж ако беше показал нещо за плавен пуск щеше да си интересен.
П. Петков - специалист
Нормален асинхронен двигател може да се стартира плавно (Но не непрекъснато в "старт-стопен" режим, както е при струговете!), като се направи фазово управление (мек старт) едновременно на две от фазите.
Това решение съм го срещал някога в машините за текстилната промишленост, където плавният пуск е определящ за предотвратяване на "късането" (при старт) на разните му там нишки, вътъци и "върви". Най-простата схема е с два, синхронно регулируеми ЛАТ-ери, свързан към линейнните напрежения на съответната регулируема фаза и нерегулируемата. Началното състояние на латерите е близо до "нулевото". При включване и бързо плъзгане на ролките на латерите към максимума (за около две-три секунди), двигателят потегля плавно. По подобна схема са реализирани и скоростните ругулатори на "Системеър", но там работата на понижена скорост е перманентна, като двигателите, (които са с накъсо съединен ротор), са по-специални (имат повишено съпротивление на кафезната намотка, тоест алуминият е легиран със Si). Електронната схема за управление е по-сложна и не оправдава реализацията и, особено при съществуващите вече честотни регулатори.
Проблемът с регулиране оборотите на асинхронните двигатели чрез изменение на честотата се състои в това, че заедно с честотата трябва да се променя и захранващото напрежение, която зависимост е определена по формулата f1/f2=U1/U2.
Ето и една схема за регулиране оборотите на трифазен АД с повишено кафезно съпротивление:
Прикачен файл:
regulator.JPG
Схемата е изпълнена с два монофазни, степенни автотрансформатори за 400V, всеки свързан между регулируемата фаза и третата, която не се регулира, и чиито степени се превключват синхронно.
Схемата съм я свалял преди време от повредено изделие, затова има неугледен и еклектичен вид (всичко забелязано при ремонта е начертано и изписано).
Начертал съм и нещо като векторна диаграма, от която е видно "движението" на виртуалната нула в процеса на регулиране.
Нерегулируемата фаза е L2.
А ето и един двуколонен ЛАТер, за който дойде реч:
Прикачен файл:
Picture 367.jpg
Picture 367.jpg (49.2 KиБ) Видяна 6090 пъти
Прикачен файл:
Picture 366.jpg
Picture 366.jpg (54.83 KиБ) Видяна 6090 пъти
Разбира се този е за 220V и е правен някога в ТПК "Атанас Романов". Нявга кооперацията беше в една от уличките срещу механотехникума "Сталин", където сега е "Зона Б 5". :)
По-късно кооперацията се премести на ул. "Слънце" (до спирка "Овча купел" на трамвай №5, ама сега вече я няма (завинаги).
valentino76bs - майстор
П. Петков написа:
Нормален асинхронен двигател може да се стартира плавно (Но не непрекъснато в "старт-стопен" режим, както е при струговете!), като се направи фазово управление (мек старт) едновременно на две от фазите.
Това решение съм го срещал някога в машините за текстилната промишленост, където плавният пуск е определящ за предотвратяване на "късането" (при старт) на разните му там нишки, вътъци и "върви". Най-простата схема е с два, синхронно регулируеми ЛАТ-ери, свързан към линейнните напрежения на съответната регулируема фаза и нерегулируемата. Началното състояние на латерите е близо до "нулевото". При включване и бързо плъзгане на
Виждал съм този мек старт осъществен със бубина на едната фаза на мотор 5 кв пак в текстилната промишленост и в зависимост от това колко да бъде мек старта се регулира механически. Пуска на машината е с два бутона .
bulhomes2 - майстор
Не съм искал да правя плавен пуск. Както по-горе някъде (май) казах - мислех, че оборотите на звезда и триъгълник са различни и затова тръгнах да си играя с тая галимация. Но и да не бях си играл пак щях да го изгоря, защото след монофазното свързване пластините бяха на триъгълник и така си го бях вързал...

Тема "Звезда-триъгълник - как да разбера кое?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: