• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
p.v.x - майстор
Когато се набляга на прекалената прегледност , се пропускат важни моменти на които трябва да се обърне внимание.Освен за комина , се наблегна , че се изгражда двупроводна инсталация.
Защо не знам. Наистина кефи визуално , но като се замаже , ще ти остане един скъп спомен.
Да не се окаже с времето , че наистина може да ти излезе скъпо удовлетворението. :-D :rock:
zack - специалист
3 по 2.5 и 3 по 4 са кабелите. Объркал съм в бързината, че пиша от телефона :?
Ще има и дефектнотокови защити. Просто съм объркал при писането!

P.S. Просто ми се спеше като писах! :mrgreen:
ktamen - специалист
Ти май не разбра защо кабелите трябва се качат с 25см нагоре.
Трябва да се качат за да влязат в окачения таван. Така къртенето ще е много по-малко, монтажът ще е по-лесен, избягва се загряването от комина, намалява се риска от случайно продупчване на кабел, и разбира се достъпа в бъдеще е по-лесен, особено ако сложиш кутиите до някоя луничка, вентилация или друга подобна дупка.
Ето този колега, го е казал пределно ясно:
p.v.x написа:
Когато се набляга на прекалената прегледност , се пропускат важни моменти на които трябва да се обърне внимание.
PCL82 - майстор
Щом е нова инсталация-задължително с трипроводни кабели! 4мм2 няма нужда за контакити, с 2,5мм2 е достатъчно презапасяването до 30м от таблото и 16А предпазител. 25А предпазители не е правилно да се слагат на контакти.

За комина не е хубаво, но не е фатално, това е тухлен комин (12см тухли), а не комин от коминни тела (5см бетон). По старите кониги се казваше, че по комин може да се полага инсталация, ако се сложи подложка от азбест/клингирит.
zack - специалист
Директни кабели 3 по 4 мм2 слагам само на печка, бойлер, сушилня и т.н. с твърди връзки :partyman:
Останалите са директни 3 по 2.5 мм2 за климатици, хладилник, миялна, пералня и т.н. с 16A контакти и бушони :-D
Както и 3 по 2.5 мм2 за контактите. Още не съм уточнил дефектнотоковите защити, че май няма да стигнат 36-те позиции в таблото.

Колкото до комините, както казах не се ползват, пък и площта им е огромна на 3.05 метрови етажи, та не ме притесняват.
Не искам да ги вкарвам в окачения, защото пак казвам, искам директни кабели без връзки! Това ми е много по-важно,
от това да не минават през комин, който не се ползва! Дори и да се ползват под мен, каква ще е температурата от външния му край,
на над 3 метра по-високо като минимум, ако запалят печка/камина под мен? :partyman:

Комините са от 1 метър нагоре широки, с тухли и около 3 см. мазилка! Има и 1.90 широки!
Това, за да се нагрее кабела, не знам какво трябва да запалят отдолу!
iliya_i - майстор
Това май си го пропуснал.
emil679 написа:
Напиши в някоя търсачка -" Запали се комин " и прочети поне малко от инфото :lol:
Като искаш, направи си инсталацията без връзки, но какво ти пречи комина да го минеш през гофре в окачения таван.
Виждал съм шкаф (ПДЧ) обгорял от запалил се комин, на който е бил подпрян! ПДЧ-то се бече овъглило в мястото на контакта.
Последна промяна от iliya_i на пон юни 13, 2016 10:07 pm, променено общо 2 пъти.
nikolov333 - майстор
Тоест..няма да ползваш разклонителните кутии за връзки така ли да те разбирам като казваш "директни кабели"...
zack - специалист
За важните кабели, които съм описал, ще ползвам директна връзка към таблото. През комините ще минават контакти,
към които няма да има включени сериозни консуматори!

P.S. Ако комина се запали, кабелите ще са ми най-малкия проблем :roll:
ktamen - специалист
Не разбрах кво пречи да минат през тавана, щом не искаш кутии, няма да слагаш. Ама защо да не минат през тавана?
nikolov333 - майстор
36-те позиции в таблото в същност не са кой знае колко... Аз у нас разделих апартамента на 3-ри табла с по 18 предпазителя и пак се ограничавах с броя на ДТЗ-тата, та затова те съветвам да седнеш и да си направиш план, колко точно и къде смяташ да са контактите, понеже накрая винаги се оказва, че са останали зад дивана или зад гардероба, примерно. ДТЗ се ползва предимно за контактните излази и за стационарните консуматори с твърди връзки може и да се ползват, но не са задължителни.. Emil679 май се отказа да пише, пак заради тоя комин.. :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Подмяна и отстояния при електрическата инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: