Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
peppone1
вт авг 11, 2020 6:31 pmESPACE написа:
А честито. Имаме си нов Тинки.

Разбирача, за да не ти се палят трафовете има едни неща дето се казват предпазители. И се оразмеряват според трафа. А 18V на изхода си е съвсем в реда на нешата за трансформатор с размерите на онзи в зарядното от първия пост. Все пак при натоварване се случват едни неща като пад на напрежение. А с трансформатор с 12V променливо на изхода знаеш ли кога ще заредиш акумулатор? Точно никога.
Понеже съсипахте стария Тинко.

Ти разбираш от трансформатори толкова, колкото аз от шпакловки. По погрешка повторих мнението си, искайки да го редактирам, но явно не съм сбъркал, понеже след първия глупав въпрос се зададе и втори и а за да няма и трети и четвърти, за да разбия заблудите ви, ще отговоря, защото и шпакловчика и фаянсаджията трябва да могат да си поправят и инсталацията в дома. И за да няма други подпалени токоизправители от начинаещи, четящи илюзиите ви и като гледам другите многознайковци с дипломите как се изпокриха, то ще ви обясня за да се поучат и те, а за в бъдеще четете повечко книжки и се обучавайте сами, щото нямам време да ви изпитвам.

Първо, предпазителите не реагират на претоварване, има едни други специални термо предпазители, които в българските и много други трансформатори не се вграждат. Това че предпазителите не реагират срещу претоварване не значи че не трябва да ги има. В зарядното задължително трябва да има предпазител преди трансформатора и на изхода след Греца от евентуално объркване поляритета на акумулатора. Задължително кутията на токоизправителят трябва да е метална или от специална негоряща пластмаса.

Както се обосновах по-горе че акумулатора представлява огромен филтров кондензатор, той ще се опита да вдигне напрежението от 18Vx1,41=25V, при което зарядният ток ще нарастне недопустимо и трансформатора за броени минути ще изгори. Сега сметни колко ще е при изходно напрежение 12V. Трансформаторите имат много стръмен праг на товаропоносимост и да разчиташ само на пад в съпротивлението на намотките е тотално грешно.Моят съвет е, щото вие ми дадохте доста съвети е: купи си едно от най-евтините зарядни и недей се занимава с опасни неща.
hidrazin - майстор
вт авг 11, 2020 9:10 pmpeppone1 написа:
Понеже съсипахте стария Тинко.
:? Не е Тинко а Тинки.
И не можеш да му стъпиш и на малкия пръст. Той поне имаше зачатъци на мисъл...
Ти разбираш от трансформатори толкова, колкото...
Е тъй де, и ти разбираш от трафове колкото покойната ми баба.
Първо, предпазителите не реагират на претоварване
И кои са тези предпазители?
:partyman:
P.S. Теб кога те пуснаха???
Hoвoceлckи - майстор
вт авг 11, 2020 5:33 pmpeppone1 написа:
А този малък кондензатор ще се пръсне като бойлер в режим на зареждане за броени минути.
:-D
ESPACE - майстор
Ти разбираш от трансформатори толкова, колкото аз от шпакловки.
Значи трябва да си добър шпакловчик. Защото с тия сметки *✓2 си просто един философ теоретик. И само за сведение преди около 25 години и аз си мислех че с с транформатор с 2х13V и двоен шотки ще успея да заредя акумулатор. Зарежда ама до около 50% за 24ч. Виждал ли си как е.е слаб еб.ч? Е така ще е и с твоя трансформатор с 12V. Еб.ната страна ще остане недонаеб.на
gogo7777 - майстор
ср авг 12, 2020 7:47 amESPACE написа:
Значи трябва да си добър шпакловчик. Защото с тия сметки *✓2 си просто един философ теоретик. И само за сведение преди около 25 години и аз си мислех че с с транформатор с 2х13V и двоен шотки ще успея да заредя акумулатор.
И аз така.....обаче с 2х15 шпакли нещата стават.....и с 18 и с 30 става. Ама ТОЙ като е казал нещо това е.....няма да се повтаря я!!!
:lol:
peppone1
Значи трябва да си добър шпакловчик. Защото с тия сметки *✓2 си просто един философ теоретик. И само за сведение преди около 25 години и аз си мислех че с с транформатор с 2х13V и двоен шотки ще успея да заредя акумулатор. Зарежда ама до около 50% за 24ч. Виждал ли си как е.е слаб еб.ч? Е така ще е и с твоя трансформатор с 12V. Еб.ната страна ще остане недонаеб.на
По-добре недоеб.н, отколкото прееб.н. Смени си еб.ча, най-вероятно трансформатора ти е бил слаб. При мен акумулатора се зареди доста добре, при условие че умишлено бях пренавил трансформатора с по-нисък КПД, с двойно по-тънка вторична намотка, от една страна за икономия, а също и за възможност за бъдещо донавиване на втора намотка за 6 или 12V и да се конфигурира 2x12V както в твоя случай. Въпреки че трансформатора отдаваше 50% от мощността си, зарядния ток бе доста голям и Греца 35A, който има два пъти по-голям пад от този на двойния диод, той доста загряваше и трябваше да му добавя радиатор. Напрежението на вторичната намотка не е било повече от 12,5V, а в режим на зареждане спадаше до 12V. Така че или измервателния ти уред не е бил точен или акумулатора е отишъл на кино или трансформатора е бил изчислен неграмотно или кабелите са ти били тънки и дълги (при 2м кабел 2mm2 падът в него е около 0,5-0,8V в процес на зареждане). Над 13V токът става ужасно голям, изправителят започва ужасно да грее и тогава задължително трябва ограничител на тока. Така че почти съм сигурен че трансформатора ти не е успял да задържи това напрежение и то е спаднало до 11V. А и Шотки диодите не са с много подходящи за зарядно, все пак трябва и изправителя да омекотява зарядния ток и свържеш ли филтров кондензатор, хептен нищо няма да заредиш.
ср авг 12, 2020 9:55 amgogo7777 написа:
Значи трябва да си добър шпакловчик. Защото с тия сметки *✓2 си просто един философ теоретик. И само за сведение преди около 25 години и аз си мислех че с с транформатор с 2х13V и двоен шотки ще успея да заредя акумулатор.
И аз така.....обаче с 2х15 шпакли нещата стават.....и с 18 и с 30 става. Ама ТОЙ като е казал нещо това е.....няма да се повтаря я!!!
Ти ако искаш си прави зарята у дома, но напиши отдолу с огромни червени букви за читателите, да не опитват твоите експерименти вкъщи. До тук се обсъждаше зарядно за акумулатор без ограничител на тока и най-вече научи се какво напрежение кога и как се мери.
sokolov.91 - майстор
ср авг 12, 2020 8:00 pmpeppone1 написа:
Братле, тука от неколко дена те наблюдавам, и си мисля... Ако вместо да си чупиш ръцете да пишеш толкова много простотии си беше правил чи@@и - колко по-полезна работа щеше да свършиш. Осъзнаваш ли? :lol:
gogo7777 - майстор
Чи@@и-те естествено при 50Hz.....иииии траф със стръмен фронт.....иначе няма да се зареди акуто :lol:
MIRO_073 - майстор
ср авг 12, 2020 8:00 pmpeppone1 написа:

... или кабелите са ти били тънки и дълги (при 2м кабел 2mm2 падът в него е около 0,5-0,8V в процес на зареждане).
Ти сеченията на кабелите не знаеш, а си тръгнал акъл да даваш... Ходи в геймърския форум от където дойде
sokolov.91 - майстор
ср авг 12, 2020 10:40 pmgogo7777 написа:
Чи@@и-те естествено при 50Hz.....иииии траф със стръмен фронт.....иначе няма да се зареди акуто :lol:

Тема "Зарядно за акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: