Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
griffin - майстор
Свърши то всичко е затрупано :)
lov - майстор
toolegittoquit написа:
griffin написа:
Канала беше закопан на около една педя под повърхността отстрани на алеята за коли. .
1 педя е малко за ток. :idea: Копай по-дълбоко.

Е и к"во ще замръзне зимата ли?Щом е с подходящата изолация и положен в тръба и няма опасност да бъде наранен по невнимание както и ако не пречи може дори да не е заровен в земята.
toolegittoquit - майстор
lov написа:
Е и к"во ще замръзне зимата ли?Щом е с подходящата изолация и положен в тръба и няма опасност да бъде наранен по невнимание както и ако не пречи може дори да не е заровен в земята.
Добре. Сигурно има причина енергото да не си заравят кабелите на 1 педя дълбочина там, където стълбовете са махнати, а електрическата мрежа е вкарана в тръби под земята. :!: Не се знае утре кой къде ще копне една кирка и ще го утрепе тока!
lov - майстор
Това е частен имот и дълбочината на полагане се определя от други неща.Причината да се закопава на толкова на дълбоко не е защото някой като теб ще вземе да го изрови и да го утрепе тока а заради по равномерното натоварване на грунта върху кабела както и намаляване на опсността при преминаване на тежки превозни средства.За това се прави и така наречената пясъчна възглавница която допълнително да предпази и разтягане на кабела и нарушаване на изолацията при слягане на земните пластове и остри камъни.Относно копането ми то си има схеми на кабелните стопанства и там е отразено кое от къде минава и на какво разстояние от дриги мрежи че и къде се пресичат. А не като теб да опъваш кабели за интернет с по дърветатаи диреците. от където падне приличащи на простори за кюлоти. Нагледал съм се на такива простотии последната на един вход опнали трасето по тръбите със силовите кабели ма за да изглежда по технически грамотно че и в едно от таблото вързали с аранжирна жица към силовия кабел че да изглежда по прибрана.Ама по единия чифт пък нахално пуснали мрежово че да си захранят суича. И да обеснявм ли какво е станало след като адаптора изпушил и дал на късо.
Virtuozo - специалист
Защо когато една тема е завършена и то сполучливо,често след това тя се продължава с безсмислени дискусии,винаги съм се чудил! Колега lov твоя профил съм го запомнил и то с точни коментари ала сега си написал и неверни неща! Или в Ловеч малко копаете или работата ти е в малко по-различна сфера от подземното полагане иначе щеше да знаеш че тая работа с картографирането не е точно както си мислиш. Нещата не отговарят точно нито по посока,нито по дълбочина а линии като улично осветление,светофари и други подобни бариери и сигналицации изобщо може да не са отразени а реконструкции и измествания се правят постоянно. Та за кадастъра забрави,при нас ги режат още с резача като резнат асфалта и да кабелите се заравят на дълбоко за да не бъдат скъсани от багер а не толкова да не се разтегнат или наранят от камъни и автомобили. Темата обаче е изчерпана и моля мнението ми да не бъде вземано под внимание,защото то не заслужава такова!
lov - майстор
Ами от къде да знам бе колега не съм виждал кабелно стопанство и пълната бъркотия на разни нехранимайковци дето след някои ремонт ги мързи да отворят тефтерите и да отразят измененията. Пък да не говорим за проектанския и техническия надзор дето си научават къде са им обектите едва кога стане приказка за маса или да се потписват документи за въвеждане в екдплоатация.За кадастъра и картографирането пъ хептен не ми обяснявай че кашата там е още по голяма.Пък за реперите дето почти не се подновявсти после някой на друг е виновен. Това пък със плиткото полагане дето още с резака е заминал не искам и да го коментирам.
Та дълбочинста не е за да се пазят от багериста и по горе се опитах да го обясня на понелементарен език заради Тинки ама явно трябва и на теб. Има си основни правила и изисквания за проектиране и при полагане на мрежи дали ниско или високо напрежение както съобщителни канализационни и газови. има си минимални отстояния една от друга както пр паралелни трасета или когато трябва да се пресичат Та по тези причини дълбочината на полагане освен заради по горните обаснения може да варира в доста значотелни граници..Не съм проектант че да ги знам на изуст но ако искаш можеш сам да си ги намериш.
п.п. Не знам и дали се копае малко или много ма сигурно съм направил повече муфи от колкото ти си виждал дори и на картинка.
А това че пусналия темата отдавна си е решил въпроса не означава че човек трябва да бъде като кон с капаци и да се научи на нещо ново което един ден ще му е от полза е вредно.
Virtuozo - специалист
Малко,малко копаете вие в Ловеч. Ние тая година само велоалеи 40 километра дръпнахме и то що неща се изпокъсаха не е истина и ходим та се караме със строителя а той завалията какво да направи като тръбите и гофретата па и голите положени кабели директно подкожно бе мама му стара. Е го на сега пък 50 светофара се почват а работата с досегашните плачевна,дано новото се изпълни от до ама дали? Дали няма да се направи само видимото на повърхността за пред хората а отдоло плетеницата с муфите(всички от които заради плитко полагане ) да си останат,ще поживеем та ще видим.
8180 - майстор
Защо ли ми припомнихте нещо от Висоцки:
"Кто-то весело орал про тишину".
В превод: "Някой весело крещеше за тишина". :)
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=j6JkRR34ksE[/youtube]
lov - майстор
Така е колега тъжна нашенска картинка. Единия само зашумил кабела че да открадне от копането.Другия само боядисал камъните с малко асфалт. Следващия по веригата го домързяло да го опише по тефтерите или карал по спомени какво е видял някъде. А това че има и начини нещата културно да се оправят като се предупредят заинтересованите страни и да си трасират мрежата на място непосредствено преди изкопните работи на никой не му пука щото не му влизало в задълженията. Преди имаше и глоби и наказания и багериста не почваше да копае докато не получи писменно разрешение за това с указания кое къде се намира щото той опираше пешкира.
Сега всеки се прави на голямата работа и на по велик. Кабели се късат и ще продължават да се късат ма се и правят и по важното е да няма човеки жертви щото на силовите си е опсничко кога стане белята.
nikolov333 - майстор
Айде и без тва разчесахте темата :? да питам тогава, как точно трябва да е закопан захранващия кабел за навеса в двора ми, че да отговаря на техническите изисквания? :?:

Тема "Запушена тръба за кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: