Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Justy - майстор
Свикни да правиш и нещо друго - и от двете страни проводниците се режат с различна дължина. Така като ги усучеш голите части се явяват изместени една спрямо друга. И тогава увиваш с изолирбанд.
PCL82 - майстор
Така не се мести контакт. Ако имаш намерение да замажеш връзките в стената изолирани само с изолирбанд си създаваш условия за утечки и проблеми при ремонт. Такова местене се прави с разклонителна кутия на мястото на стария контакт или се ползва конзолата му и после се затваря с капаче с пружинни щипки.прочети Наредба номер 3, къде се правят връзки и къде не.

Жилата е добре първо да се усукват на равномерни хубави витки , а не как дойде, както е на снимката.Многото припой не значи по добра връзка.Важно е жилата като се усучат да се парнат в бучка колофон и след това да се започват. Така припоят облива връзката и се сплавя с медта. Иначе стават студени спойки и шупли и влагата ги яде.
Mega - специалист
бат Вальо написа:
Ако ми покажеш една връзка из цялата инсталация на колата където има спойка, аз ще си отрежа главата по bTV.
Дори в силовите връзки няма спойки. Тинола след време започва буквално да се чупи и разпада като е подложен на влага. И след спойката окислението е доста по бързо.

Факт!

Нямам нито една запоена връзка в колата, която да е дала проблем до сега! Това е от 13 години насам и 4 коли сменени!

От правени от "майстори" три неща, две от тях дадоха проблеми, точно заради усукване на кабели без да се запояват след това!
Тани - модератор
Къде намесихте автомобилите? :? :? :?

Ако ми кажете къде в автомобила има мостови кабели.................

Многожилните кабели се съединяват чрез КЛЕМИ !!!

Мостовите се усукват!

Ако някой е имал проблем от усукана връзка , то най вероятно е била "усукана" като на горната снимка .
shotik - майстор
На Трабант и Вартбург фабрично има споени кабели и краищата са калайдисани-или сега ще кажете това коли ли са?Кабелите са споени-към шалтера на стартера и към ключа за контакт и старт,към габ.светлини и паркираща светлина,има и други ,но съм ги продал колите и не мога да ги снимам.
Johny - майстор
PCL82 написа:
Така не се мести контакт. Ако имаш намерение да замажеш връзките в стената изолирани само с изолирбанд си създаваш условия за утечки и проблеми при ремонт. Такова местене се прави с разклонителна кутия на мястото на стария контакт или се ползва конзолата му и после се затваря с капаче с пружинни щипки.прочети Наредба номер 3, къде се правят връзки и къде не.!
Що не се скриеш под масата. И на какво ще заприлича жилището с твоите разклонителни кутии. Ти занеш ли какво е "утечка" и кога се появява? Първо лоша изолация и след това влага. За твое сведение аз върху суха дървена подставка работя под напрежение, когато се налага и няма никави уечки. За другото си прав.
Последна промяна от Johny на съб дек 15, 2007 12:08 am, променено общо 1 път.
PCL82 - майстор
Като не искаш да се виждат разклонителни кутии можеш да ги гипсираш на 3-5мм под нивото на мазилката и върху капака да замажеш с гипс. Нищо няма да личи само че връзките ще са обезопасени както трябва.
И ако се крият връзки трябва да се води документация кое къде е, че да не къртиш наред като се наложи.

За дървената подложка съм съгласен. Но стената ако е бетон или тухла винаги има влага особено зимата ако има конденз. Ами какво става ако протече от съседа над теб или ти се спука тръба и стената подгизне? Кутиите са допълнителна изолация!
Johny - майстор
PCL82 написа:
За дървената подложка съм съгласен. Но стената ако е бетон или тухла винаги има влага особено зимата ако има конденз. Ами какво става ако протече от съседа над теб или ти се спука тръба и стената подгизне? Кутиите са допълнителна изолация!
Значи говориме за практика и удобство. Разни наредби ПУЕ и т.н са за предприятията. Достатъчно е да си на ти с тока и да не вършиш безумия. В къщи/панелка/ всичките контакти са на удобно за мене място, като навсякъде съм наставил проводниците и са замзани в бетона. Вече 13 години не съм имал никакви проблеми. Просто изолираш хубаво и замазваш. А разклонителните кутии, кдето ги има/в панелките такива няма/, ги крия навсякъде. С много редки изключения те, след като вържеш всичко е повече не са нужни/и загрозяват/. А иначе може и в полето да падне тухла в/у главта ти, но това не значи, че тряба постоянно да ходиш с каска.
Последна промяна от Johny на съб дек 15, 2007 12:03 am, променено общо 1 път.
Palawnik - специалист
Johny написа:
Значи говориме за практика и удобство.
Практиката и удобството трябва да са в някакви правила и норми. Надявам се няма да сложиш контакт върху комин, само защото така ти е по-удобно.
Johny написа:
Разни наредби ПУЕ и т.н са за предпривтията.
Ако поне веднъж ги беше прочел, щеше да знаеш, че не се отнасят само за предприятията.
Johny написа:
Достатъчно е да си на ти с тока и да не вършиш безумия.
Ако питащият беше на ти с тока нямаше да пита. С някой „ценен” съвет, без да знаем какво точно има предвид питащия, може да извърши безумие.
Johny написа:
Вече 13 години не съм имал никакви проблеми. Просто изолираш хубаво и замазваш.
Дано и след 26 години пак да нямаш проблеми.
Johny написа:
А разклонителните кутии, кдето ги има/в панелките такива няма/, ги крия навсякъде.
Дано след 26 години пак да помниш къде си ги скрил. Опиши ги и в завещанието си. Наследниците ти не ги знаят къде са. Ако ли пък продадеш апартамента ги опиши в нотариалния акт. Все пак този който купува от теб не е длъжен да има твоите идеи за практично и удобно.

Тема "Спойката ли е най-добрата свръзка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: