• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ср май 20, 2020 6:55 amkozl написа:
И какво точно е притеснителното :?
От електрическа гледна точка или от пожарникарска?
И какво като изпълнителите само това правят :? От последните обекти, точно заради тях си имах проблем, защото спестиха шлауха на алуминиевия проводник. Логически бяха праяви, че може без шлаух, защото проводника преминава в каменната вата, но проекта пък е документ с подписи и печати и требе да се изпълнява. Най-малко за да нема след това чиновно-бюрократски проблеми.
Когато има връзка между уловителя и ламарината, мълнията няма ли да удари ламарината и да подпали конструкцията :?
engineer - специалист
Личното ми мнение е, че темата веднага трябва да отиде във "важни" и да излиза на челните места. Всяка година има изгорели сгради от гръм, щото 90% от къщите, особено по селата нямали гръмоотвод.

Като цяло съм противник на активните приемници. На Летище Варна неотдавна смениха навсякъде с такива, поради прекалено нервната летищтна апаратура. Колегите обаче се жалват, че сега падат ТРИ пъти повече гръмотевици от преди. Само да се завърти облак и обират мълниите в радиус от 10 километра.

За дървената къща: според надербите в цивилизована Европа, където има много такива, елементите на мълниезащитата не трябва да се допират метално до конструкцията на постройката, дори и за такива с ламаринен покрив. Причината за това е, че металните платна са завинтени за дървото с винтове за дърво. Има доста писано какво става с острата част на винта при пренапрежения.
Освен това токът на мълния е от десетки до стотици килоампери. При едно заземяване по наредба от около 10...30 ома проста сметка показва свирепи пренапрежения. На моята къща постигнах 3.6 ома. Освен това вертикалните спусъци не трябва да са скрити в изолацията, а се правят външно на държачи. В търговската мрежа има изобилие от пластмасови държачи с различна дължина. Има и изолирани основи за прътове - кеф ти за керемида, кеф ти за бетон/ламарина.

Не е нормално сериозна фирма да Ви монтират " активната уйня отгоре", а да се допира спусъка до ламарината (снимката от стр. 1), също защо са спестили от основа за пръта?
Не разбрах кое ви притеснява?
След като е монтиран на покрива,естествено,че трябва да мине през ската,за да слезе до зазимяването.
Само че ,на нас ни бе обяснено,че при монтаж на покрива ,кабелът трябва да обикаля целия покрив,затова избрахме страничната фасада.При нас няма кутия,защото избрахме неръждавейка колове,и кабелът на фасадата е скрит под изолацията.
А не трябва!!!
FM STEREO - специалист
При мен преди две години като ми санираха къщата по програми, поставиха гръмоотвод, на средата на къщата има уловител, хоризонтална пръчка, /грешка, вертикална пръчка/ на четирите края на покрива има по малки пръчки, които не са точно хоризонтално разположени, а малко под ъгъл, кабел с голямо сечение обикаля покрива свързан с уловителите( пръчките), като към него са свързани и улуците, спусъците са два, един от към мен и втория при съседа(къщата е близнак), те също са изпълнени със дебело сечение алуминиев кабел скрит под изолацията, което после се разбра, че трябвало да бъде извън нея, но никои от собствениците на санирани къщи и блокове не се е съгласил да му къртят отново, спусъците на височина от земята на окло метър са свързани във кутия в стената с медна шина отиваща във страни от къщата, която е свързана с два или три(вече не помня колко бяха) кола набити в земята, като замерване на съпротивлението не е правено, на мой въпрос тогава, няма ли да се замери импеданса, ми беше отговорено, че това се следяло при инсталациите :-D. Вече втора година проблем не е имало, но не е изключено въпросният гръмоотвод да стане причина за поражение, ако прочете за такова нещо в Самоков, може и моята къща да е, опазил Господ!
p.s.Всички санирани къщи са с така изпълнени гръмоотводни инсталации. Според мен не е много правлно, оставям коментарите на вас.
Последна промяна от FM STEREO на ср май 20, 2020 5:46 pm, променено общо 1 път.
mironcho - специалист
По правило елементи на мълниезащитната уредба не трябва да се допират до горими елементи от сградата. Следователно ламарина върху дърво не трябва да е закачена към мълниезащитата.
А как се прави мълниезащита и колко пазят активните - това е друга тема.
Най-лаишкия начин за преценка колко пази даден мълниеприемник е като се построи въображаем конус с радиус 1.5 височината на пръта. Това е за неотговорни обекти (3-та категория) и мълниезащита с 95% подсигуряване (по книга...).

Ако викаш фирма да ти я направят поискай и проект с подпис и печат на проектанта. Със сигурност работят с някого или имат в екипа си. Така ще имаш документ ако нещо не сработи или не е направено както трябва и трябва да търсиш щети пред застрахователи или пък е както трябва и въпреки това има нещо пострадало.
mironcho - специалист
ср май 20, 2020 4:59 pmFM STEREO написа:
При мен преди две години като ми санираха къщата по програми, поставиха гръмоотвод, на средата на къщата има уловител, хоризонтална пръчка, на четирите края на покрива има по малки пръчки, които не са точно хоризонтално разположени, а малко под ъгъл, кабел с голямо сечение обикаля покрива свързан с уловителите( пръчките), като към него са свързани и улуците, спусъците са два, един от към мен и втория при съседа(къщата е близнак), те също са изпълнени със дебело сечение алуминиев кабел скрит под изолацията, което после се разбра, че трябвало да бъде извън нея, но никои от собствениците на санирани къщи и блокове не се е съгласил да му къртят отново, спусъците на височина от земята на окло метър са свързани във кутия в стената с медна шина отиваща във страни от къщата, която е свързана с два или три(вече не помня колко бяха) кола набити в земята, като замерване на съпротивлението не е правено, на мой въпрос тогава, няма ли да се замери импеданса, ми беше отговорено, че това се следяло при инсталациите :-D. Вече втора година проблем не е имало, но не е изключено въпросният гръмоотвод да стане причина за поражение, ако прочете за такова нещо в Самоков, може и моята къща да е, опазил Господ!
p.s.Всички санирани къщи са с така изпълнени гръмоотводни инсталации. Според мен не е много правлно, оставям коментарите на вас.
Това с червеното е странно. Би ли показал снимка (само на покрива е досатъчно).
Няма праблем токоотвода да е под изолацията, но ако е от специалната алуминева сплав и е в със сигурност трудногорима тръба. Специалните сплави не вдигат повече от 100С и са сравнително безопасни, но при стоманата - тя се зачервява и пораженията са по всичко до което се докосне.
За проверките - е грижа на собственика, а отговора на "специалистите" е бил колкото да ги оставиш намира, нали се води мълниезащитна инсталация (популярно гръмоотвод).

Има и такъв момент, че на стената (от вътрешната страна) в близост до където слиза токоотвода от покрива не трябва да има каквито и да било кабели минаващи перпендикулярно на токоотвода защото, ако падне мълния от индукцията всичко по този кабел сдава багажа.

... От гръм най-добрата защита са тапи в ушите :-D виж от мълния е по-сложно :weedman:
FM STEREO - специалист
mironcho написа:
хоризонтална пръчка[/color], на четирите края на покрива има по малки пръчки, които не са точно хоризонтално разположени, а малко под ъгъл, кабел с голямо сечение обикаля покрива свързан с уловителите( пръчките), като към него са свързани и улуците, спусъците са два, един от към мен и втория при съседа(къщата е близнак), те също са изпълнени със дебело сечение алуминиев кабел скрит под изолацията, което после се разбра, че трябвало да бъде извън нея, но никои от собствениците на санирани къщи и блокове не се е съгласил да му къртят отново, спусъците на височина от земята на окло метър са свързани във кутия в стената с медна шина отиваща във страни от къщата, която е свързана с два или три(вече не помня колко бяха) кола набити в земята, като замерване на съпротивлението не е правено, на мой въпрос тогава, няма ли да се замери импеданса, ми беше отговорено, че това се следяло при инсталациите :-D. Вече втора година проблем не е имало, но не е изключено въпросният гръмоотвод да стане причина за поражение, ако прочете за такова нещо в Самоков, може и моята къща да е, опазил Господ!
Това с червеното е странно. Би ли показал снимка (само на покрива е досатъчно).
Няма праблем токоотвода да е под изолацията, но ако е от специалната алуминева сплав и е в със сигурност трудногорима тръба. Специалните сплави не вдигат повече от 100С и са сравнително безопасни, но при стоманата - тя се зачервява и пораженията са по всичко до което се докосне.
За проверките - е грижа на собственика, а отговора на "специалистите" е бил колкото да ги оставиш намира, нали се води мълниезащитна инсталация (популярно гръмоотвод).

Има и такъв момент, че на стената (от вътрешната страна) в близост до където слиза токоотвода от покрива не трябва да има каквито и да било кабели минаващи перпендикулярно на токоотвода защото, ако падне мълния от индукцията всичко по този кабел сдава багажа.

... От гръм най-добрата защита са тапи в ушите :-D виж от мълния е по-сложно :weedman:
[/quote]
Да, грешка на изразяване, уловителя е вертикален и останалите на четирите ъгъла са вертикално, но под ъгъл по малък от 90градуса.
Близо до спусъците няма кабел. Но спусъците не са в тръба.
mironcho - специалист
Би трябвало да не е проблем да се пусне нов външен токоотвод, а стария да се отреже горе и долу да си остане под изолацията. Проводника не е скъп, закрепването също.

Не те упреквам за думата :) , в неформален разговор обикновено се използва гръмоотвод - много по бързо и звучно е от мълниеприемник.
FM STEREO - специалист
ср май 20, 2020 6:30 pmmironcho написа:
Би трябвало да не е проблем да се пусне нов външен токоотвод, а стария да се отреже горе и долу да си остане под изолацията. Проводника не е скъп, закрепването също.

Не те упреквам за думата :) , в неформален разговор обикновено се използва гръмоотвод - много по бързо и звучно е от мълниеприемник.
Няма проблем за думата, относно токоотвода, точно това искаха да направят момчетата монтирали гръмоотвода, от общината явно са усетили грешката и ги бяха изпратили отново доста след като всичко беше приключило и от тях разбрах, че навсякъде където са ходили втори път, нокой не се съгласил да слагат външни токоотводи и ние със съседа се чудихме какво да е и решихме и ние да не слагаме външни, но сме направили грешка, сега може да се направи, но за наша сметка и вината от евентуална щета ще бъде за наша сметка, фирмата си е измила ръцете като е вписала, че е направена корекция.
engineer - специалист
Колега FM STEREO, бихте ли пояснили за каква постройка става дума. За бетонени и стоманени се допуска елементите на гръмоотвода да се свържат със сградатаи се прави горе-долу както описвате. Авторът на темата беше изяснил, че покривът е дървена конструкция.

Като гледам мобилните оператори си слагат антени на високи жилищни сгради и ги заземяват отделно. Не разчитат на съществуващото. И ги закрепват метално за сградата (бетона), Спазват си европейските директиви, иначе производителя на антената ще ги съсипе. И заземяването измерват, абе както му е редът.

Друга е темата, че сега е модерно да се санира. Интересно ми е дали фирмата издава протокол за свършената работа и какво се случва с тези заземявки. Имаше репортажи по ТВ, че това саниране е ала-бала.
kozl - майстор
Тва не са програми за саниране, а за енергийна ефективност. Основната цел е намаляване на енергопотреблението. Така програмите са насочени основно към фасади и покрив за топлоизолиране на сградата.
Но във всяка такава програма сме сменяли и осветлението в общи части с LED, което е също допустима енергоспестяваща мярка.
И откак паднаха цените на изпреварващите мълниеприемници, то проект при многофамилни жил.сгради без такова чудо не ми се е мяркал.
Но не мога да си обясня при първата си среща с изпреварващите, когато цената беше доста тлъста спрямо настоящата, устройствата бяха 2. Едно на покрива и едно в сутерена :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Гръмоотвод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: