Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Primus - специалист
чет мар 24, 2022 4:08 pmkozl написа:
...
Еми как в редица, в триъгълник, в четириъгълник ако има четвърти крак :?
При пети крак вече става мат с пешката! ;)
gogo7777 - майстор
Може и с шест крака да е транзистора.......спомням си как от два тиристора ставаше един транзистор.
:)
hidrazin - майстор
нед мар 27, 2022 1:03 pmgogo7777 написа:
.......спомням си как от два тиристора ставаше един транзистор.
Спомените май изневеряват... Не беше ли обратното? :)
:partyman:
Кумчо Вълчо - специалист
Смешно ви е на вас, ама не е смешно - за пари става въпрос. По едната случайност точно тези дни допрях до едни многокраки транзистори. 2SK129A. Добре че в чекмеджето е останало нещо от доброто старо време.

https://www.sansui-vintage.com/product_ ... cts_id=135
Прикачен файл:
2SK129A.jpg
2SK129A.jpg (10.66 KиБ) Видяна 987 пъти
gogo7777 - майстор
нед мар 27, 2022 1:27 pmhidrazin написа:
нед мар 27, 2022 1:03 pmgogo7777 написа:
.......спомням си как от два тиристора ставаше един транзистор.
Спомените май изневеряват... Не беше ли обратното? :)
Абе май да...на обратно беше.... :partyman:
Кумчо Вълчо - специалист
Аз пък имам спомен, как навремето от два тиристора правехме един СИМИстор, за да ни е по-трудно, а най-вече поради липса на симистори в МладТехник.
gogo7777 - майстор
За голям ток симисторите масово се правеха от два тиристора. И до ден днешен работят у нас точно така свързани. Контактор за голям ток.....още не са изгорели
:)
hidrazin - майстор
нед мар 27, 2022 3:10 pmКумчо Вълчо написа:
По едната случайност точно тези дни допрях до едни многокраки транзистори. 2SK129A. Добре че в чекмеджето е останало нещо от доброто старо време.
Като опреш пак и са ти свършили добрите стари запаси - 2SK2145
Е, и той не срещан масово по магазините но е по-достъпен и на ниска цена.
Неудобството е че е SMD но мисля че няма да ти е проблем...
Кумчо Вълчо - специалист
А да, разбира се, пробвал съм и с 2SK2145BL, както и с 2SK3320BL /2SK129A е с около 8mA I_dss/ още като се появиха.Те даже са и на скандално ниски цени. Трябва обаче да се внимава, в смисъл схемата да е със свързани сорсове, защото има и схеми със свързани дрейнове, а при тях са неприложими. По принцип тези двойни транзистори вършат работа, но най-големият им проблем е, че звукът се променя при използването им и то чуваемо. Не казвам, че става по-лош, но някак си става друг... Играл съм си много с тях-подбирал съм екземпляри с близък I_dss, +-1mA между двата транзистора, че по принцип не са съвпадащи двойки и имат немалък разброс, свързвал съм ги и в паралел за по-добро охлаждане:
Прикачен файл:
2SK2145-ADAPTER.png
2SK2145-ADAPTER.png (24.06 KиБ) Видяна 881 пъти

но нямаше някакъв резултат-все таки звукът оставаше променен. 2SK129A са монолитни спрямо SMD-тата. Иначе съм заменял генератори на ток в захранване с 2SK34-TO92 на SMD 2SK208Y без проблем, но там I_dss се натъмъняваше на около 2мА и номерът мина успешно. Реален заместител на 2SK129A са два внимателно подбрани 2SK117BL, ама то през годините кой ли не скача в това чекмедже, ползваха ги за какво ли не и гледам свършили, въпреки че имаше десетки от тях. Лошото е, че не се произвеждат вече. Занапред явно ще се ползват LSK389B TO-71 при подходящо захранване или LSK489 TO-71. Те вършат идеална работа, но пък и си имат солена цена. Много приказки станаха, но знам ли, може пък случайно информацията да послужи на някой.
engineer - специалист
Леле. елементарен въпрос каква тема отвори. Я сега да погледнем от друга гледна точка: Математическа.
Транзистора има 3 пина, т. е. възможните комбинации на свързване са 6. Не е голям зор да се изпълнят.
ebc ecb bec bce cbe ceb.
Ако транзисторите са 2 - възможните комбинации са 36. Но тук ситуацията не е такава.

Електролитен кондензатор има 2 пина, сиреч може да се свърже по 2 начина. +/-, -/+. Но по неправилния начин разбрах че е кофти идея да се свързва наопаки.

Тема "Транзистор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: