• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Всичкото хубаво, красиво, удобно, има си дисплейче, клипсове, безжична връзка - страхотно.
Само дето точността му е ... , хммм как да се изразя "възможно най-ниската".
Измерва тока - добре, умножава по напрежението "Х"-неизвестно, умножава и по cosFi "Y" - неизвестно.
И някак получаваме произведение при положение че 2 от тях са неизвестни. Не се надявай на точност, особено при хладилника, климатика, прахосмукачка и др.
Играчка е точната дума - да.
:partyman:
ktamen - специалист
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Всичкото хубаво, красиво, удобно, има си дисплейче, клипсове, безжична връзка - страхотно.
Измерва тока - добре, умножава по напрежението "Х"-неизвестно, умножава и по cosFi "Y" - неизвестно.
И някак получаваме произведение при положение че 2 от тях са неизвестни. Не се надявай на точност, особено при хладилника, климатика, прахосмукачка и др.
100% съм съгласен, че това е колкото лъскава, толкова и безполезна играчка.
Електроженът ми дърпа от контакта 5А на празен ход, което прави 5Вт ( и словом - пет вата). Подозирам, че тази джуджавка ще покаже доста повече ватове (грешка от около 20 000%), трябва ли да ми пука за нейните показания. Само за сведение амперите са напълно безплатни и енергото не събира пари за тях.
Имам стар изправен електромер, май ми е оставен от техниците на енергото при смяната в нашето табло преди години. Много хора си имат такива електромери. Намираш си и ти един такъв, даваш го на някой жичкаджия да ти го монтира по средата на обикновен удължител. После включваш уредите през този удължител и ще си засечеш колко ток горят.
ПП Вместо да дава пари за глупости, авторът да даде 50кинта за ДТЗ и да си я сложи в таблото.Инсталацията му ще стане 1000 пъти по-безопасна. Що за идиотщина е трижилна инсталация без ДТЗ.
ПП2. Ще си позволя да напиша няколко думички за икономия та ток.
1 Електроженът не гори почти никакъв ток и е глупаво да се притесняваш от голяма сметка заради него.
2 Бойлерът ще стане много по-икономичен, ако се направи да изключва при 45 градуса. Така загубите стават много по-малки. Вярно, е че ще се намали и комфорта заради намаленото време, което може да се прекарва под душа, но това намалено време също се отразява благоприятно на месечната сметка. Страничен ефект е, че отделянето на котлен камък също почти се прекратява. Друг страничен ефект е и рязкото забавяне на корозията и бойлерът ще издържи десетки години (нашият бойлер ни го подари една леля към средата на 80те, оттогава почти не е изключван, обикновен поцинкован е и още не е протекъл, въпросната леля не знам колко го беше използвала преди нас).
3 Хладилникът, често има съществен принос за месечната сметка и никак не е излишно това да се има предвид, докато си избираме нов.
4 След като манджата заври, трябва да намалим котлона дотолкова, че да продължава да ври. Колко силно ври не е от значение за времето на приготвяне, но силното завиране се отразява много силно на сметката.
5 Сметката за осветление, зависи много повече от това колко грамотно са направени самите осветителни тела, а не толкова от консумацията на самите крушки. Обикновена 100 ватова лампа е по-икокономична от скрито осветление в картона, изпълнено с висококачествена ЛЕДлента. Разните дизайнерски полилеи, често отнемат повече от 50% от излъчената от крушката светлина.
nikolov333 - майстор
То си има обща ДТЗ 40А 30мА, пък и с тия твърди връзки навсякъде, трудно ще си включи електромер с разклонител към уреда :idea:
ktamen - специалист
Вярно, че това голямото било ДТЗ. Снимката не е хубава, а и липсва жълтото копченце, на което съм свикнал и затова ми се видя, че е предпазител.
Твърдите връзки наистина няма да са много удобни, ама поне на мен пак не ми се вижда сложно. Електромерът се закача за нулата и да стърчат само две жици за входяща и изходяща фаза. Издърпва се фазата от конкретния предпазител и там се закачат двете жици. За съжаление, авторът едва ли ще се справи, а и може да сгафи нещо, затова ще може да мери тока, само на консуматори с щепсел. Или трябва да търси помощ от приятел.
krasi92 - майстор
ktamen написа:
Вярно, че това голямото било ДТЗ. Снимката не е хубава, а и липсва жълтото копченце, на което съм свикнал и затова ми се видя, че е предпазител.
Твърдите връзки наистина няма да са много удобни, ама поне на мен пак не ми се вижда сложно. Електромерът се закача за нулата и да стърчат само две жици за входяща и изходяща фаза. Издърпва се фазата от конкретния предпазител и там се закачат двете жици. За съжаление, авторът едва ли ще се справи, а и може да сгафи нещо, затова ще може да мери тока, само на консуматори с щепсел. Или трябва да търси помощ от приятел.
Брилянтен си както винаги.
kozl - майстор
И не само:
ktamen написа:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
100% съм съгласен, че това е колкото лъскава, толкова и безполезна играчка.
Електроженът ми дърпа от контакта 5А на празен ход, което прави 5Вт ( и словом - пет вата). Подозирам, че тази джуджавка ще покаже доста повече ватове (грешка от около 20 000%)
5А по 220 волта са 5х20 000 процента :? като цифри горе долу, логика ни долу, нито горе :? Може би трябва да си отвориш тема "Гатанки и главоблъсканици". Що ги ръсиш навред :?
И abcd...... измерва тока, умножава по напрежението, до тук добре, но мисля, че "кос.фи" или фактора на мощността се изчислява от вече измерената енергия, не обратното, което си написал.
Но може би по-важно е да ръсим "бисери" :?
nikolay7 - напреднал
В момента, в който имам някаква статистика за работата на устройството, ще напиша тук.
marian1 - майстор
И само да разсея един мит!
Кой е пуснал тая партенка за хладилника, не знам, но спрете да повтаряте като латерни една откровенна лъжа!
Хладилника, ако не сте го замервали, а аз СЪМ, харчи по 1Kw ( 1000 вата ) за 24часа! ( това е сметка формирана след 3 месечно засичане )
Продължавам, това е хладилник + фризер на към 15 години!* Замерването е направено с уред Олимпия - колкото и грешен да е, а той не е чааак толкова, защото съм замерил всичките си електроуреди в къщи и сметката ми излиза, ми идва друг мит, който се повтаря до припадък! Сменете си електроуредите с енергоспестяващи? Мооооля с колко ще е по икономичен, за колко време ще се избие разликата, а и не на последно място смятате ли, че качеството сега е на такова ниво, каквото е било преди - аз съм предубеден, сори.

Така че съветвам феновете на енергоспестяването, да не го правят за своя сметка, да си купят по един уред и да използват калкулатор и главата си, не е трудно - защото това ми звучи като АП, пази мрежата, а не потребителя!

* Дано не четат от паспортните служби, и да ме глобят, че се забавих и не му извадих лична карта на тоя хладилник :lol:
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
kozl написа:
И abcd...... измерва тока, умножава по напрежението, до тук добре, но мисля, че "кос.фи" или фактора на мощността се изчислява от вече измерената енергия, не обратното, което си написал.
Но може би по-важно е да ръсим "бисери" :?
Не разбрах какви бисери, ръся ?
Фактите: Не се мери напрежение - не може да сметнем дори пълната мощност, която е най-лесна.
А, без напрежението няма как да стигнем нито до активната, нито до реактивната, нито до cosFi.
Каквото и да правим, трябва да знаем тока, напрежението и cosFi за да сметнем активната мощност (респективно енергия, която се плаща) , че да я покаже на дисплея.
Дали е по-лесно да се мери Фи-то, или реактивната мощност не знам. - едното от двете трябва да го измерим за да се сметне активната мощност.
teon - специалист
marian1 написа:
Хладилника, ако не сте го замервали, а аз СЪМ, харчи по 1Kw ( 1000 вата ) за 24часа! ( това е сметка формирана след 3 месечно засичане )
Продължавам, това е хладилник + фризер на към 15 години!* Замерването е направено с уред Олимпия - колкото и грешен да е, а той не е чааак толкова, защото съм замерил всичките си електроуреди в къщи и сметката ми излиза, ми идва друг мит, който се повтаря до припадък! Сменете си електроуредите с енергоспестяващи? Мооооля с колко ще е по икономичен, за колко време ще се избие разликата,
...за най-новите модели не споря...при мен се наложи преди 5-6 години да купувам хладилник и реших да е с два++...правил съм му замервания с подобен уред и определено консумацията му е под 1кв/24ч,като зимата пада и под 0.5 кв/24ч...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Битов измервател на електричество." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: