Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Vassil Leonberger - помощник
Връзките са наред, нима забравихме, че търся утечка на ток?

Ето точно поради това пуснах само фаза по единия кабел, след което установих, че по нулевия кабел има малко напрежение, тоест има някаква връзка между фаза и нула? Нали видяхте, че меря 154 волта между фаза и нула при несвързан нулев проводник!

Току що снимах едно клипче:

batkoce - специалист
съб сеп 07, 2024 3:20 pmVassil Leonberger написа:

... меря 154 волта между фаза и нула при несвързан нулев проводник!...
След като нулевият проводник не е свързан никъде, следва че мерите потенциална разлика между фаза и произволна точка в пространството. Такова измерване не ви носи никаква полезна информация. Парчето проводник, което не е свързано никъде, е подложено на различни влияния. Например през паразитни капацитети то се влияе от околната инсталация. Може да има антенни ефекти, електростатични заряди и други влияния, които са напълно произволни и неизвестни...
Също така не знаем вътрешното съпротивление на вашия волтметър. Ако измерите същото нещо с волтметър, който има друго вътрешно съпротивление, резултатите могат да са много различни. Ток на утечка и изобщо електрически ток се мери с амперметър. Разбира се, възможно е да се измери ток и с волтметър, но за целта е нужен шунт, през който да протече токът...
Lutchezar - майстор
В една друга тема бях писал как контактите в кухнята имаха 3ти проводник, който висеше до таблото, там се мереха примерно 184 волта на 4-5 метра кабел.свързах го към нулата в таблото и всичко си дойде на мястото. Това напрежение е индуцирано от съседния проводник.
Авторът понякога нарича проводниците "кабели", едва ли инсталацията му е с еднопроводни кабели,хубаво би било да ги смени на "проводници" където е правилно .
Измерванията са цяла наука, има катедра Електрически измервания във всеки технически университет. Съответно там се изучава и кое нещо как се измерва, и какви грешки може да има в резултата в зависимост от метода и технологията на измерването. Ако има желание има чудни учебници и ръководства за лабораторни упражнения. Но не се мери нещо в произволни точки с произволен уред.
Хващам се на бас че ако се откачи и фазовият проводник от разклонителната кутия ще изчезне светенето и на нулевия.
Последна промяна от Lutchezar на съб сеп 07, 2024 9:30 pm, променено общо 1 път.
valentino76bs - майстор

Ето точно поради това пуснах само фаза по единия кабел, след което установих, че по нулевия кабел има малко напрежение, тоест има някаква връзка между фаза и нула? Нали видяхте, че меря 154 волта между фаза и нула при несвързан нулев проводник!

Току що снимах едно клипче:

Дъра, бъра спри да се излагаш поне...
Ако имаш познания да си направиш инсталацията то трябва да имаш и такива да откриеш повредата.
И с тоя фазомер гола вода....мериш ама нищо не мериш.
Вземи един ''мегер" ако знаеш какво е и ще стане ясно има ли няма ли ....
iliya_i - майстор
Ти забрави. Вместо утечка откри индукция и я обяви за утечка.
Утечка се мери с у.еди за ток. Ти мереш с волтметър и индикатори за напрежение.
mika - специалист
вт сеп 03, 2024 4:56 pmVassil Leonberger написа:
Може ли някой да ме въведе в търсене на утечката, принципно резбира се...
Измервам тока на утечка с милиамперни токови клещи като ги слагам на фазовия и нулевия проводник едновременно.
hidrazin - майстор
Кои връзки са наред? Ако всички връзки са наред, щеше да имаш захранване в оня, демонтирания контакт.
Нищо не забравяме, и в тая връзка - търсим къде ти е захранването на демонтирания контакт:
вт сеп 03, 2024 4:56 pmVassil Leonberger написа:
Преместихме един гардероб и се откри демонтиран контакт, искам да монтирам там контакт, но се оказа че там няма фаза.
Относно утечките - на този етап са само в твоята глава.
За сега нищо не сочи че имаш такива.
:partyman:
kozl - майстор
А то търсенето на ток за неработещия контакт "утече по утечката" :-D
Извода за "няма фаза" вероятно е по причина, че някакъв детектор не показва наличие на фаза.
А дали има нула в неработещия контакт :?
Vassil Leonberger - помощник
нед сеп 08, 2024 12:16 amhidrazin написа:
Кои връзки са наред? Ако всички връзки са наред, щеше да имаш захранване в оня, демонтирания контакт.
Нищо не забравяме, и в тая връзка - търсим къде ти е захранването на демонтирания контакт:
Не е верно това твое твърдение, ето начало на моята тема:

"Преместихме един гардероб и се откри демонтиран контакт, искам да монтирам там контакт, но се оказа че там няма фаза. Имам уред за търсене на напрежение и метали и започнах да търся накъде отива мостовия кабел. Така открих една зона по една от стените, където на около 2 кв. метра датчикът дава, че има напрежение.

https://youtube.com/shorts/aW1Lu43jRQw?feature=share

Четох няколко теми, имам мултицет и фазомер, дори опитах да измеря напрежението между стената и нулата на един контакт, но неуспешно. Може ли някой да ме въведе в търсене на утечката, принципно резбира се, приемам и линк към теми, където е описано как се процедира."

Да уточня пак написаното горе и с каква цел съм пуснал темата: Търся причината защо на 2 кв. метра датчикът за напрежение се скъсва да пищи!
iliya_i - майстор
Ако примерно в този участък на стената имаш нещо метално, несвързано никъде?
Както вече установи с откачения от нулата проводник, в него се индуктира потенциал, различен от нула.
Може да е примерно някакво алуминиево фолио в стената или някакви остатъци от предишни покрития на стената.
И това нещо е различно от утечка.

Намери си фазата на контакта!
Другото не виждам какво те бърка.

Тема "Утечка на ток по една стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: