Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Уреда е елементарен и също така ремонта му е елементарен. Има-няма 20 чарка на кръст.
За да бие стрелката в единия край на скалата най-честата причина е прекъсване или промяната на параметрите на някой от резисторите в делителя R 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14 и 15.
Друга възможна причина е липсата на едното захранване за операционния усилвател +/- 6V. Проверява се дали ги има и двете спрямо маса и крака 6 и 11 на операционния.
Трета възможна причина е повреда на самия операционен усилвател КР551УД1А. Успешно се заменя с ТОЗИ или ТОЗИ.
Разбира се трябва да се внимава кой крак къде трябва да отиде.
Иначе уреда си е доволно калпав. За да работи му трябват ДЕВЕТ батерии по 1,5 волта!!!
Като прибавим това че трябва като луд да местиш пипала по 24 дупки става направо смешно. :lol:
:partyman:
toolegittoquit - майстор
AAsat написа:
Да предположим че оправиш въпросния мултицет - ще го ползуваш ли?
Аналоговите уреди са по-хубави за някои неща. :) А и общо взето е да си начеше човек крастата.
hidrazin написа:
Уреда е елементарен и също така ремонта му е елементарен.
Иначе уреда си е доволно калпав. За да работи му трябват ДЕВЕТ батерии по 1,5 волта!!!
Като прибавим това че трябва като луд да местиш пипала по 24 дупки става направо смешно.
Леле, прав си, приятелю. То било резисторна каскада. Извинявам се, понеже съм мързел, реших да попитам, преди да чета схеми. Явно ще трябва да си ползвам модерният мултимер да меря старият. А то иначе са 9 батерии заради операционният усилвател, който са сложили. Ако беше само с шунтове и товарни резистори, щеше да работи без батерии. А това за пипалата не е толкова лошо. За разлика от превключвателите, тук няма какво да му се повреди. :lol: Благодаря, че мързела не убива, само мъчи. :partyman:
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
... А то иначе са 9 батерии заради операционният усилвател, ...
Заради операционния не са 9 ами 8. Тази 9-тата е за омметъра.
А мързела движи прогреса.
:partyman:
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Заради операционния не са 9 ами 8.
Да, 8 за операционният и 1 за омметъра. Защото 4х1.5=6V, а той иска +6 и -6. Ако ме питаш мен, тая конструкция е много недодялана с тоя операционен усилвател. Хубаво, благодаря, ще го мисля.
п.п Проблем с пластинките на батериите. Едната е изядена от корозия, един проводник също беше на прекъсване. Явно някога са изтичали батерии. Резултата - стрелката се отклонява в ляво. Сега всичко работи, след като намерих и проверих напреженията.
Последна промяна от toolegittoquit на нед юли 26, 2015 12:39 pm, променено общо 1 път.
pif4o - специалист
sts написа:
На стрелковата с-ма е скъсана нишката и стрелката е извън ограничителя.Преди 1989 г. получавахме нови мултицети с ремонтен комплект / нишка и 2 броя диоди /.Сменял съм нишка и диоди на Ц4313 и Ц4341.
Този тип ремонти не са за "Направи си сам".
лелееее колко сте изписали, а аз бях забравил за темата и вчера се присетих. Мисля че точно това е проблема което е описал колегата с нишката. Имам един желаещ на лично та ще му го пратя на него :)
pif4o - специалист
Подарен! някои ако иска може да изтрие темата.
profesionalist_wood - майстор
Някой има ли части за мултицет 4353 като тоя на снимката? Липсват му копчетата и врътките за сондите,стъклото е леко пукнато но не ми пречи. Писна ми до го подритвам из тавана на дяда. Може ли да се намерят части или са кът :?

Тия педерасти тук искат 54 лв за същия мултицет :x
http://pepina.org/elementi.php?redx=200&c=38&grup=7&t=

Тема "Някои от Пловдив да му подаря стар руски мултицет?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: