Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
TytusPulo - помощник
чет ное 02, 2023 1:28 pmbrum написа:
Трифоне, тоя хладилник не работи 100% от времето на 45 вата. Според външната температура е, но моя в жегите лятото работи около 20-30 процента от времето ако се отваря често. Т.е. на час можеш да очакваш към 1 амперчас консумация грубо. Зависи и от външните условия, ама надали е 30 градуса около хладилника.

А за релета и усложнения на схемата - подходящо зарядно за акумулатор и тягов акумулатор ще решат проблема с няколко дни автономност. Без релета, без усложнявания на схемата. Но нещата трябва да тръгнат от задания което да каже колко часа автономност се търси.
Ако може да се докарат 7-8 часа автономност ще е най-добре, разбира се колкото повече толкова повече. Колко би струвал долу горе такъв сетъп за да работи без интервенция при спиране на тока? Доколкото разбирам с UPS това ще излезе 800-1000лв
60Ah тягов акумулатор.
Оригиналният адаптор 230/12V е с максимален ток 3-4А, напълно достатъчен да зарежда акумулатора. Е, няма екстрите на умно зарядно с поддържащ волтаж.
Показаният на снимката не е оригинален.
Най простата схема е....
Зарядно- акумулатор- хладилник. Просто ги свързваш така.
Същото е като река- язовир- река.
Дори да отклоним реката от язовира, надолу ще продължи да тече река, докато се свърши резервният обем на язовира.
Зарядното зарежда акумулатора, който пък захранва хладилника.
При спиране на тока, захранването продължава до изчерпване капацитета на акумулатора.
Дори умно зарядно е напълно излишно, понеже режимът е цикличен.
Тоест, няма да се стига до поддържащ заряд, а това означава, че адаптор е напълно подходящ, в случая.
brum - майстор
Ако напрежението на адаптера е подходящо може и да стане. Драма ще е при по-слаб акумулатор (12.1-12.2 волта и зарядно дето се напъва да докара 13.5-14 волта. Има голям шанс да изгори от претоварване.

А и не съм видял това захранване на колко волта е, ама моето е на 14.7 волта. Защо - идея си нямам. Ама е височко за поддържане на тягов оловен акумулатор.
чет ное 02, 2023 3:20 pmTytusPulo написа:
Ако може да се докарат 7-8 часа автономност ще е най-добре, разбира се колкото повече толкова повече. Колко би струвал долу горе такъв сетъп за да работи без интервенция при спиране на тока? Доколкото разбирам с UPS това ще излезе 800-1000лв
Акумулатор от лъскавите - Exide equipment gel 80AH (ES900) - 300лв на промоция. Зарядно от лъскавите марки (примерно CTEK MXS 5.0) - 150лв. Това са нещата които съм купувал преди години, помня им цените и могат да свършат тази работа. По-бюджетен тягов акумулатор и зарядно предполагам ще се съберат в 300 лева. Ще имаш значително по-голяма автономност от UPS със същият акумулатор.
DundyTheCroc - майстор
С оригиналният адаптер няма как да стане директно, трябва нещо да поддържа акумулатора на 13.6-13.8 волта с ограничение и по ток, да кажем 60Ah аку и 6А ограничение по ток при зададено напрежение. Демек ако не се ползва готово решение трябва една понижаваща платка с настройка на тока и напрежение, да кажем нещо подобно:
https://zella.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0% ... %B6%D0%B0/
brum - майстор
Вариант е. Но на автора ще почне да му става сложно за реализация. Затова предлагам нещо дето някой без знания може сравнително лесно да докара :) .
DundyTheCroc - майстор
чет ное 02, 2023 4:57 pmbrum написа:
Вариант е. Но на автора ще почне да му става сложно за реализация. Затова предлагам нещо дето някой без знания може сравнително лесно да докара :) .
А това скъпото зарядно след като зареди акумулатора в какъв режим минава?
brum - майстор
Флоут на 13.6 волта по спомен. Ако падне под даден праг пак започва boost цикъл.
Стек например, поддържат на 13.6, Бош също, имам индустриален соларен контролер, който поддържа на 13.8, с компенсация по температура.
Най новата ми придобивка поддържа на 12.7.
Всички са различни и по своему удачни.
Киррил - специалист
Тук предлагат разни захранвания, може да ги видиш.
https://mashinimag.com/prenosimi-solarni-reshenija.html
ivanovbg - майстор
чет ное 02, 2023 1:02 pmTytusPulo написа:
Благодаря за мненията, ако може и една схема само и ще хвана елтехника ми за изпълнението или да ми даде съвет за марки на компонентите.
Покажи на елтехника ти какво сме писали, кажи му изискванията си и той ще го направи. Много е просто.

Тема "Съвет за UPS" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: