По баирите е друга бира дори и заровен кабел пущината я цели.Там нещата се правят от зор. На едно място докато не закопахме въже на плитко връз кабела не мирясахме от копан и подмяна.
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov
- майстор
39 мнения в "Един глупав, но много чест въпрос."
krasi92
- майстор
както е обичаино да се отклоняваме от същноста на въпроса и аз искам да попитам господин Добчо дали ако можем да докажем изпълнението на възушните линии не по наредба тия мошенници от чез ще ни върнат парите.На всякъде са объркали хаимяните и най отгоре заболи нулата а най долу сложили уличното осветление
hidrazin
- майстор
Какви пари за какво и на кого да връщат?
Твърде вероятно е там където нулевия проводник е най-отгоре, така да е било наследено от ЕРП-тата.
Пък и както се вижда от наредбата не е строго фиксирано и се дава свобода за разполагането.
Като си ходя на къщата ще погледна как са разположени при мен.
Със сигурност не са сменяни от ЕРП-то, защото бяха сменени преди перествойката и после не са барани.

Чл. 462. (1) Допуска се разполагане на проводниците върху стълбовете по различни начини.Едва ли нещо и на някого ще докажеш.
(2) Неутралният проводник се разполага като правило под фазовите проводници.
(3) Проводниците за улично осветление, окачени на стълбове заедно с проводниците на ВЛ, се разполагат над неутралния проводник.
(4) Допуска се по изключение проводниците за улично осветление по ал. 3 в съществуващи ВЛ да се разполагат под неутралния проводник.
Твърде вероятно е там където нулевия проводник е най-отгоре, така да е било наследено от ЕРП-тата.
Пък и както се вижда от наредбата не е строго фиксирано и се дава свобода за разполагането.
Като си ходя на къщата ще погледна как са разположени при мен.
Със сигурност не са сменяни от ЕРП-то, защото бяха сменени преди перествойката и после не са барани.

П. Петков
- специалист
Преди 40-50 години "нулевият" проводник на ВЛ се е слагал най-горе, за да изпълнява функцията на земно въже (както е при ВН). Единствено в Пловдивски окръг е бил отдолу, заради честото "офазяване" на минаващите отдолу селскостопански машини. Това ми го обясняваше някога един стар проектант и така съм го запомнил. Сега, с новите усукани проводници, "делимата" вече не се "третира".
PCL82
- майстор
Ако нямате нещо против да отклоня темата леко в страни и да повдикна един въпрос: При старите ВЛ се ползва общия PEN проводник на мрежата и за уличното осветление. Конзолите на уличните лампи и самите тела би трябвало да са занулени към него. При мрежите с ВКЛ нещо не искат да ползват кабели 5х, както правят в чужбина, а слагат един 4х за потребителите и 2х16мм2 за уличното осветеление. И тук става една боза: този 2х16мм2 от PEN и фаза ли се състои или от N и фаза? Практиката показва, че осветителните тела и конзолите не се зануляват, кабелът 2х16мм2 не е никъде повторно заземен, което значи, че е N и фаза. Да се ползва PEN проводникът от другия кабел само за зануляване не е правилно, защото не е част от кабела на уличното осветление и може да е захранен от съседен траф.
По същата система в много междублокови пространства слагат метални стълбове с опънати ВКЛ между тях. Самата ВКЛ е добре изолирана от сълбовете, но преминаването на отклонителните кабели през стълбовете към лампата не е защитено срещу повреда на изолацията. Стълбовете не са занулени... Айде ако има една ДТЗ и на тези N и фаза ще изключи линията ама не вярвам да слагат.
По същата система в много междублокови пространства слагат метални стълбове с опънати ВКЛ между тях. Самата ВКЛ е добре изолирана от сълбовете, но преминаването на отклонителните кабели през стълбовете към лампата не е защитено срещу повреда на изолацията. Стълбовете не са занулени... Айде ако има една ДТЗ и на тези N и фаза ще изключи линията ама не вярвам да слагат.
bobko
- специалист
Аз за 10 години работа в енергото до сега не съм виждал на стълб НН нулата да е най-отдолу.Винаги е най-отгоре дори нови трасета сме опъвали и указанията са били винаги нулата първа отгоре после фазите,а уличното най-отдолу.Не знам изобщо кое е правилното,но моята практика и практиката в местното енерго (ЧЕЗ) в северозападна България до ден днешен е такава.
Тема "Един глупав, но много чест въпрос." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература