Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bube760205 - специалист
nikolovvd написа:
bube760205 написа:
Бутона до вратата е прокарван в последствие ,преди може би 20 години и е замазан в стената до някъде и от там е прикован с скобички до кутията !
Това ме навежда на мисълта, че въпросното осветително тяла е било с автономно (независимо от стълбищния автомат) захранване или греша?
Ако се направи, така че на осветителното тяло да отива фаза и нула, може да се ползва сензора локално, т.е. само за това осветително тяло, а за осветление на стълбището да се ползва бутона.
Ако пък времето за светене определено от PIR сензора се настрои на минималното, то управлението към стълбищния автомат ще представлява импулс с продължителност няколко десетки секунди. Повечето са от 30 секунди до 3 минути, но ако се смени времезадаващият кондензатор, то може да се намали 10 пъти примерно със смяната на кондензатора с такъв, който е с един порядък по малко - от 1000 uF на 100 uF. Тогава времето ще е от 3 до 18 секунди.
Ако говорим за този кондензатор тои е 100uF
Прикачен файл:
IMG_20170418_130859.jpg
nikolovvd - майстор
Написал съм стойности, които са формални/информативни, за да покажа какво имам пред вид.
Ако искаш можеш да замениш 100 uF с 47 uF и да видиш как се променят времената на сензора.
Ако си на прав път можеш да сложиш 10 или 22 uF докато те удовлетвори времето на зъдържане.
Гледай да не намалиш филтровия кондензатор на захранването, че то е с кондензатор около 470 nF.
bube760205 - специалист
nikolovvd написа:
Написал съм стойности, които са формални/информативни, за да покажа какво имам пред вид.
Ако искаш можеш да замениш 100 uF с 47 uF и да видиш как се променят времената на сензора.
Ако си на прав път можеш да сложиш 10 или 22 uF докато те удовлетвори времето на зъдържане.
Гледай да не намалиш филтровия кондензатор на захранването, че то е с кондензатор около 470 nF.
Сори за тъпия въпрос,но сега видях,че и двата кондензатора са на 100 uF Кой от двата да сменя ?
Прикачен файл:
IMG_20170418_132933.jpg
DMN - майстор
Мисля, че preslav ти го е казал, съгласен съм с неговото мнение. Ако ти се случи на теб да минеш след някой, който е минал минута преди теб и лампата угасне точно когато на теб ти трябва, ще разбереш неудобството на това, което искаш да промениш. А и колко ток ще спестиш от няколко минути?
И друго - ако си го свързал релето на датчика към бутон на стълбищния автомат, то проблема не е в датчика, а в стълбищния автомат. Тъкмо сега пробвах на нашия стълбищен автомат следното - при еднократно натискане на бутона, автомата включва лампите за една минута. През това време, дори и да натисна бутона пак, това не влияе на времето - той си брои една минута от първото натискане на бутона. Затова казвам, че зависи от стълбищния автомат.
Ако съм те разбрал правилно. Ако не - здраве да е :) .
nikolovvd - майстор
bube760205 написа:
Кой от двата да сменя ?
Този който е свързан за изправителните диоди (4-те до кондензатора) е филтровия и не го пипаш.
Диода в стъклен корпус би трябвало да е ценер за стабилизиране на напрежението, а черните 1N4007 са изправителните диоди.
DMN - майстор
nikolovvd написа:
Този който е свързан за изправителните диоди (4-те до кондензатора) е филтровия и не го пипаш.
Т.е. най-вероятно е по-малкия по размер кондензатор на последната снимката. Него трябва да смениш. И накрая пак ще се убедиш, че разлика няма да има повече от няколко секунди, и че времето зависи от стълбищния автомат.
bube760205 - специалист
nikolovvd написа:
bube760205 написа:
Кой от двата да сменя ?
Диода в стъклен корпус би трябвало да е ценер за стабилизиране на напрежението, а черните 1N4007 са изправителните диоди.
Много Благодаря за съветите които ми даде..В първия удобен момент ще пробвам и ще пиша какво се случва! Но мисля,че с смяна на кондензатора,нещата ще се оправят!
bube760205 - специалист
DMN написа:
nikolovvd написа:
Т.е. най-вероятно е по-малкия по размер кондензатор на последната снимката. Него трябва да смениш. И накрая пак ще се убедиш, че разлика няма да има повече от няколко секунди, и че времето зависи от стълбищния автомат.
Мисля,че тези няколко секудни,ще са достатъчни! Не пречи да опитам нали :)
DMN - майстор
bube760205 написа:
Мисля,че тези няколко секудни,ще са достатъчни! Не пречи да опитам нали
Не пречи разбира се :) . Пробвай с кондензатор 1 - 4.7 микрофарада на същото напрежение.
Последна промяна от DMN на вт апр 18, 2017 3:56 pm, променено общо 1 път.
preslav - майстор
bube760205 написа:
nikolovvd написа:
bube760205 написа:
Кой от двата да сменя ?
Много Благодаря за съветите които ми даде..В първия удобен момент ще пробвам и ще пиша какво се случва! Но мисля,че с смяна на кондензатора,нещата ще се оправят!
Аз пък си мисля, че просто ти се занимава, в което няма нищо лошо!
Ако искаш си направи труда да пресметнеш колко повече ток ще ти изгорят 2-3-4-5 крушки по 10 Вата работейки 10-20 минути повече в денонощието - ще видиш, че гимнастиките са излишни, а пияндурника не можеш да го спреш да ти чукне датчика с дъното на бутилката.

Тема "Импулсен датчик за движение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: