• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Да не те е пернал статичен ток?
Аз не му обръщам внимание на това наелектризирване, само чувам изпукване, но сина и съпругата подскачат високо.

Тоя бойлер на щепсел ли е?
martin31hv - специалист
съб юни 04, 2022 3:51 pmkozl написа:
Да не те е пернал статичен ток?
Аз не му обръщам внимание на това наелектризирване, само чувам изпукване, но сина и съпругата подскачат високо.

Тоя бойлер на щепсел ли е?
Абе не знам ама така ме перна и разтресе... 3 пъти скочих и извиках и както бях сънен направо ме събуди... Много вероятно е да съм уцелил кабела с дюбела ама да бях проверил с датчика за кабели, а аз палачор... Няма щепсел, пуснах 6м2 кабел до бойлера, а той е 6kw, а бушона е 32А
martin31hv - специалист
Малко ъпдейт на темата! Дойде ел. техник, които беше супер свестен и се оказа, че другия бонак (предния ел. техник) ми е вързал кабела с бушона, но не е проверил бойлера и дали всичко е ок там... И какво се беше случило, ами фазата беше на земята и затова ме е пернал 220 волта ток на корпуса... Човека дойде дрънка врели некипели, оплаква се, че му било топло и накрая взе едни пари и си замина... Ама на всеки може да се случи... :) Сега бушона, фазата и всичко си е на мястото, но се уговорихме с новия техник да дойде по някое време да сложи и една дефектно токова защита. Въпросът е, че се разбрахме аз да я купя, а немога да намеря такава в нета. Техника каза да взема " C50 с лява N", но немога да намеря такава на Шнайдер...
Мисля, че спомена, че ще върже с една дефектно токова и 2та бушона - на фурната с котлоните и на този с проточния бойлер, ако правилно съм разбрал.

Та някой ако има идея откъде да си поръчам такава дефектно токова, може да сподели... :) :) :)
krasi92 - майстор
А бунака ли свързва боилера или някои друг.
martin31hv - специалист
чет юни 16, 2022 8:09 pmkrasi92 написа:
А бунака ли свързва боилера или някои друг.
Знаех си, че ще се намери един философ, които да ми зададе този въпрос. Ето точен и кратък отговор: Аз свързах бойлера, тъй като трябваше да затворя ъгъла с кухнята и там няма много място за работа.

А ти ел. техник/инженер ли си? Имам предвид това ли работиш? И ако ти звънна да ми вържиш бушоните и ти кажа, че ще ти платя колкото искаш и ти оставя и даже 20лв отгоре, а ти се оплакваш от топлото време, вържеш 2 бушона и си тръгнеш без да отидеш до бойлера и да погледнеш кое, как и защо... Тук става дума за ток, а не за шпакловка и когато си ел. техник/инженер и тн. смятам, че е редно да си провериш работата. Специално за техника бях отворил и кутията за бойлера само трябваше да се протегне с фазомера. :)))
Не обиждам никой, но това си е моята гледна точно и имам право да я споделя. Жив и здрав. :))))
krasi92 - майстор
Е за късмет попадна на точния философ. Икономисваики от монтажа на боилера едни 50 кинта рискува живота си и този на околните свързваики кабелите както ти падне. Е сега си си платил икономията на втория техник. Ако аз ти правя нещо по таблото задължително ще погледна свързването на уреда но бунака му с бунак е свързал кабелите по цветове и е разчитал че и другия майстор си е свършил коректно работата от своя страна при боилера. Бил ли е длъжен да ти проверява съчиненията или не е бил длъжен. Въпрос на гледна точка. Според теб е бил. Според мен е трябвало да ти зададе няколко въпроса за да разбере ситуацията. Ноо бунака в момента не знае че го съдим за да се защити така че можем да му припишем и още нещо.
gogo7777 - майстор
Колко плати на бунака за да завърти четирите болтчета? Щом не е ходил до бойлера да провери поне дали работи, вероятно даже не си е събувал обувките. Взел парите и готово.... :-D :-D :-D
martin31hv - специалист
пет юни 17, 2022 6:20 pmkrasi92 написа:
Е за късмет попадна на точния философ. Икономисваики от монтажа на боилера едни 50 кинта рискува живота си и този на околните свързваики кабелите както ти падне. Е сега си си платил икономията на втория техник. Ако аз ти правя нещо по таблото задължително ще погледна свързването на уреда но бунака му с бунак е свързал кабелите по цветове и е разчитал че и другия майстор си е свършил коректно работата от своя страна при боилера. Бил ли е длъжен да ти проверява съчиненията или не е бил длъжен. Въпрос на гледна точка. Според теб е бил. Според мен е трябвало да ти зададе няколко въпроса за да разбере ситуацията. Ноо бунака в момента не знае че го съдим за да се защити така че можем да му припишем и още нещо.
Ти ме изумяваш с уникалните си остроумни въпроси. Прочети темата отначало... Не съм рискувал живота на никой и не съм пестил пари за нищо! Аз си направих ремонта, направих си инсталацията и си сметнах всичко. Пуснах кабели до таблото и за своя безопастност извиках ел. техник! Кабелите към бойлера бяха свързани правилно, но тъй като кабела до таблото имаше нужда от удължаване е станало някакво разминаване... Знам ли не обвинявам никой, но в крайна сметка какво казах ти ако си кадърен майстор няма дам и говориш какви кокошки гледаш и колко е топло, а ще провериш дали всичко е ок отвсякъде! РайшшШ ли многознайко? Пак ти казвам, че не съм пестил пари и не ме бъркат парите!!! А какво ще кажеш като казах да отидем да купим ДТЗ за да стане добре работата, а ел. техника каза, че нямало нужда, то бойлера имал няква? Сега за последно ще ти го кажа: Аз не съдя майстора, а казвам, че вместо да говори много, може да върши работа. За тези 2 бушона ми поиска 70лв, а аз му дадох 100. Всичко най-добро ти желая и не се вживявай толкова. В крайна сметка не съм обиждал човека, а и от специалист до специалист има огромна разлика.. На един му пука какво прави, а другия гледа да вземе парите и да избяга.
martin31hv - специалист
пет юни 17, 2022 9:29 pmgogo7777 написа:
Колко плати на бунака за да завърти четирите болтчета? Щом не е ходил до бойлера да провери поне дали работи, вероятно даже не си е събувал обувките. Взел парите и готово.... :-D :-D :-D
Ами няма да обиждам човека, но не съм го карал да се събува ххаххаха. Целия работен процес беше в рамките на час и половина, като половината бърбореше... Накрая го оставих сам да не го разсейвам и да не му преча, като даже и му дадох някоя друг инструмент. 100лв му дадох да свърши 2та бушона, но все пак беше и неделя.

Всъщност аз пуснах водата и бойлера работеше и течеше топла вода и всичко беше ок, но на сутринта просто пипнах металния пръстен на меката връзка и ме удари ток. Та добре, че не ме е пернал докато си миех ръцете.
krasi92 - майстор
Да дтз би трябвало да е упомената в инструкциите на боилера ако има кои да ги чете. Ако пак ти се наложи някои да ти доправя наставените кабели искаи свидетелство за правоспособност и препоръка от клиенти. Всеки които се занимава с ел. услуги трябва да има картончето. Ако е по обява от олх е друга работа. И значи като си ми ръцете не те би тока а след това на сутринта те би тока.И казваш фазата на корпуса сложена.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Свързване на проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: