вт авг 11, 2020 6:31 pmESPACE написа: А честито. Имаме си нов Тинки.Понеже съсипахте стария Тинко.
Разбирача, за да не ти се палят трафовете има едни неща дето се казват предпазители. И се оразмеряват според трафа. А 18V на изхода си е съвсем в реда на нешата за трансформатор с размерите на онзи в зарядното от първия пост. Все пак при натоварване се случват едни неща като пад на напрежение. А с трансформатор с 12V променливо на изхода знаеш ли кога ще заредиш акумулатор? Точно никога.
Ти разбираш от трансформатори толкова, колкото аз от шпакловки. По погрешка повторих мнението си, искайки да го редактирам, но явно не съм сбъркал, понеже след първия глупав въпрос се зададе и втори и а за да няма и трети и четвърти, за да разбия заблудите ви, ще отговоря, защото и шпакловчика и фаянсаджията трябва да могат да си поправят и инсталацията в дома. И за да няма други подпалени токоизправители от начинаещи, четящи илюзиите ви и като гледам другите многознайковци с дипломите как се изпокриха, то ще ви обясня за да се поучат и те, а за в бъдеще четете повечко книжки и се обучавайте сами, щото нямам време да ви изпитвам.
Първо, предпазителите не реагират на претоварване, има едни други специални термо предпазители, които в българските и много други трансформатори не се вграждат. Това че предпазителите не реагират срещу претоварване не значи че не трябва да ги има. В зарядното задължително трябва да има предпазител преди трансформатора и на изхода след Греца от евентуално объркване поляритета на акумулатора. Задължително кутията на токоизправителят трябва да е метална или от специална негоряща пластмаса.
Както се обосновах по-горе че акумулатора представлява огромен филтров кондензатор, той ще се опита да вдигне напрежението от 18Vx1,41=25V, при което зарядният ток ще нарастне недопустимо и трансформатора за броени минути ще изгори. Сега сметни колко ще е при изходно напрежение 12V. Трансформаторите имат много стръмен праг на товаропоносимост и да разчиташ само на пад в съпротивлението на намотките е тотално грешно.Моят съвет е, щото вие ми дадохте доста съвети е: купи си едно от най-евтините зарядни и недей се занимава с опасни неща.