Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
FM STEREO - специалист
Прилага се,всеки трети стълб има заземяване на нулата,отделно всяко табло има земно и нулата е свързана с него.
toolegittoquit - майстор
thebugger написа:
Доколкото знам нулата може да развие някакъв потенциал...
Нулата е условно понятие. Има също и плаваща земя в електрониката. По принцип всичко заземено трябва да има потенциал 0V. Но има електропреносни мрежи и системи, където звездният център е изолиран.
За да покажа условността на понятието Нула, ще го демострирам с пример. Можеш да имаш 2 напрежения 100V и 200V(спрямо земя) Разликата между тях е 100V. Ако едното е +100V, то другото би било 0V. Ефективната разлика между 2-те е 100V. Обаче спрямо Земя и двата проводника биха имали потенциал, което ги прави и 2-та опасни.
В нашата енергопреносна система е взето решението да бъде заземена нулата и то многократно. Това прави възможно защитното зануляване. Зануляването е частен случай и не може да се прилага без да се познават особеностите на преносната мрежа.
p.v.x - майстор
toolegittoquit написа:
thebugger написа:
Доколкото знам нулата може да развие някакъв потенциал...
Нулата е условно понятие. Има също и плаваща земя в електрониката. По принцип всичко заземено трябва да има потенциал 0V. Но има електропреносни мрежи и системи, където звездният център е изолиран.
За да покажа условността на понятието Нула, ще го демострирам с пример. Можеш да имаш 2 напрежения 100V и 200V(спрямо земя) Разликата между тях е 100V. Ако едното е +100V, то другото би било 0V. Ефективната разлика между 2-те е 100V. Обаче спрямо Земя и двата проводника биха имали потенциал, което ги прави и 2-та опасни.
В нашата енергопреносна система е взето решението да бъде заземена нулата и то многократно. Това прави възможно защитното зануляване. Зануляването е частен случай и не може да се прилага без да се познават особеностите на преносната мрежа.
Добро обяснение..академично :prayer: .Евала.. :)
bdz43r - специалист
thebugger написа:
Не е ли по разумно да се свърже нулата със земя и да се даде нулев потенциал?
Ако не беше свързана със земята, нямаше да е нула. Тя затова така се нарича, защото е свързана със земята и има потенциал нула спрямо нея. Дори не само веднъж, а на много места е свързана със земята, най близо до потребителя обикновено в уличното табло.
thebugger написа:
Иначе за 3 жичната система пак нещо не разбрах.
Три жици:
- Фаза с потенциал 230 V спрямо нулата и земята;
- Нулев проводник с потенциал нула, защото е заземен на много места;
- Защитен проводник с потенциал нула, защото е свързан с нулевия и заземен на много места.
thebugger написа:
Аз доколкото знам след трансформатор двете клеми са противофазни, но и двете с потенциал, едната със сигурност трябва да е заземена, или нещо изпускам?
Клемите са четири - три фазови и една обща нулева от звездния център, която се заземява и дава нулевия проводник. Всяка от трите фазови имат потенциал 230 V спрямо нулевата, а по между си 400 V.
thebugger написа:
Доколкото разбирам в някои държави има отделнен проводник за масата от нулата.
И нашата държава е такава, но понеже хората са свикнали с неактуални вече порядки прилагат стария начин с един общ проводник за двете.
thebugger написа:
Защо тогава имат различни имена.
Защото са отделни и с различно предназначение - нулевият проводник е за работния ток, а защитния - само за защитно заземяване.
toolegittoquit - майстор
p.v.x написа:
Добро обяснение..академично :prayer: .Евала.. :)
Да, но го написах двусмислено. IT с изолиран звезден център е безопасна от гледна точка на Земята, не е безопасна от гледна точка на изолационни повреди, там е все едно дали е с изолиран център или не. Малко съм ги хапнал обясненията.
От друга страна нищо не пречи да имаш 3 фазна система тип звезда, където да си свържеш между двете фази с разлика в потенциалите един консуматор(разликата в потенциалите - 380V). Така единият проводник става работна нула, без да има потенциал спрямо Земята равен на нула.
От гледна точка на IT неутралата никога не се заземява, това й нарушава основният принцип.
От гледна точка на 3ф система тип звезда - "работната" нула може да си е всъщност една чиста фаза и да трепе.
bdz43r написа:
Ако не беше свързана със земята, нямаше да е нула. Тя затова така се нарича, защото е свързана със земята и има потенциал нула спрямо нея. Дори не само веднъж, а на много места е свързана със земята, най близо до потребителя обикновено в уличното табло.
Всъщност не е нула, а е НЕУТРАЛА.
Hoвoceлckи - майстор
Малий гати кашата :shock: Я малко и аз да я разбъркам :-D
toolegittoquit написа:
Така ли? Ама нещо да си чувал ситуации, където не е?
+ последния пост ...
Не само съм чувал, но съм и обслужвал машина за хартия, на която по проект звездният център на ниската страна на трафа не беше заземен! И никога не е имало какъвто и да е проблем от това!
ivanovbg - майстор
Толкова глупости не бях чел отдавна като отговор на елементарен въпрос. Не че не са верни нещата, но не са въобще по темата, или май са само за едната част -нулата и земята. За другата част от въпроса - МАСАТА, никой не казва нищо. За да се разбере какво е маса, трябва да си електрончик, а не електричар :wink:

Само като жокер, ще ви кажа, че масата обикновено е нещо което не е свързано със земно, нула и ... и обикновено е галванично разделена и от фаза и от нула. Неправилното замасяване на голяма част от електронната апаратура или част от нея може да води до смущения и изкривявания на сигнали, разни вредни обратни връзки и куп други проблеми.

Хайде успех с гадаенето. :cool:
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Е, ако беше следил темата като хората нямаше да се дъниш :partyman:
FM STEREO написа:
Маса има в електрониката!
Ще допълня за да довнеса още доза смут: В едно устройство може да има доста повече от една "маса" :wink:
p.v.x - майстор
thebugger написа:
В България винаги маса и нула са свързани заедно в контакта и няма отделен кабел.
Темата още в нейния зародиш , е подведена. :?
Трябва да се говори за нула и земно (заземяване). :roll:
Hoвoceлckи - майстор
Подвел си се ти :-D Преди първия ти пост има три поста, които са адекватни - със съответната доза ирония :wink:

Тема "Разлика между маса и нула" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: