• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
8180 - майстор
valentino76bs написа:
Ако имаш желание и средства просто действай е моя съвет и се качвай на VOLVOTO :)
Само едно ще ти кажа за което адски много си заслужава да сложиш и направиш всичко това .Ако имаш малка челяд/и не само/и недай си Боже бръкне в к-кта и нацели фазата ........тогава Дтз и 3 проводното изпълнение е твоят еърбег!!!!
С малката подробност, че тази "адски" полезна (и почти единствена реално полезна) функция ще я има и в двупроводна линия до излаза, ако сложи ДТЗ.
Останалите полезни примери са комбинация на няколко дефекта, с които сме оживели от преди Москвичите.
Има някакъв потивопожарен резон, който обаче най-често възниква при големите консуматори и некомпетентна експлоатация и които нормативно са изключени от задължителните за ДТЗ.
Не е за подценяване и проблемът с лъжливото сработване, което довежда до шунтирането на ДТЗ след задължителните Актове.
Сигурен съм, че и Хидазинът го знае.:)
torbalan - Дървен философ
Andri01 написа:
Трипроводна линия се прекарва ,когато се слага Дефектно Токова Защита. тогава "0"-та и фазата отиват на клемите на силовите контакти,а третия проводник/заземлението/ отива на заземителната пластина. Той е т.н. РЕ проводник и е заземен,а не е свързан с "0" та на линията...
Алоу, таранко, де го прочете това?

Спри се с глупостите!!!
toolegittoquit - майстор
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е според наредбите ново изградените инсталации да са с 3 жилни кабели(за монофазна инсталация). Изключение може да се направи единствено за присъединяване на някакъв банален клон към съществуваща инсталация. И това не е по наредба, а по лично убеждение.
Нулата е заземена в трафопоста. При смяна с 3 жилна инсталация може да се ползват Дефектнотокови защити. При цялостен ремонт задължително трябва да се инвестира в 3 проводна инсталация.
toolegittoquit написа:
ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е според наредбите ново изградените инсталации да са с 3 жилни кабели(за монофазна инсталация)...

В случая човека пита за ремонт на старо жилище. Макар да не е задължително, според мен е желателно...
toolegittoquit - майстор
torbalan написа:
В случая човека пита за ремонт на старо жилище. Макар да не е задължително, според мен е желателно...
Цялостен ремонт на инсталация е равно на полагането на нова инсталация. Подмяна на инсталацията при ремонт на цялото жилище е равна на цялостна подмяна. Където съм оставял 2 проводни трасета е така, защото не е било удачно да се изкърти всичко.
vgeorgiev - специалист
ptankov написа:
...Нали ако някой електроуред даде фаза по корпуса, то утечката ще се окъси в нулата, която в контактите е хваната за земята и ще изгори бушона (или ще се изключи при новото табло)? Така че в този смисъл животът и здравето ха хората все пак са защитени. От друга страна, аз даже да си направя трижилна инсталация до моето табло, то ако блокът по принцип няма такава, какъв е смисълът?

Благодаря.
Сега си представи как си сменил таблото с ново и някоя от нулите на кръговете (например фурната) се разхлаби или направо се откачи от шината.
Фазата тръгва от главния предпазител, през гребена, през предпазителя на фурната, от там по кабела до фурната, през нагревателя, излиза от нагревателя, стига до нулевия проводник в контакта.
Обаче както написах по-горе нулата се е прекъснала в таблото (например винта е прерязал кабела). Нулевия проводник в контакта е вързан за мустаците, а от там за корпуса на печката.
Корпуса на печката вече има потенциал 230V спрямо земя!

Предполагам, че захранването на апартамента от главното табло до апартаментното също е двужилна.
Тоест дори с трижилна инсталация в апартамента и прекъсване на нулата от главното табло също е опасно, но е много по-малко вероятно.

Много е по-вероятно да си купиш куча марка табло, да стегнеш яко нулевите проводници. После да разбуташ кабелите и някой проводник да се прекъсне. Или докато навираш мостовия кабел и контакта в конзолата да прекъснеш някой кабел.
Въртиш ключа на фурната или скарата и те бие тока.
shadow__01 написа:
Има смисъл само и единствено ако си решил да слагаш дефектотокова защита.
Дори и без ДЗТ трижилната инсталация е силно препоръчителна.
vgeorgiev - специалист
Andri01 написа:
Няма! Или по-точно: може да сложиш ДТЗ,но вързано "фалшив" начин-взема се връзка от"0" още долу в електромерното табло. Безмислено!
Аз пък точно така съм направил. Я ми обясни защо няма смисъл ?
Няма да сработи защитата или потенциала на нулата може да се вдигне ?
toolegittoquit написа:
torbalan написа:
Цялостен ремонт на инсталация е равно на полагането на нова инсталация. Подмяна на инсталацията при ремонт на цялото жилище е равна на цялостна подмяна. Където съм оставял 2 проводни трасета е така, защото не е било удачно да се изкърти всичко.
Тук навлизаме в един доста засукан и безсмислен спор според мен...

Цялостен ремонт би било, ако изкъртат цялата панелка, сменят тока, водата, парнто и т.н. на всички жилища и стане един прекрасен нов блок...

Това, че в един апартамент, някой изкъртил нещо, ремонтирал, замазал и т.н. за мен не го прави цялостен ремонт...

Ако можеш да цитираш документи, които да ме убедят, че не съм прав - идеално. Ще се съглася веднага...

Ако не... Здраве да е :)
toolegittoquit - майстор
torbalan написа:
Ако можеш да цитираш документи, които да ме убедят, че не съм прав - идеално. Ще се съглася веднага...
По документ - Наредба Номер намери си я коя, задължително е всичко да е 3 жилно. Дори и ново присъединени клонове към изградена инсталация. Кабели се подменят рядко, щом има пари за цялостен ремонт, няма смисъл да се пести това. Утре като кихне някой кабел или нещо стане, да мине един такъв като мене с фрезата, да изкърти мазилката, да пусне новият кабел и да го налепа с гипс грубо(щото не ми е работа да замазвам, не съм учил зидаро-мазач)
shadow__01 - майстор
toolegittoquit написа:
...Наредба Номер намери си я коя, задължително е всичко да е 3 жилно...
Щом нямаш пари нищо не е задължително. Да дойте този дето е писал наредбата с един къртач и една бригада мазачи и да смени всички инсталации които са правени по старото време и са двужилни... Ама всеки само иска, никой не пита хората "можете ли да си го позволите"...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Има ли смисъл да си подменям инсталацията с трижилна?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: