Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Andri01 - майстор
"Нулата" в ключа е за лампичката и НЕ трябва да се прекъсва!!! От там-в бойлера: свързване към корпуса-балона и фланеца / ако има такъв с гумен уплътнител / и вече към системата за управление ключ,терморегулатор,предпазен термостат.
krasi92 - майстор
Браво.Доста бързо си се справил.Имаше ли кал в боилера
bmwww - специалист
Не съм го отварял , само прегледах токовете . Така , какво значи "нулата в ключа е за лампичката и НЕ трябва да се прекъсва" . Това ме обърква . Сега ще ви кажа как е свързано при мен , че от телефона нещо не стана .

Имам ключ в коридора 32А с лампичка , в който влизат 2 кабела - фаза и нула и излиза 1 - фаза към бойлера . От там вече не знам къде минава кабела и какво и що , но в бойлера влиза 3 жилен кабел с фаза,нула и зануляване . Нямам копче на бойлера така , че Фазата (от днес) ми отива в термозащитата от там в терморегулатора и от там на нагревателя , а нулата от този трижилния отива в термозащитата и от там на нагревателя . Зануляването го виждам , че е вързано на корпуса на бойлера , но каква ми е гаранцията , че наистина е занулен ? Та сега се чудя ако сложа лампа на една фасонка и допра единия край на фазата която влиза в бойлера т.е. от трижилния кабел , а другия край на корпуса на бойлера и ако светне лампата това достоверен тест ли е , че е занулен бойлера ? Мисля си за всеки случай да направя мост от корпуса до нулата на трижилния кабел или на нулата на нагревателя . Вие какво ме съветвате ? Прегреването да го изключим като проблем за момента . Да речем , че сега е сведен до минимум шанса да гръмна , а и го следа постоянно . Единствения шанс да прегрее сега е ако релето се прецака . Термозащитата я пробвах в кана с гореща вода и в момента в който заври водата защитата сработва . Вързах му и едно контролно копче за да го знам кога е включен и кога изключен . Взех фаза и нула от нагревателя . Предполагам така вече 100% не може да грее без да свети копчето ?
krasi92 - майстор
Защитата по спомен е за 82 градуса и ако водата в ниската част на боилера е 82 колко би била тя в горната част.А твоята пък изключва на още по висока.Провери с пробна лампа дали като допреш до фазата и коя да е от другите жици дали свети лампата.Ако свети всичко е ок.Бих почистил водосъдаржателя от кал и бих сменил и регулатора и защитата.Инвестиция около стек цигари и доста по евтино от нов боилер.
Andri01 - майстор
"Нулата" влиза в ключа,зачистваш кабела,и увиваш около него една жичка 0,5кв.мм-тя отива до сигналната лампичка/. Е,отклонението може и със запояване да стане. Номера е проводника на нулата да НЕ се прекъсва!!!
bmwww - специалист
Ама то точно в това е мистерията . Да кажем , че нулата отива до ключа - ок ама защо ? Сега да питам за нулата от апартамента или за нулата от трижилния кабел който отива в бойлера говорим , хем че нито едното нито другото имат логика за мен . Освен ако това не е просто нулата за сигналната лампичка на ключа ? Защото няма логика да е нулата на бойлера , просто е невъзможно и той няма как да вземе нула от тоя ключ защото е само една . Не я знам входяща или изходяща е ама е само една . Моята теория е , че от разпр.кутия която е над ключа идват фаза и нула за лампичката на ключа , а от ключа до бойлера ходи само 1 фаза като другите 2 проводника се губят някъде в стените (нулата на бойлера и зануляването) .
Andri01 - майстор
"Ама то точно в това е мистерията . Да кажем , че нулата отива до ключа - ок ама защо ?" За да ти свети лампичката ,като е включен ключа ,за загряване на бойлера!! Нещо другите ти обяснения не ги разбрах. карай,Пробна лампа и фазомер не вършат работа! защо...това вече е е друга тема. Купи си едно китайче - приборче за 10лв,ако си до някъде на ТИ с токовете,все пак. В противен случай рискуваш не малко. 220Vac си е сериозно и ОПАСНО напрежение. :partyman:
bmwww - специалист
Ето това ми е инсталацията . Въпроса е , че не вярвам в зануляването на бойлера и искам да си го зануля директно с мост от корпуса му до нулата на кабела . Става ли ?
РК-разкл.кутия
ПФ-постоянна фаза
Изображение
addicted - специалист
Ама аз както го разбирам май ключа за бойлера е вързан като ключ за лампа, и някаде има разклонителна кутия в която са правени връзки. От тази кутия е пусната нула за ламбето в ключа, и две нули за към бойлера-работна и защитна.
MamaMy - майстор
НЕ ПИПАЙ НИЩО!!!
Всичко е направено както трябва.
Не вярвай на разни всезнайковци по форумите защото са по боси по токовете и от теб! :-D
Последна промяна от MamaMy на чет яну 28, 2021 8:42 pm, променено общо 1 път.

Тема "Странен проблем с бойлера-прегрява" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: