Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fbr - майстор
На кого ще платите. Екипите са с джипиес на колите си, не могат по свое желание да отидат до някой трафопост за смяна на предпазител. Те отиват само на места на които са изпратени, на чужд трафопост няма да отидат, или ако отидат и бъдат засечени, ще бъдат санкционирани. Освен на четири очи, да се разбереш с някой от тях, който извънработно време, с частната си кола, да дойде и Ви свърши работата, но и той извън колата, би разполагал с това, които всеки би разполагал. Така че. за времената, за които пишете, отдавна безвъзвратно са отминали.
Така, въпросът беше конкретен - за червеното палче - дали е тип "автоматичен"(след разтоварване на мрежата и изключване) може да се "включи"
или е "изгорял" и трябва да се купува нов !
Имаше само 1 отговор, че е изгорял ! МОЛЯ ЗА ДРУГИ КОМПЕТЕНТНИ МНЕНИЯ ОТНОСНО ПРЕДПАЗИТЕЛЯ И ЧЕРВЕНОТО ПАЛЧЕ

Понеже предположих, че ще има множество писания извън въпроса за предпазителя, Беше написано:
"Разбира се, при всички случаи ще иска изключване (разединяване) преди предпазителя, разтоварване и т.н."

Трафопоста е моя собственост и в качеството си на такъв, имам право да влизам там, още повече съм завършил ОТЕА "С.М.Киров", специалност ЕЦМС, въпреки това, нямам голяма практика по специалността, и нямам намерения да се катеря и сменям предпазители, въпреки, че ми е добре известно как се сменя и какава е опасността от волтова дъга, ТЕОРЕТИЧНО КАК СЕ СМЕНЯ, какви са реалните опасности и тн.
И да повторя МОЛЯ ЗА ДРУГИ КОМПЕТЕНТНИ МНЕНИЯ ОТНОСНО ПРЕДПАЗИТЕЛЯ И ЧЕРВЕНОТО ПАЛЧЕ
Качвам снимки на предпазителя

Ако има някой желаещ от региона на Монтана, може да го смени срещу заплащане! (Моля да остави тел. за връзка !
Прикачен файл:
IMG_20200302_120107_1.jpg
Прикачен файл:
IMG_20200302_120107_1.jpg
)

Прикачен файл

IMG_20200302_120105_1.jpg
Andri01 - майстор
Сваляш разеденителя преди предпазителите,. Ако няма такъв-сваляш този след тях. Така нямаш ток във веригата. Сменяш го под напрежение- /във 2-я случай /,с всички предпазни средства: ръкавици,килимче,очила, втори човек зад тебе,също така оборудван.
fbr - майстор
Пак грешка, първо се сваля разединителя или АП-то на ниската страна на трансформатора, т.е. да разтовариш трансформатора, след това се сваля разединителя на високата, защото изключвателната способност на разеденителя, е само до тока на празен ход на трансформатора. Предпазителите винаги са след разединителя. Включването по обратния ред. Но трябва да очакваш, че при включване на разединителя ВН, предпазителя отново може да изгори, и тогава работата става дебела.
sts - специалист
Физическата смяна на ВП е най лесната част.ВП 20А е изгорял и се сменя с нов.
Нито от снимката или от описанието се разбира да ли имате ли разединители.
Ако нямате се обаждате на националния телефон на ЕРП за авария и аварийната група може да
поиска изключване на линията от диспечера или те да изключат от РОС или РОМзК наблизо.
Вие трябва да си познавате обекта не ние да гадаем.
Най важната част са организационните мероприятия.
Прави се наряд в които се описват всички действия които персоналът трябва да изпълни.
Изключване на АП на страна НН.
Кой обезопасява обекта /изключва СрН,проверява за отсъствие на напрежение и поставя преносимите заземители/.
Ръководител на групата за изпълнение на задачата и изпълнители с необходимата група за електробезопасност.
След завършване на наряда :
- се прави визуална проверка на изпълнената работа;
- свалят се преносимите заземители;
- започва последователно включване на СрН към ТМ;
- включване на АП в ТНН и измерване на V;
- закриване на наряда;
Всичко това се изпълнява за да се знае кой носи отговорност от персонала с цел да няма жертви.
valentino76bs - майстор
Въй ужас :shock: моля модератора да изтрие всички мнения след второто!!!!
Не мога да повярвам ,че във тоя форум се коментират такива неща!
ОТНОВО

МОЛЯ ЗА ДРУГИ КОМПЕТЕНТНИ МНЕНИЯ ОТНОСНО ПРЕДПАЗИТЕЛЯ И ЧЕРВЕНОТО ПАЛЧЕ

fbr благодаря за компетентния отговор, НО това всичко ми е известно !

Интересува ме, САМО предпазителя, дали този може да се "включи" или трябва да купувам нов. Тези, които ги продават, не се вижда палче от долу !
Води се "ВвП 20кV/20A Високоволтов предпазител с ударник" ТА ВЪПРОСА МИ Е ЗА ТОЗИ "УДАРНИК" ?!?

Смяната е следващ етап и ще го смени някой специалист под мой надзор ! НО ТРЯБВА ДА ИМА ИЗПРАВЕН ПРЕДПАЗИТЕЛ ИЛИ ТОЗИ ДА СЕ "ВКЛЮЧИ" ! ТОВА Е ВЪПРОСА , А НЕ КАК СЕ СМЕНЯ !

Ако има желаещ близо до Монтана да го смени - срещу заплащане !
fbr - майстор
Не, няма възможност той да се включи. Това не е автоматичен предпазител. Това е предпазител със стопяема нишка, а палчето само индикира, че нишката е прекъснала, други функции няма. Затова писах в началото, че трябва нов предпазител. На тези които се продават, не се вижда палче, т.к. са палчетата са прибрани навътре, и скрити с лепенка.
Благодаря fbr !

Чак на 3та страница, получих отговор на въпроса си. Следва тази седмица да купя предпазител и след това да направя организация по смяната му !

НЯКОЙ ОТ МОНТАНА ЖЕЛАЕЩ ДА ИЗКАРА НЯКОЙ ЛЕВ ЗА СМЯНАТА МУ?

В същност , някой има ли идея колко би струвала смяната му? Има разединител преди предпазителите, има и след трафа, има ботуши, ръкавици, килимче ... и една изолираща щанга (ебонитова пръчка с накрайник), която в случая няма да трябва!
Новия предпазител няма да изгори, защото сегашния е изгорял в следствие на опит някой да краде
(как не го е светнало - не знам, но глада е по-силен от тока!)

Късото е било междуфазово и е изгорял първият предпазител !
В момента има приблизително 220v, 140v, 70v на трите фази!

Тема "Въпрос ПРЕДПАЗИТЕЛ ВИСОКОВОЛТОВ ВвП 20kV" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: