Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
venkabg - напреднал
Оф, голяма съм шматка стана ми ясно. Запалителната намотка се подава директно на схемата, без да се връзва към чукчето, а то комутира вече изправеното и стабилизирано напрежение на базите. Без осцилоскоп дали ще мина? Мисля да сложа 7806 вместо 05, за да не стане пък много слаба искрата с 5волта. Ти си ме улеснил и със стойности, само трябва да накупя елементите. PNP транзистор имам, руски КТ с ток 7.5ампера. Остава да взема само един NPN. Има ли смисъл от слагането на тример за донастройка на транзисторите? :drinkers:
Грец аз знам какво е, но по някой път не мога да си обясня принципа на работа на схемата, но я разбрах. Филтриращ кондензатор 100микрофарада достатъчен ли е след греца?
Впрочем нямам течническо образование. Просто от това се интересувам, хоби ми е за развличане. Схеми съм правил 2-3 и като видя нова схема гледам да я анализирам- откъде какъв ток минава, кой резистор какво ограничава, тоест да си я представя. Радвам се, че в този форум има страшно много хора, които освен че разбират, но и помагат по електроника. Аз лесно бих я дал някой да я направи, но не е там цялата работа. Въпрос на удоволствие да я сглобиш, пък и да знаеш защо работи-още повече.
hidrazin - майстор
Прикачен файл:
Simson 2.jpg
Simson 2.jpg (59.67 KиБ) Видяна 2150 пъти
Прикачен файл:
Simson 1.jpg
Simson 1.jpg (20.73 KиБ) Видяна 2150 пъти
:partyman:
venkabg - напреднал
hidrazin написа:
Прикачен файл:
Simson 2.jpg
Прикачен файл:
Simson 1.jpg
Подобна схема с тиристор съм виждал на електронни запалвания, но без чукче, а с датчик на Хол или индуктивен датчик. Тези двете са такива нали?
Попринцип това е по-добрия вариянт, но иска доста преработки на магнета и монтиране на такъв датчик. Руснаците правят подобни, но с оптрони.
hidrazin - майстор
Не е такава (то е една схема) - с чукче е.
На първата схема където е магнета чукчето е обозначено с 3 (белия правоъгълник).
Над него се вижда ясно палеца.
Втората схема е отделно показан блока за електронното запалване - този дето е оцветен с жълто на първата.
От мен толкоз.

Изображение
venkabg - напреднал
Тази схемичка е още по-проста. Ще пробвам да ги сглобя и двете. И без това стойността им не надхвърля 4-5 лв. Ще се радвам на всякакви насоки относно схемите.
АБВ потребител - специалист
Но за сметка на това си упорит :) Така както съм ти казал ще стане, но не е толкова просто колкото изглежда,с налучкване просто забрави,ще изгориш сумати транзистори. Трябва да се изчислят токове, напрежения. Да се видят импулсите с осцилоскоп, Пич, това не е игра :wink: Само с мерак не става,вземи си литература и четене му е майката
Последна промяна от АБВ потребител на пон яну 22, 2018 12:13 pm, променено общо 1 път.
venkabg написа:
Тази схемичка е още по-проста. Ще пробвам да ги сглобя и двете. И без това стойността им не надхвърля 4-5 лв. Ще се радвам на всякакви насоки относно схемите.
Абе човек ти си уникален :) Тези схеми са с заряд на кондензатор и искат високо напрежение. Нищо няма да стане , не си губи времето. :)
venkabg - напреднал
Добре де, ще сглобя твоята и ще пробвам какво ще излезе. Най-много да не тръгне, а иначе осцилоскоп нямам пък и няма откъде и да взема.
То добре ама осцилоскопите не са за гледане на филми,трябва да знаеш как се настройват ,как се работи с тях,какво да гледаш и така. Искаш така по лесен и пряк път да минеш ,но не стават така нещата . Има само един път и той е четене и придобиване на знания. :) Ако те мързи и не ти се занимава , нямаш никакъв шанс, това е то.

Тема "Електронно запалване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: