Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
При стари сгради инсталацията е в бергманови тръби и проводниците могат да се сменят. Оригиналните сечения са или 1 или 1,5мм2 за комбиниран кръг осветление с обикновени контакти и предпазители 6 или 10А. През годините на много такива къщи се е правило лесно, но некадърно "подсилване" на инсталацията, като главните проводници и част от отклоненията са подменяни с по-дебели, достигащи 4 или 6мм2, колкото могат да минат през тръбите. Предпазителите са подменяни с по-големи, понякога чак 63А. В резултат имаме работеща инсталация, носеща товар, но лишена сигурност за хората и сградата. Едно късо съединение в битов уред може да изгори ръцете на човек, а късо съединение напр. в някой полилей да запали гредореда.

Такова подсилване е допустимо само с 2,5мм2 и предпазител до 16А.

Така, че дебелите жици не са никаква гаранция, че ще минеш само с ново табло. А за качеството на връзките по кутиите да не повдигам темата, че и там не се знае.
toolegittoquit - майстор
PCL82 написа:
Такова подсилване е допустимо само с 2,5мм2 и предпазител до 16А. Така, че дебелите жици не са никаква гаранция, че ще минеш само с ново табло. А за качеството на връзките по кутиите да не повдигам темата, че и там не се знае.
Възможно е до 25А на 2.5mm2. Повече от 25А не може да има никой самостоятелен кръг, освен при някои изключения за мощни консуматори, включени чрез отделни проводници директно присъединени към електрическото табло. Може инсталацията да е просто мостови проводник/кабел. Истината е, че новите предпазители откъм сигурност са и с много по-високо бързодействие. Работата е, че предпазителите са само една малка част от редицата съвременни защити, които е добре един дом да притежава. Другите са ДТЗ и катоден отводител.
При мен беше така, че нямаше никакъв начин да разделя банята от хола, върви обща магистрала. Наложи се да приема компромисен вариант от 25А предпазител, за да не стане така, че като работи бойлера и пусна прахосмукачката, да се претовари предпазителя и да падне, което е факт при 16А предпазител. Контактът понася по-малко от 3500W, бойлерът е включен с твърда връзка през табълце. Кабелът е с достатъчно сечение. Просто обяснявам, че в някои случаи се налага, въпреки че не е правилно. Няма как да не отбележа, че става въпрос за дом, където преди това е имало 1 предпазител 50А и толкова.
thebugger - специалист
Ясно, благодаря! Значи го правя с 25А за вторичните и 40А за главния, да си нямам проблеми. Ако ли ми се наложи по тежък консуматор да ползвам (над 5кW), ще отделя 1 контакт на собствен бушон 40А и ще му сложа нови кабели и това е. Пак благодаря.
toolegittoquit - майстор
thebugger написа:
Ясно, благодаря! Значи го правя с 25А за вторичните и 40А за главния, да си нямам проблеми. Ако ли ми се наложи по тежък консуматор да ползвам (над 5кW), ще отделя 1 контакт на собствен бушон 40А и ще му сложа нови кабели и това е. Пак благодаря.
Ти май не разбираш, че консуматори над 3.5kW не се включват към обикновени контакти. Няма проблем 50А да е главният, обаче виж си кабелите пак ти казвам и си раздели кръговете колкото можеш :!: :!: :!: И никакви 16А контакти през 40А бушон :!: :!: :!: :!:
mironcho - специалист
thebugger надникни в произволен контакт и ще видиш надпис 10-16А. Това значи, че контакта е предвиден да работи до този ток! Вярно, можеш да включиш в него и 5kW ама производителя не гарантира, че контактната му система ще издържи. За по-нагледно обяснение - можеш да караш на първа и със 100км/ч, ама колко време ще издържат мотора и скоростната кутия!?

Лично аз за контакти в обикновена стая повече от 16А бушон не бих сложил!

Няколко пъти те питат за сечението на кабелите и ти не отговаряш и съответно получаваш отговори по принцип, а не за твоя случай. За всяко сечение има определени допустим ток и съответно единия признак по който се избира предпазителя е сечението на кабела след него. Като отговориш за сечението може да получиш и съвет за предпазителя.

Съветвам те да пуснеш отделен кабел със сечение 3х2.5мм2 за бойлера със собствени предпазител+ДТЗ 16А (достатъчни са за 3kW). По този начин няма да имаш 10kW или друга подобна безумна мощност на един токов кръг. В стара къща това може да стане и през тавана, но задължително кабела да е изтеглен в гъвкава метална тръба за да не го изядат мишоците - много обичат свежо ухаещо ПВЦ
nikolov333 - майстор
thebugger написа:
..Пускали сме консуматори до 5kW без проблем, но след известно време работене, прогаря жичката на бушона.Както казах, ти кабелите ги остави, те са сменяни и добри, за бушона ме интересува. За главен се колебая м/у 40А и 63А, а за вторичните м/у 25А и 40А.
Важното е да разбереш, че целта на бушона е да не се запали нещо по кабелите или контактите, като му "пускаш консуматори до 5kW" а не е да не пада, щото тогава може да се запалиш :xplode:

Тема "Въпрос за стара ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: