Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
По баирите е друга бира дори и заровен кабел пущината я цели.Там нещата се правят от зор. На едно място докато не закопахме въже на плитко връз кабела не мирясахме от копан и подмяна.
krasi92 - майстор
както е обичаино да се отклоняваме от същноста на въпроса и аз искам да попитам господин Добчо дали ако можем да докажем изпълнението на възушните линии не по наредба тия мошенници от чез ще ни върнат парите.На всякъде са объркали хаимяните и най отгоре заболи нулата а най долу сложили уличното осветление
hidrazin - майстор
Какви пари за какво и на кого да връщат?
Чл. 462. (1) Допуска се разполагане на проводниците върху стълбовете по различни начини.
(2) Неутралният проводник се разполага като правило под фазовите проводници.
(3) Проводниците за улично осветление, окачени на стълбове заедно с проводниците на ВЛ, се разполагат над неутралния проводник.
(4) Допуска се по изключение проводниците за улично осветление по ал. 3 в съществуващи ВЛ да се разполагат под неутралния проводник.
Едва ли нещо и на някого ще докажеш.
Твърде вероятно е там където нулевия проводник е най-отгоре, така да е било наследено от ЕРП-тата.
Пък и както се вижда от наредбата не е строго фиксирано и се дава свобода за разполагането.
Като си ходя на къщата ще погледна как са разположени при мен.
Със сигурност не са сменяни от ЕРП-то, защото бяха сменени преди перествойката и после не са барани.
:partyman:
П. Петков - специалист
Преди 40-50 години "нулевият" проводник на ВЛ се е слагал най-горе, за да изпълнява функцията на земно въже (както е при ВН). Единствено в Пловдивски окръг е бил отдолу, заради честото "офазяване" на минаващите отдолу селскостопански машини. Това ми го обясняваше някога един стар проектант и така съм го запомнил. Сега, с новите усукани проводници, "делимата" вече не се "третира".
krasi92 - майстор
И все пак паричките от сметките ни се инвестират някъде щот и в нашият краи им е оставено по наследство нулата най горе.Е няколко пъти си сменят колиците но и това си е инвестиционна програма.
PCL82 - майстор
Ако нямате нещо против да отклоня темата леко в страни и да повдикна един въпрос: При старите ВЛ се ползва общия PEN проводник на мрежата и за уличното осветление. Конзолите на уличните лампи и самите тела би трябвало да са занулени към него. При мрежите с ВКЛ нещо не искат да ползват кабели 5х, както правят в чужбина, а слагат един 4х за потребителите и 2х16мм2 за уличното осветеление. И тук става една боза: този 2х16мм2 от PEN и фаза ли се състои или от N и фаза? Практиката показва, че осветителните тела и конзолите не се зануляват, кабелът 2х16мм2 не е никъде повторно заземен, което значи, че е N и фаза. Да се ползва PEN проводникът от другия кабел само за зануляване не е правилно, защото не е част от кабела на уличното осветление и може да е захранен от съседен траф.

По същата система в много междублокови пространства слагат метални стълбове с опънати ВКЛ между тях. Самата ВКЛ е добре изолирана от сълбовете, но преминаването на отклонителните кабели през стълбовете към лампата не е защитено срещу повреда на изолацията. Стълбовете не са занулени... Айде ако има една ДТЗ и на тези N и фаза ще изключи линията ама не вярвам да слагат.
bobko - специалист
Аз за 10 години работа в енергото до сега не съм виждал на стълб НН нулата да е най-отдолу.Винаги е най-отгоре дори нови трасета сме опъвали и указанията са били винаги нулата първа отгоре после фазите,а уличното най-отдолу.Не знам изобщо кое е правилното,но моята практика и практиката в местното енерго (ЧЕЗ) в северозападна България до ден днешен е такава.
gogo7777 - майстор
Абе и аз имам мнение, ама ми е забавно с електро-професорите......коя жица каква е :lol: ....божееее
nikolovvd - майстор
bobko написа:
практиката в местното енерго (ЧЕЗ) в северозападна България до ден днешен е такава.
Да-а-а-а, всички на опаки, а ние на терсене! :lol:
Затова ли ни казват - СевероЗАПАДНАЛА България? :?
bobko - специалист
:) Не зная как е другаде из България ,и изобщо спазва ли се наредба №3 относно подреждането на проводниците на стълбовете,но в северозападния край е така и то навсякъде без изключение.

Тема "Един глупав, но много чест въпрос." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: