Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
FM STEREO - специалист
Според мен 1V отгоре не е проблем за телефона,без нищо да слагаш пак ще стане.
DMN - майстор
jordanvass написа:
Виж сега, зарядното не дава 2 ампера, а МОЖЕ да даде до 2А, запазвайки напрежението на изхода си в допустими граници. Колко точно ще са амперите си зависи от модула, който избира режима на заряд вътре в телефона. Зарядното или ще ги издържи тези 2А, или няма да ги издържи и ще клекне напрежението му под 5 волта, при което телефонът ще избере по-малък ток на заряд. А може и да не ти хареса зарядното. Всеки телефон сам си определя зарядния ток. Ако е програмиран да зарежда с 1А, ти дали ще го зареждаш от зарядно за 1А или от зарядно за 10А, токът ще си е пак толкова.
Зависи от зарядното не уточнихме какво е :) . Ти говориш за импулсно зарядно, ако обаче имаш трансформаторно зарядно, и на него пише 5V-2А, на празен ход такова зарядно може да има 8-9V. Когато го натоварим с 2А напрежението му ще спадне на 5V - това имах предвид :) .
ОК, давам реален пример за телефон Нокиа и две зарядни за същия телефон - импулсно и трансформаторно. На трансформаторното(оригиналното за този телефон) пише - output:3.7V/355mA - на празен ход без товар измервам напрежение - 8.8V. Според мен това зарядно би трябвало под товар да даде ток 355mA при напрежение 3.7V. С това зарядно телефона се зарежда за около 2.5 часа. Другото зарядно импулсното(също оригинално, но не за този телефон, но пак за Нокиа подобен модел), на него пише - output:5.3V/500mA, на празен ход измервам - 5.8V. с това зарядно телефона се зарежда за около 1.5 часа, което ме навежда на мисълта, че в телефона няма ограничение на зарядния ток, а това става от самото зарядно(колкото даде). Та затова питах - дали телефона има ограничение на зарядния ток, най-вероятно такова има при телефоните, които се зареждат от USB, съдейки по твоите изказвания :) .
valeridechev - специалист
jordanvass написа:
Тази идея ти я обясних още в началото, а и ти сам си я знаеше - слагаш един диод последователно и забравяш за друго. Но диод поне 2А, ако ти е голям телефонът. Пробвай първо така, а ако не ти хареса , тогава си давай парите за модули.
ОК :thumbs:
valeridechev - специалист
FM STEREO написа:
Според мен 1V отгоре не е проблем за телефона,без нищо да слагаш пак ще стане.
Надявам се ... дано да не даде фира, че ми е мило хайванчето .... върши си работата все още :?
jordanvass - майстор
DMN написа:
...което ме навежда на мисълта, че в телефона няма ограничение на зарядния ток, а това става от самото зарядно(колкото даде). Та затова питах - дали телефона има ограничение на зарядния ток, най-вероятно такова има при телефоните, които се зареждат от USB, съдейки по твоите изказвания :) .
Със 100% гаранция телефонът си има вътрешно ограничение на заряда по ток. Ако нямаше, включвайки го директно към 5V на едно ATX захранване, което държи до 30 ампера, телефонът би изпушил за секунди. А не изпушва, пробвай. :D Принципно няма почти никакво значение дали едно зарядно е трансформаторно или импулсно за това какава му е изходната волт-амперна характеристика. Има значение дали и до колко изходното напрежение е стабилизирано. Ако не е, то може да тръгне от 9 и да падне до 4,5 волта (примерно), в за висимост от консумацията. И при двата вида захранвания. Ако обаче си има стабилизация с обратна връзка по напрежение, то може да закове изходното напрежение много точно в целия диапазон от празен ход до максималния си разчетен ток. Разнообразието от зарядни е огромно. Не съм запознат в детайли с алгоритмите на избор на заряден режим, които изпълняват телефоните. Но доколкото знам, те на стъпки определят пропадането на изходното напрежение на зарядното в зависимост от зарядния ток, усещат колко яко е зарядното и избират някакъв оптимален режим. Така че зарядният ток си зависи основно от телефона, стига да се побира във възможностите на зарядното, но и твърдостта на изходната му характеристика също може да повлияе. Не се наемам да тълкувам различни ситуации с различни телефони, различни зарядни и различни свързващи кабели. Вариантите са много.

Ето ми го и онова зарядно с 4-те USB порта и Step Down модул.:
Прикачен файл:
20160404_141336_R.jpg
Прикачен файл:
20160404_142959_R.jpg
Прикачен файл:
20160404_143013_R.jpg
Големият диод вдясно е паралелно на входа - защита срещу обратно включване на акумулатор или изправител. Не е последователно, както си му е редът, а паралелно, за да не намалява излишно напрежението от акумулатора, когато е разреден. Преди входа има стопяем предпазител, той гори през диода, ако види зор.
Ето виж и тук на последната снимка - стабилизаторът може да осигури ток 3А, но телефонът си черпи 0,58А, колкото си му е нужно.
petromaniq - специалист
Ами щом телефона се "черпи" колкото му трябва .... бучни го дирекно в запалката на колата.....По тази логика пак 580мА трябва да си черпи.
jordanvass - майстор
Ти между ток и напрежение правиш ли някаква разлика?
sstefanov - майстор
С един китайски USB кабел ще заспи на 6V без никакви други елементи.
FM STEREO - специалист
Еми аз това им казах,ама като не вдяват! :partyman:
jordanvass - майстор
Винаги е по-добре да има диод. Дори да няма нужда от понижаване на напрежението, диодът ще предпазва от обратно включване на акумулатора. Човек винаги може да се обърка, по-добре е да има някаква защита. Аз бих сложил диода.

Тема "Акумулатор 6V/4 Ah, и платка със стабилизатор за 5V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: