• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
todortv - майстор
За специфично електрическо съпротивление на веществото освен дължината
играе роля и сечението!
Формулата съм я написал в предния ми пост. мерната единица е ом*мм.кв./м

Към питащия: в практиката никой не мери мотори с мост.
За пробив към корпус - мегер, за витково късо - амперклещи.
На голям мотор с дебела жица с моста няма да хванеш витково късо.
:partyman:
fikata - майстор
Мост на Уитстоун освен мегерене.
МЕГЕРЕНЕ] :)
Имало и полза от това чатане под темата. Толко мнения за да се отговори на питащия що е то омическо /не омично/ и що е то спесифично съпротивление. И той упорито неще да разбере,че спесифичното ел.съпротивление е една физическа величина,един коефициент който със стойносттата си характеризира свойствата на всяко вещество/метали, сплави, диелектрици..флуиди/ да провеждат електрически ток. Упорито неще да разбере, че едно физическо тяло с еднакви параметрични величини /сечение,дължина/ с друго тяло с различен химичен състав имат различна електропроводимост/ електропроводимостта е реципрочната стойност на съпротивлението/
Как да те разбере, че термина "спесифично съпротивление" е аналогичен за характеризиране примерно на топлопроводимост на едно вещество или пък вискозитет при течностите.
Та все пак от питащия и аз научих нов термин МЕГЕРЕНЕ
Преди професионалния жаргон беше за да провериш изолационното съпротивление са казваше: "Извърти го с мегера и виж какво ще ти покаже"
Сега работата с мегаомметъра /мегера/ било МЕГЕРЕНЕ
:-D

Та уважаеми asdf1 пускайки тази тема първо си ИЗМЕГЕРИ дали с мегаомметър или по прецизно с Уитстонов мост познанията от основи на електротехниката или от раздел електричество от предмет Физика за общообразователните училища.
Последна промяна от fikata на съб май 23, 2015 6:15 am, променено общо 1 път.
asdf1 - помощник
Fikata интересен паляк си ти,не си чувал мегерене но си чувал Мост на УИНСТОН.
Уитстоун ,се казва мен!
moimoimoi - майстор
специфичното съпротивление се отнася за един метър от веществото
при един метър омничното и специфичното съпротивление съвпадат по стойност

при повече от един метър омничното е равно на специфичното по метрите

примерно ако един проводник 1мм* има специфично съпротивление на метър 0.018 ома/метър то за 30 метра този проводник омничното ,което по скоро трябва да се назовава активно съпротивление ще е 0.018x30=0.54 ома
ivanovbg - майстор
moimoimoi написа:

Да бе да. А къде забрави сечението :wink:
moimoimoi - майстор
е примера се отнася за проводници с еднакво сечение, пък и във второтото мнение в темата съм го обеснил по добре ама автора още не е разбрал
Последна промяна от moimoimoi на пет май 22, 2015 4:39 pm, променено общо 1 път.
Gadnyara - специалист
Малии, за толкова елементарна физика такъв спор...

Послушайте @Lisko. Специфичното съпротивление касае само материала. За неразбралите, дименсията му преди опростяването ѝ е [Ohm*m^2/m].
За да се получи Съпротивлението на детайла, трябва Специфичното да се умножи по Дължината му и да се раздели на Сечението.
Или да се измери ;)
asdf1 - помощник
moimoimoi написа:

примерно ако един проводник 1мм* има специфично съпротивление на метър 0.018 ома/метър то за 30 метра този проводник омничното ,което по скоро трябва да се назовава активно съпротивление ще е 0.018x30=0.54 ома

Ето това е най точният оговор според мен!
Благодаря на всички за проявеният интерес по темата!
Изключая онзи паляк с разкраченият аватар!
Последна промяна от asdf1 на пет май 22, 2015 4:51 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
asdf1 написа:
Уитстоун ,се казва мен!
Приятно ми е да ме подмладяваш на паляк /сигурно идва от пале :-D /
Не ми се спори дали е Вистон /като Whisky or whiskey/или Уинстън /като Чърчил/ или Уинстон или Уинстоун. :)
На английски е Wheatstone Bridge /Charles Wheatstone, 1802 - 1875).
Уитстънов мост или електроизмерителен мост на Уитстън е разклонена електрическа верига, която се използва за измерване по сравнителен метод на съпротивления (или други неелектрически величини, свързани със съпротивленията с известна зависимост).....
Представи си,че не само съм чувал за Мост на УИНСТОН. на теория но съм правил и лаболараторни измервания с този уред с протоколи още като ученик, а за след това няма да споменавам ....Било е толкова отдавна, че ти още даже не си бил в Ташкент.
:supz:
Последна промяна от fikata на пет май 22, 2015 5:01 pm, променено общо 2 пъти.
asdf1 - помощник
fikata написа:
asdf1 написа:
Уитстоун ,се казва мен!
Приятно ми е да ме подмладяваш на паляк /сигурно идва от пале :-D /
Не ми се спори дали е Вистон /като Whisky or whiskey/или Уинстън /като Чърчил/ или Уинстон или Уинстоун. :)
На английски е Wheatstone Bridge /Charles Wheatstone, 1802 - 1875).
Уитстънов мост или електроизмерителен мост на Уитстън е разклонена електрическа верига, която се използва за измерване по сравнителен метод на съпротивления (или други неелектрически величини, свързани със съпротивленията с известна зависимост).....
Представи си,че не само съм чувал за Мост на УИНСТОН. на теория но съм правил и лаболараторни измервания с този уред с протоколи още като ученик, а за след това няма да споменавам ....
:supz:
Не паляк идва от ПАЛЯЧО

А,отностно какъв си бил ти като ученик,знаеш ли какво означава Б.Х!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Омично съпротивление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: