Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Stefan2000 - специалист
tsenkov написа:
Има готови регулатори които запазват въртящия момент на една неуважавана от мен и доста колеги във форума но те работят или с енкодер или с тахогенератор. ОК. Но не могат да сменят посоката...
Според мен най-бюджетно е да се направи със Хибрид-серво двигател.Има генератори за управлението им,съчетано със редуктор ще се получи добре. А може да се направи и 2 осно ЦНЦ за пробиване.
Да, двигател с тахогенератор ще върти шпиндела на машината.
Двигателя струва около 40-50лв. Платката за управление, и тя толкова. И може да се реверсира, макар че специално за шпидела, нама да е необходимо.
Само че като написах преди, тези мотори са от 10000 оборота нагоре. Едва ли ще понесат драстично намаляване.

А колко бюджетен ще е един серво двигател и управлението му. Надали :?
Иначе да, те са най-добри за целта ама...

Казах за мотора за чистачки(до50лв). Съчетан с винтова задвижка, има доста голяма сила. Има в Youtube демонстрации, вързан за оста на крик-латерна, пречупва малко бичме. Има и фрези направени с такива мотори, но пак подавнето е доста бързо. Ще трябва или да се прави допълнитена редукция, или да се намалява напрежението. А най-вероятно комбинация от двете.

В резюме, значи асинхронни мотори и пренавиването им, категорично отпадат като възможност.
Остават колекторните мотори AC или DC.

И да обясня защо проекта като цяло трябва да е бюджетен.
Просто защото ако мине една граница, няма смисъл да се прави, а по-добре да се купи готова фреза. Единствения проблем ще е липсата на място.

Тема "Асинхронни двигатили, няколко практически въптоса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: