• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sts - специалист
Колега engineer,обърнете се към надзорна фирма в района да Ви кажат как да процедирате преди да сте почнали обекта.
Днес ще имам среща с такава фирма и ще им задам Вашия въпрос.
PCL82 - майстор
А дали може да се сключи формален договор за присъединяване на 0КВт /нула киловата/ инсталирана мощност, която може да се предостави дори без инфраструктура?
torbalan - Дървен философ
engineer написа:
благодаря за мненията.
сега ще опиша реда с водата.
1. Отивам в Басеинова дирекция и регистрирам Кладенец - 12 лв.
2. Не помня дали съм минавал през Данъчното, но данъка на имота ми нарастна с 5лв
3. Взимам виза за проектиране 30 лв
4. Визата минава през ВиК, Енергото и подзенмия кадастър - съответно 40лв/64лв/5 (Пет) лв
5. Нанасят ми че нямам техни инфраструктури. (В други случаи може да има)
6. Взимам проекта за ВиК и отивам във ВиК за съгласуване - 45лв. В проекта изрично еописано, че отпаднитеводи се преработват в система и неотиват в Канала.
7. Заедно с проекта за ВиК прилагам и сертификата за Кладенеца - пак във ВиК и още някаква такса.
8. От ВиК ми издават Становище, че имам достатъчни условия за издаване на Разрешително за строеж и Предварителен договор не ми е необходим. Това Становище няма давност и е валидно още. Издадено ми е 2012г.
Мога да приложа копие от това становище, ако има заинтересовани.

Е такова становище ми трябва и за електроенергията.
Не си прав. В ЗУТ има изрично записано, че ако си на собствен водоизточник - трябва да спазиш изискванията на Закона за водите. Лесно ще го намериш. И си постъпил абсолютно правилно относно водата.
ЗУТ написа:
Чл. 148. (1) Строежи могат да се извършват само ако са разрешени съгласно този закон.
...
(10) В случаите, в които се предвижда водоснабдяване на обектите от собствен водоизточник, разрешение за строеж се издава при спазване разпоредбите и на Закона за водите.
Подобно нещо за електроенергията не ти е необходимо и не виждам на какво основание ще ти го искат...
engineer - специалист
Здравейте всички
Като гледам повечето коментари са ми полезни. По малко започнах да си отговарям на доста въпроси.
Предвид, че темата започна леко да се спами, както повечето теми в този форум, длъжен съм да направя няколко уточнения:
Историята си има Предистория. Започнах начинанието преди няколко години. Направих си проучване, предварителен договот с тогавашния е.он ДВА пъти, понеже ДВА пъти му изтече давността по бюрократични неуредици. Първо се оказа, че по Кадастър имотът не се води на мое име, отне ми 10 месеца да го оправя, после се оказа, че площта по Кадастър (822m2) и по Нотариален акт (700m2) се различава, но плащам данъци на 822m2. Разликата нито е общинска, нито е на съсед, нито е моя. Отне ми 2 години и една торба пари да стана пълноправен собственик на 822m2.
Становището от е.он в общи линии изискваше да се присъединя към трафопост на 270m от границата на имота ми. Официалната такса за присъединяване е 28лв след 30-тия метър, т. е. 28*240 = 6720лв.
Освен това мое задължение е да изградя захранваща линия от трафопоста до границата на имота ми с поне 16mm2 кабел, при това в трап. По оферти от фирми цената на тази част е над 3000лв. Няма да споменавам незначителните суми от няколкостотин лева за изискване на необходимите документи.
И някой ден като тръгна за Акт 16 този договор ТРЯБВА да е изпълнен.
Освен това в района електрозахранването прекъсва по 1-2 пъти месечно, а през зимата се колебае около 185V.
Имаше коментари "ама то ще струва $$$$", "ама и това може да се повреди", "ама вземи си направи предварителен договор", тези коментари вероятно не са безполезни, но аз лично ще ги игнорирам.

Е вервайте ми, знам точно колко ще ми струва оборудването за Независим енергоизточник и то така че да не се поврежда. И при това ще се побера в сумата до 10000 (десет хиляди) лева.
Чакай.

Ти започна с това, че НЯМА да ползваш услугите на ЕРП и ще се захранваш от собствени източници. Правилно ли съм разбрал?

Ако да - не ти трябват никави документи от ЕРП-то. Важното е в проекта да е описано.

А за водата - там случая е по-особен, за това се изисква съгласуване от ВиК.
Nimi - специалист
@torbalan нямаше ли нещо из законите за възобновяемите източници, че при изграждане на фотоволтайчна/вятърна централа си задължен да продаваш цялата произведена от нея енергия на някое ЕРП а после да купуваш от тях на фиксираните цени?

Това по спомени от как беше бума там.. тогава съм разглеждал закона и това ми беше направило впечатление.
Сефте чувам такова нещо.

Имам колега, който си е инсталирал на покрива фотоволтаици и при слънчево време - когато не са в къщи, къщата му не консумира нищо от мрежата...
Тоест разни дребни консуматори - рутери, сървъри (той е компютърджия), уреди в стендбай режим и т.н. се захранват в слънчево време от фотоволтаика...

Не съм се интересувал подробно, но закона е в ущърб на ЕРП-то. Ако искаш да продаваш - те са длъжни да ти изкупуват всичко, което можеш да произведеш, а ти от тях купваш на 3.5 пъти по-ниска цена.
Но това касае производителите на ток, които искат да ползват структурата на ЕРП-то.
За това дават мило и драго да не успееш да получиш разрешително за такъв обект...

Ако дигна панели на покрива и пусна кабел на комшията, пък той ми плаща - единствено данъчните могат да ме захапят, ако нещо покрай плащанията не е изрядно. :)
hidrazin - майстор
Това за продажбата на цялата произведена енергия да се продава на някое ЕРП (и не само на ЕРП, при мен се продава на НЕК) важи само ако си присъединен към мрежата.
Демек ако си производител. Тогава продаваш на този с който си сключил договора.
Сега обаче влиза либерализацията и нещата се променят. Ама там бирата е друга и е дълго за обясняване.
Това обаче не касае конкретния случай. Той НЯМА да има връзка с мрежата.
Може да си произвежда колкото си иска но само за собствени нужди.
Законно не може да продаде и 1kWh на някой до него.
:partyman:
P.S. Това че не може да продава на комшията важи и за Торбата. :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
hidrazin написа:
Как беше законът за даренията? :shock: :?
hidrazin написа:
...Законно не може да продаде и 1kWh на някой до него.
Че е за мен - разбрах.

Наистина не съм запознат с материята в детайли, но законно мога да отглеждам краставици и да продавам на съседа, ако спазвам някакви елементарни изисквания...

Кой закон ще наруша, ако продавам електроенергия?

Питам от любопитство, защото наистина темата с търговията ми е доста мътна...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Въпрос за автономно захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: