Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
plamen6703 - майстор
съб юли 06, 2019 12:28 ambezimenen написа:
Даже се чудя как специалистите изчисляват необходимите тела за дадено помещение.
Специалистите ползват примерно това https://reluxnet.relux.com/en/ в комбинация с AutoCAD върши идеална работа :)
Преди това е препоръчително да прочетеш / рядко се намира/ тази книга https://knizhen-pazar.net/index.php?opt ... 0%BA%D0%B0 ! :partyman:
bezimenen - напреднал
Тая наредба 49 мисля, че не е актуална, Според нея осветеността на дъската е минимум 300 лукса, а по спомени бях чел друга, в която е минимум 500 лукса.
Доста зарибено и интересно започва да ми става самото изчисляване, сега като се поразрових има доста информация по въпроса. Може би правилно са проектирали осветлението при нас. 50 квадратни стаи с по 6 тела (3x36 вата пури). Само тъпата дъска не са е осветили. Дори и над нея да има тяло пак няма да е 500 лукса. Даже ми е интересно как би се постигнала задачата ако тепърва ще се изгражда. Може би с тела с дължина 1500 на пурите.
С лед камбана 12000 лумена над дъската ще светне ама няма да може човек да си вдигне главата:)
Тия тела с подвижно тяло няма да оцелеят много в ръцете на учениците:)
mcm - специалист
Даскале, вземай си отпуска, че после ще четем как са те ощетили и как трябвало да ти я платят, ако не се лъжа 3 месеца ли беше отпуската, по добре хвани някоя далаверка с екскурзийка или летуване. Едно време училищата имаха поддръжка, вкл. и ел. техник, но с тия делигирани бюджети му е...те мамата и на учението и на поддържането. Ще ти го кажа простичко, пък дано ме разбереш и си гледаш даскалъка, ти не си оторизиран да пипаш по ел инсталацията, защото / дано никога не става/ но ако стане гаф с дете, сам ще се проклинаш.
hidrazin - майстор
съб юли 06, 2019 7:05 pmbezimenen написа:
Тая наредба 49 мисля, че не е актуална, ...
Наредба № РД-02-20-3 от 21.12.2015 г.
- там има прикачен файл. Изтегли си го.

:partyman:
bezimenen - напреднал
съб юли 06, 2019 8:06 pmhidrazin написа:
съб юли 06, 2019 7:05 pmbezimenen написа:
Тая наредба 49 мисля, че не е актуална, ...
Наредба № РД-02-20-3 от 21.12.2015 г.
- там има прикачен файл. Изтегли си го.

Мерси. Според нея 500 лукса се иска и в стаите. Верно да взема се откажа. Ще си взема отпуска и ще си почивам:) Да си търсят фирма. Земе нещо се запали или падне и после за нищо беля.
Едно време имаше дърводелец и електротехник. Електротехника нищо не правеше по цял ден, та затова сега с делигираните бюджети са си го спестили. То последния месец и дърводелеца ни е спестен:) Добре, че ни вдигнаха малко заплатите, че немаше да останат и учители:)
plamen6703 - майстор
Осветеността я обсъждахме тук viewtopic.php?f=11&t=61587&hilit=%D0%B4 ... 0&start=10 в друга твоя тема пускана преди няколко месеца, сега само си сменил цвета на дъската и от бяла е станала черна, а въпросите са едни и същи :)
В Таблица 11 от наредбата, за която ти писах тогава за "бялата дъска" е казано точно какви са параметрите за спазване, ама те не зависят теб, не се вписват в длъжностната ти характеристика и е в пъти по-добре да почиваш вместо да се занимаваш с това, от което нищо не разбираш :-D !
Успех! :partyman:
Последна промяна от plamen6703 на нед юли 07, 2019 2:50 pm, променено общо 1 път.
vlax - майстор
Пламене,не му пали фитилите повече.Според мен е по-добре да се откаже независимо ,че има нужната квалификация и най-важното желание и не по-малко желание да попита и сподели. По добре да си кара отпуската,която не е малко,други и полагаемата не могат да си използват.
Препоръка,намери си допълнително работа,но по далеко от основната работа.Успех.
tzetz009 - специалист
нед юли 07, 2019 1:36 pmplamen6703 написа:
....... да се занимаваш с това, от което нищо не разбираш :-D !
Успех! :partyman:
:? Покойният Парцалев , с неговата цигулка на стената , никога няма да "умре" !!!

:partyman: :partyman: :partyman:
plamen6703 - майстор
Човека няма никаква квалификация свързана с електротехниката. Квалификационните групи в момента се раздават и получават на "кило", кой за каквото си плати го получава!
В момента на пазара има "инженери" със специалност електротехника, които назнайват колкото него, но са си платили семестриалните такси и имат дипломи, като някои за магистри по електротехника!
Има и учители, които пишат така
Другата която бех взел е 40 вата с удобна стойка за монтаж, но направо свети като прожектор и ще извади учите на учителя
такова писане от учител вади очи, иначе всеки от нас допуска правописни грешки при писане :) ! :partyman:
vlax - майстор
Сигурен съм,че поне няма да го убие тока,поне от монтажа на тези лампи,за разлика от други тука.

Тема "Може ли да гръмне лед пура?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: