• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
sinfon - специалист
DMN написа:
[Ама разбира се, че не е така, то тука стана една....и преди съм казвал - не се знае кой ще чете темата, по която пишем, ето един човек вече се уплаши от зануляването.
Няма какво да се коментира. Двупроводната инсталация е забранена. При неправилна експлоатация и отпадане на нулата, която е и защитен проводник, мостчето между нулата и заземителните пластини на шуко контакта затваря верига между фаза и корпуса на уреда клас I(с метален заземен корпус). И фазата кротко си чака като тих убиец.
Проблемът е, че 2 проводната инсталация не можеш да я защитиш с ДТЗ, освен с локално.
Ако може да се гарантира нулата, то тази инсталация си е безопасна от гледна точка на хората. Обаче половинчати повреди и пробиви на изолацията с малки токове на утечка, които могат да станат достатъчно големи, за да се стигне до пожар, но достатъчно малки, за да не сработи предпазител няма как да се хванат при двупроводна инсталация, защото няма как да се инсталира ДТЗ.
iliya_i - майстор
sinfon написа:
Няма какво да се коментира. Двупроводната инсталация е забранена.
Това абсолютно не е вярно! Забренено е да се изграждат нови двупроводни. Но съществуващите си остават!
sinfon - специалист
iliya_i написа:
Това абсолютно не е вярно! Забренено е да се изграждат нови двупроводни. Но съществуващите си остават!
Двете твърдения са еквивалентни в смисъла на въпроса на автора. При него са правили нова двупроводна инсталация. Което е забранено. Забранено е дори значителни клонове от старата при ремонт да се оставят двупроводни.
Освен заварено положение, всяка нова двупроводна инсталация е извън нормативните рамки и е нередовна.
plamen6703 - майстор
sinfon написа:
stridata написа:
Не бе, сега лятото ми правих инсталацията на ново и си прокараха без аз да разбирам от тая работа двужилно всичко
Според новата наредба всеки основен ремонт/подмяна/изграждане на електрическа инсталация трябва да се извършва с полагането на 3 жилни проводници и инсталирането на дефектно токови защити.
plamen6703 написа:
Ползвай си инсталацията спокойно и по-малко чети такива теми.
НАЛИ? Освен, че не са спазили наредбата, тези пишман майстори кой знае и какви други зулуми са направили и какво е качеството на връзките в тая очевидно инсталация-убиец. И е инсталация убиец не сама по себе си, а изградена от хора, които не са прочели наредбата, а може и да не са прочели и учебника по електротехника. Точно такива хора раждат умнотии като нова сграда с 1 кабел с 2.5мм2 за цялата кухня.
А теб ще те пратя да четеш НАРЕДБА No3 и съпътстващите нормативни документи!
Не знам какво сте учили вие родените 67-ма година, но и днес четенето не е забранено!
Не знам на какво си, ако си на хапчета ги пии редовно и спазвай схемата на прием. Знам,че държавата отдавна изпусна задравеопазването и много хора в твоето състояние останаха без адекватна здравна помощ, но дано поне имаш близки и роднини да те обгрижват и да спазваш предписаната ти терапия.
Ако си на друго, смени си дилъра, явно те тъпче с калпав материал.
Новобранец кирлив да ми се отваря на тема електротехника, който е учил-недоучил в изгорялата....хайде няма нужда... Нямаш необходимият капацитет да коментираш проекти нито на нови, нито на стари сгради... Осра и тая тема с дебилност и посредственост.
Такива като теб, здрав х*й с ръка да хванат, ще го изсушат :lol:
Junak - майстор
Сифоне, земи прочети таз Наредба 3, че от тъпанари кат тебе вече на всички им се повдига. :vom:

Чл. 1732. (1) Електрозахранването от електроразпределителната мрежа на електрически уредби в сгради се осъществява като правило по схемата TN.
(2) В сгради с производствено предназначение и при специални случаи електрозахранването може да се осъществява по схемите IТ или ТТ.
(3) Препоръчва се електрозахранването на енергообзавеждането в жилищни и обществени сгради да се изпълнява по схемата TN-C-S или ТN-S.

Как не можа да те тресне тая фаза? Или май те е треснала. Ей, уникален тъпанар си...
sinfon - специалист
plamen6703 написа:
Новобранец кирлив да ми се отваря на тема електротехника, който е учил-недоучил в изгорялата....хайде няма нужда... Нямаш необходимият капацитет да коментираш проекти нито на нови, нито на стари сгради... Осра и тая тема с дебилност и посредственост.
Баща ти като те е правил е бил неопитен. Чети наредбата и млъквай!
Чл. 1753. (1) В сградите линиите от разпределителните, етажните и апартаментите табла до осветителите
за общо осветление, контактните излази и стационарните потребители се изпълняват трипроводни (фазов
- L, неутрален - N, и защитен РЕ проводник).

(2) Не се допуска обединяването на неутрални и защитни проводници на различни групови линии (токови
кръгове).
(3) Не се допуска в разпределителното табло неутралният и защитният проводник да се свързват под общ
контакт.
Junak написа:
Сифоне, земи прочети таз Наредба 3, че от тъпанари кат тебе вече на всички им се повдига.
Как не можа да те тресне тая фаза? Или май те е треснала. Ей, уникален тъпанар си...
ПРОЧЕТИ Я И ТИ! ТЪПАНАР не знам кой е!
Ето я и специално за теб - цитирана втори път в едно мнение! Сега си извади очилата от гъза и чети!
Чл. 1753. (1) В сградите линиите от разпределителните, етажните и апартаментите табла до осветителите
за общо осветление, контактните излази и стационарните потребители се изпълняват трипроводни (фазов

(2) Не се допуска обединяването на неутрални и защитни проводници на различни групови линии (токови
кръгове).
(3) Не се допуска в разпределителното табло неутралният и защитният проводник да се свързват под общ
контакт.
От прочетеното разбрахме следното!
До таблото може 2 жици, в жилището не може!
Не можеш да свържеш с един и същ болт на шина нулев и защитен проводник!
Всички кабели от табло до консуматор трябва да са 3 жилни! Или ако са отделни проводници - да са 3 на брой!
Инсталацията, която са изградили т.нар "техници" в жилището на автора на темата е незаконна!
Аз съм прав! А кой е ТЪП и кой НЕ МОЖЕ ДА ЧЕТЕ оставям читателите да преценят.
Junak - майстор
sinfon написа:
Аз съм прав! А кой е ТЪП и кой НЕ МОЖЕ ДА ЧЕТЕ оставям читателите да преценят.
Наистина си уникално тъп, Саше.. т.е. Жеко. Хайде, кажи какво значи "препоръчва се" . Къде пише "задължително" и къде тая простэтия за ремонтите. УНИКАЛЕН ТЪПАНАР, който даже не може да чете. И къде пише "жилищни"? Имбецил.

Чл. 1732. (1) Електрозахранването от електроразпределителната мрежа на електрически уредби в сгради се осъществява като правило по схемата TN.
(2) В сгради с производствено предназначение и при специални случаи електрозахранването може да се осъществява по схемите IТ или ТТ.
(3) Препоръчва се електрозахранването на енергообзавеждането в жилищни и обществени сгради да се изпълнява по схемата TN-C-S или ТN-S.
sinfon - специалист
Junak написа:
Наистина си уникално тъп, Саше.. т.е. Жеко. Хайде, кажи какво значи "препоръчва се" . Къде пише "задължително" и къде тая простэтия за ремонтите. УНИКАЛЕН ТЪПАНАР, който даже не може да чете
В член 1753 никъде не пише препоръчва се! Пише - "се изпълняват". Точка. Никъде не пише "препоръчва се да се изпълняват"!Цитираното от теб в по-преден член означава, че между ГРТ и АТ може да се изпълни 2 проводна линия.
Там няма нужда да има дефектно-токова защита, защото там няма потребители и консуматори.
НЕ МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ! Аз не съм виновен, че си НЕГРАМОТЕН и УПОРИТ!
Junak - майстор
За жилищни помещения ми покажи, тъпанарчо, за жилищни... И за ремонти...

Последна промяна от Junak на нед мар 12, 2017 12:18 am, променено общо 1 път.
sinfon - специалист
Junak написа:
За жилищни помещения ми покажи, тъпанарчо, за жилищни...
То може да се препоръчва, следващият член задължава.
Отиди и направи в нова сграда 2 проводна инсталация без ДТЗ и да видим дали ще намериш някой, който да я одобри!
А дай да прочетем сега и член...
Последна промяна от sinfon на нед мар 12, 2017 12:21 am, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 17

Тема "Зануляване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: