• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
eleonorvelichkov - специалист
съб мар 19, 2022 9:26 pmmironcho написа:
съб мар 19, 2022 8:50 pmeleonorvelichkov написа:

Заземяването се прави точно с кол забит на поне метър в земята коловете са дълги по метър и половина и според тебе половин метър ще стърчи от горе ли , като съпротивлението му не трябва да надвишава 4 ома това е частен случай, за къща е 30 ома. Заземява се и трафопоста като единият му извод се свързва към земята ами ако трафопоста има само един извод тогава какво правим??, което представлява нулата. В практиката съм правил табла, в които напрежението от 400 волта трябва да се свали на 240 волта това май са ти го разказвали и не си го разбрал - що да се сваля, като то 400 и 240 вървят в комплект. Като за заземяване изпълнихме точно това единият край на вторичната намотка на трансформатора я свързахме към корпуса на таблото. Заземяването се прави, за да обира токовете, които се получават в резултат на електромагнитни вълни електромагнитните вълни от кога се движат по кабел за да могат да се уловят чрез заземяване ???, които се излъчват от работещата апаратура и освен това се прави, за да се предпазят хората от токов удар ако фазата се допре до корпуса на уреда. При зануляването и отпадането на нулата фазата през уреда излиза на корпуса му и тъй като няма заземяване потенциалът ще мине през човека до земята. Тъй като повечето уреди са с по-ниско съпротивление то върху човека ще се отдаде най-големия пад на напрежение. А ако при заземяване с кол в двора ти протече толкова много ток от уреда към земята то уредът ти е за хвърляне, но няма да убиеш човек, защото съпротивлението на заземяващи проводник е незначително спрямо това на човека и токът няма да мине през човека, а през проводник до земята.
За последната мъдрост - ако се използват уреди от клас различен от II и III, то заземяването на корпуса е задължително, а не според препоръка на др.Елеонор и тогава и да изчезне нулата - голям праз - уредите няма да работят или ще изключи предпазителя.
Ако имаш нещо професионално общо с електричеството нямаше да пишеш азбучни правила, като свои разсъждения (и това в червеното също :axe: ).
Можеш ли да ми покажеш трансформатор с един извод. Ще ми бъде интересно как протича ток без разлика в потенциалите.
Andri01 - майстор
Хайде спри се вече,хлапе! Приказки на кубик и формули на квадратен метър НЕ вършат работа в действителния живот! Писах ти- прочети подписа ми! А той е изпитан след над 40г. работа с ел. мрежи. Като почнеш от 5 V.DC ,и стигнеш до 8KV.AC !
hidrazin - майстор
Да не е умряла циганката дет те хвалеше?
Подписа, та подписа ... :lol: Ми да беше добавил и космонаФт... :lol:
:partyman:
Andri01 - майстор
Знаеш приказката:" двама като си мерят..."?! Чети си гуглето и давай акъли от него, "интелигентният ни Google"!! :lol: :lol: :lol:
съб мар 19, 2022 9:53 pmiliya_i написа:
съб мар 19, 2022 8:50 pmeleonorvelichkov написа:
А ако при заземяване с кол в двора ти протече толкова много ток от уреда към земята то уредът ти е за хвърляне, но няма да убиеш човек, защото съпротивлението на заземяващи проводник е незначително спрямо това на човека и токът няма да мине през човека, а през проводник до земята.
Аз ли не пиша както трябва или ти не четеш (дали мислиш не те питам). Не говоря за уреда на този, дето си е бил кола, а за уредите на комшията от ляво, от дясно и от другата страна на улицата. И ако сте захранени от една фаза. Техните уреди къде ще се заземяват, а също и тока по нулевия проводник, ако твоя прословут кол има по-малко съпротивление от нулевия проводник на ЕРП-то.
Не знам какво си правил, ама се съмнявам, че само си чел, и то грешните книги или просто не си ги разбрал.
Та от мен да знаеш: заземителя не се бие в двора, а до стълба.
Как комшията ще се заземи през тебе ако просто си свържеш корпусите на уреди със земята без да има галванична връзка между нулата и заземяването?
iliya_i - майстор
нед мар 20, 2022 9:21 ameleonorvelichkov написа:
Как комшията ще се заземи през тебе ако просто си свържеш корпусите на уреди със земята без да има галванична връзка между нулата и заземяването?
В твоите книжки не пише ли, че схема TT която тук предлагаш е забранена за жилищни сгради или си ги четеш избирателно - само това дето не противоречи на убежденията ти. И причината да е забранена (според мен) е, че там никой не следи за качеството на заземяване. Следователно галванична връзка на нула и земя е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.

Та как ще дойде тока на комшията:
- заземяването на енергото е супер калпаво (според твоята теория)
- ти си бил нянанъв кол и имаш супер-дупер надеждно заземяване само, че ТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е СВЪРЗАНО КЪМ PEN проводника на енергото.
- та сега тока от PEN проводника на отклонението към комшията на къде ще хване - по трудния път към заземителя на енергото или по лесния към теб? И ще се окаже, че по отклонението на PEN към твоята къща че тече няколко пъти по-голям ток от консумирания от теб ток. Колко няколко ли - 5, 10, 100, 1000 пъти. Колкото по-качествен заземител си биеш в двора толкова повече.
zz_stefanov - майстор
нед мар 20, 2022 10:02 amiliya_i написа:
В твоите книжки не пише ли, че схема TT която тук предлагаш е забранена за жилищни сгради или си ги четеш избирателно - само това дето не противоречи на убежденията ти. И причината да е забранена (според мен) е, че там никой не следи за качеството на заземяване. Следователно галванична връзка на нула и земя е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.

- ти си бил нянанъв кол и имаш супер-дупер надеждно заземяване само, че ТО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Е СВЪРЗАНО КЪМ PEN проводника на енергото.
- та сега тока от PEN проводника на отклонението към комшията на къде ще хване - по трудния път към заземителя на енергото или по лесния към теб? И ще се окаже, че по отклонението на PEN към твоята къща че тече няколко пъти по-голям ток от консумирания от теб ток. Колко няколко ли - 5, 10, 100, 1000 пъти. Колкото по-качествен заземител си биеш в двора толкова повече.
Прав си за задължителната връзка между нулата и земята, но пък тогава възниква проблемът който ти описваш - заземяването да поеме всички отечки на комшиите. Ако разчитам само на нулата от трафопоста за заземяване, мога да залепна в банята при къпане при тези PP тръби.
Та в крайна сметка съм точно на система ТТ с отделно ДТЗ/предпазител на всички кръгове и кол зад къщата в пръста (ще станат напролет два). Не мога да направя надеждно заземяване при електромерното табло на стълба, защото там е скала (те и от енергото не са си и направили труда да го направят).
Направеното е компромис между всичките 'бели' които могат да се случат на конкретното място :)

А след като теориите на автора, се допълнят с практика ще му мине да спори по форумите :)
нед мар 20, 2022 10:02 amiliya_i написа:

Нулата е вече заземена в таблото на енергото ако я заземиш и вкъщи си правиш антена и усилваш всички смущения и успех да с управляващата техника.
Andri01 - майстор
Я пак? :? Заповядай да ти покажа точно същата игра на зануляване /заземяване, а ти ще ми кажеш ,къде има смущения?! Нещо май и теорията ти куца!! :lol:
нед мар 20, 2022 11:26 amAndri01 написа:
Я пак? :? Заповядай да ти покажа точно същата игра на зануляване /заземяване, а ти ще ми кажеш ,къде има смущения?! Нещо май и теорията ти куца!! :lol:
Заземяването на сигнален кабел в двата края внася смущения. До такава степен, че задействат 24 волтов вход на plc. Заземяването на нулата на повече от едно места ще доведе до протичане на токове през земята. Заради закона на Кирхов токът на нулата ще се разпредели между нулевия проводник и земята.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Зануляването вместо заземяване крие риск" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: