• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
plam43 - специалист
nikolov333 написа:
Да ти кажа и да обмислиш добре ел.таблата, че накрая винаги идват малко местата за предпазителите и ДТЗ след като напускаш кабелите. За кухнята според мен вече е задължително отделно табло с минимум 8 а най добре с 12 места за предпазители захранено от апартаментното табло с СВТ 6мм2.
Ще има разклонителни кутии.Таблото ще бъде с 18 места.Захранването до апартаментното табло мисля да го сменя 10мм2.
plam43 - специалист
Извинявай nikolov333 не съм те разбрал правилно.Ти ми предлагаш в кухнята да има отделно табло.Според мен то би изглеждало така.
1.ПЕЧКА - 25А АП 4мм2
2.ОСВЕТЛЕНИЕ - 10А АП 1,5мм2
3.КОНТАКТИ+АСПИРАТОР 16А АП+ДТЗ 2,5мм2
4.ПЕРАЛНЯ - 16А АП 2,5мм2
5.ХЛАДИЛНИК - 16А АП 2,5мм2
В апартаментното табло 50А АП
Но мисля ,че от цялата гимнастика няма да има особенно голям смисъл.
nikolov333 - майстор
Има смисъл ако намериш подходящо място къде да го сложиш. Като слагаш ДТЗ 18 предпазителя за апартаментното ще ти стигнат само ако направиш отделно за кухнята. Имай предвид че 1 ДТЗ заема място за два предпазителя и е добре да сложиш поне 3 ДТЗ на контактите(за всяка стая по 1-но поне), за да може ако някога има проблем с някой уред, по-лесно да разбираш в коя стая е уреда. Отделно на един предпазител максимум 1-2 кръга контакти и то ако са за общо предназначение. Така че таблото за 18 АП 100% няма да ти стигне. Задължително сменяй захранващия, както си решил с СВТ 3х10мм2 и свържи нулевото и земното от новия кабел на нулевата шината на ел.мерното табло заради ДТЗ-то. Виждам, че си планирал консуматорите в кухнята, но раздели контактите поне на два предпазителя понеже в кухнята се включват по мощни консуматори.
С отделно табло за кухнята ще си улесниш живота... :partyman:

П.П.Виж в темата за ДТЗ писах същото прочети там http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 00#p698464
plam43 - специалист
nikolov333 написа:
Има смисъл ако намериш подходящо място къде да го сложиш. Като слагаш ДТЗ 18 предпазителя за апартаментното ще ти стигнат само ако направиш отделно за кухнята. Имай предвид че 1 ДТЗ заема място за два предпазителя и е добре да сложиш поне 3 ДТЗ на контактите(за всяка стая по 1-но поне), за да може ако някога има проблем с някой уред, по-лесно да разбираш в коя стая е уреда. Отделно на един предпазител максимум 1-2 кръга контакти и то ако са за общо предназначение. Така че таблото за 18 АП 100% няма да ти стигне. Задължително сменяй захранващия, както си решил с СВТ 3х10мм2 и свържи нулевото и земното от новия кабел на нулевата шината на ел.мерното табло заради ДТЗ-то. Виждам, че си планирал консуматорите в кухнята, но раздели контактите поне на два предпазителя понеже в кухнята се включват по мощни консуматори. С отделно табло за кухнята ще си улесниш живота..вярвай ми. :partyman:
контактите в кухнята са предвидени за тостер,микровълнова ,кафемашина.
а в останалите стаи а те са 2 всеки токов кръг за контакти е на отделен предпазител.Искам да те попитам сеченията на проводниците правилни ли са.
nikolov333 - майстор
Ами аз не съм фен на разклонителните кутий и за това у нас от таблото до всеки контакт пуснах отделен кабел 2,5мм2, та за магистралите не мога да кажа, но мисля че 4мм2 е по-добре. Осветлението-1,5мм2, бойлер-2,5мм2 с ДТЗ , печката с директен кабел до предпазителя в таблото-4мм2, климатика на отделен предпазител без ДТЗ. Пералня и всичко което се включва в контакти с 2,5мм2 и 16А предпазител с ДТЗ-тата 40А на всеки 3/16А АП.
plam43 - специалист
nikolov333 написа:
Ами аз не съм фен на разклонителните кутий и за това у нас от таблото до всеки контакт пуснах отделен кабел 2,5мм2, та за магистралите не мога да кажа, но мисля че 4мм2 е добре. Осветлението-1,5мм2, бойлер-4мм2, печката с директен кабел до предпазителя в таблото-4мм2, климатика на отделен предпазител без ДТЗ. Пералня и всичко което се включва в контакти с 2,5мм2 и 16А предпазител. ДТЗ-тата 40А.
ето как смятам да изглеждат двете табла.
АПАРТАМЕНТННО ТАБЛО
1.ГЛАВЕН 50А 3Х10мм2
2.КУХНЯ 50А 3Х6мм2
3.КОНТАКТ ХОЛ 16А Магистрала 4мм2 спусъци 3Х2,5мм2+ДТЗ 20А
4.КОНТАКТ ДЕТСКА Магистрала 4мм2 спусъци 3Х2,5мм2+ДТЗ 20А
5.ОСВЕТЛЕНИЕ КОРИДОР+ХОЛ 10А 2х1,5мм2
6.ОСВЕТЛЕНИЕ ДЕТСКА 10А 1,5мм2
7.КЛИМАТИК ХОЛ+ДЕТСКА 16А 2х2,5мм2
КУХНЯ
1.ПЕЧКА 25А 2Х4мм2
2.ОСВЕТЛЕНИЕ 10А 2х1,5мм2
3.ПЕРАЛНЯ 2Х2,5мм2
4.КОНТАКТИ+АСПИРАТОР 16А+ДТЗ 20А магистрала 3х4мм2 спусъци 3х2,5мм2
5.ХЛАДИЛНИК 16А+ДТЗ 20А 3Х2,5мм
6.КЛИМАТИК 16А 2Х2,5мм2
Всичките проводници СВТ в гофрирана тръба всеки в отделна закрепена със скоби за стената и тавана.
nikolov333 - майстор
Кухненското табло може и с 40А зависи как ще го свържеш в апартаментното ако е преди главния АП може и с 50А но според мене няма да имаш толкова консумация. Прави си всичко с три жилен кабел само осветлението не е задължително но е правилно да е с три жила.
plam43 - специалист
nikolov333 написа:
Кухненското табло може и с 40А зависи как ще го свържеш в апартаментното ако е преди главния АП може и с 50А но според мене няма да имаш толкова консумация. Прави си всичко с три жилен кабел само осветлението не е задължително но е правилно да е с три жила.
Благодаря много за съветите и един последен въпрос.Как е по добре да се направят връзките в разклонителните кутии с клеми WAGO или със спайка.
nikolov333 - майстор
Ей заради тоя въпрос си пуснах директни кабелите аз..по темата има много спорове във форума, но от това което съм чел мисля, че с WAGO-то е по удобно и сигурно.. :partyman:

П.П.И още нещо за предпазителите.. много трудно се намират с крива В но ако намериш си сложи такива..
toolegittoquit - майстор
Никакви съвети за магистрали по 4mm2 и след това отклонения по 2.5mm2. Това не се прави в битови инсталации и няма нужда, защото предпазителите за нормални контакти трябва да са 16A. За печката ще се отдели кабел 4mm2 и може да се сложи 25А предпазител. Да, наистина е добре да се сметнат предпазителите и ДТЗ и да се вземе табло с празни места. У нас направих грешката да не преценя добре и след това добавях още 1 табло. :x
nikolov333 написа:
Кухненското табло може и с 40А зависи.
Кухненското табло може да го върже с 40А, ако пусне между главното и него кабел със сечение минимум 6mm2.
plam43 написа:
Как е по добре да се направят връзките в разклонителните кутии с клеми WAGO или със спайка.
И по двата начина ще работи. Спайката обаче не търпи глупости. Може би Wago. Макар и другото, ако се направи хубаво, ще те надживее. Проблема със спайката е, че губиш основното предимство на инсталацията в гофри - да можеш да подменяш кабели лесно. Спайката не се разглобява, клемите Wago - да.
nikolov333 написа:
Ами аз не съм фен на разклонителните кутий и за това у нас от таблото до всеки контакт пуснах отделен кабел 2,5мм2...
От контакт до табло да пускаш е добре, но е страшен преразход на проводници и след това няма да има къде да забиеш гвоздей за картина, без да удариш кабел.
Обикновените контакти се слагат повече за бройка, отколкото за товар. У нас ползвам разклонител 8-ца, който е пълен със съвсем дребни консуматори. Примерно компютър,, зарядни, захранвания. Общо взето и 10А товар нямат общо всичките гнезда.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Питане за нова ел.инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: