вт май 29, 2018 2:20 pmnikolov333 написа: Ако действително са 25мм2 ALU и 6-те жила, няма да е проблем да ги разделиш от електромерно на PE и N без да ги обединяваш в таблото на къщата.. Определяш единия от двата захранващи PEN-a за PE а втория става N за да не ги обединяваш във главното на къщата. От "чашките" където са свързани с медните към таблото на къщата, можеш да замениш проводниците за PE и N с подходящи сечения в зависимост от партидата..Ами аз не съм мислил да ги обединявам двата PEN-а в главното, а да отделя монофазната за ет.2 както е в момента и да оставя 3-фазната за ет.1 и гараж. В такъв случай не знам дали ще се получи това разделяне. за това и идеята ми беше да разделя единия PEN от трифазната линия на PE и N във вътрешното табло. Реално монофазната, която се ползва за ет.2 е двупроводна и цялата инсталация там е такава.![]()
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
draid
- помощник
44 мнения в "Изграждане на ел. инсталация на етаж"
nikolov333
- майстор
Разделянето се получава, ако са с еднакви сечения въздушните линии.. Важно е да ти остане отделен PE след заземяването до таблото, за да не ползваш "работната" нула за целта..
draid
- помощник
вт май 29, 2018 5:55 pmkrasi92 написа: Нямаш работа и достъп зад щита на електромерите.Варианта да сложиш заземител при тяхното табло и покрай него да си закараш кабели до твоето табло като ги укрепиш към сегашната ти въздушна линия.Арестора си му трябва чисто земно за да работи както трябваЗа достъп, имам достъп. Имаш предвид да закарам само земя и да седи отделна, т.е. да правя ТТ след TN_C което е до електромерното табло? Може ли да разясниш по-подробно моля? Защото мислех, че TN-C-S ще свърши работа?
nikolov333
- майстор
Имай предвид, че при инсталация по системата ТТ, ДДЗ-тата на всички кръгове са задължителни, също както и контрола на заземяването в края на лятото, на всяка календарна година! 

nikolov333
- майстор
Накрая да не стане като разваления телефон..

draid
- помощник
вт май 29, 2018 6:55 pmnikolov333 написа: Имай предвид, че при инсталация по системата ТТ, ДДЗ-тата на всички кръгове са задължителни, също както и контрола на заземяването в края на лятото, на всяка календарна година!Точно поради тази причина предпочитам TN-C-S...![]()
krasi92 написа: Имам предвид да сложиш твое земно до външното табло след като не ти се разбива при вътрешното и да си закараш кабела до вътрешното като ползваш сегашното трасе без да влизаш в електромерното табло и ще си имаш и фази и нули и земниТ.е. искаш да заземя вътрешното табло(нулата), но просто да прекарам кабела въздушно от мястото на заземяване до таблото? Мисля, че в този случай биха възникнали някои проблеми?
вт май 29, 2018 9:49 pmnikolov333 написа: Накрая да не стане като разваления телефон..Няма, аз съм педантичен по отношение на тези неща. Просто събирам мнения и други гледни точки, все пак тук би следвало да има хора с повече опит, както вероятно и такива без, но нали за това са форумите (:![]()
![]()
plamen6703
- майстор
След втора страница темата вече е развален телефон 

nikolov333
- майстор
В общи линии всичко, което можеше да се каже по-темата вече се писа, а и автора ми изглежда интелигентен човек, така че разчитам на вникването му в коментарите на всички участници. 

Тема "Изграждане на ел. инсталация на етаж" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература