• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
addicted - специалист
"Снимането" се регулира и от закона за защита на личните данни, и най-просто казано нямаш право да снимаш и записваш никой. Без значение уведомен ли е, или не.
Вътре в своя имот си снимай колкото искаш, тротоара обаче неможе, съседката прибирайки се от магазина с четвъртинка типов хляб под ръка не може. Същото важи и за стълбищните площадки в кооперациите.
Всякакви охранителни камери си седят докато не се намери някой професионален жалбар който знае къде да се оплаче, и тогава е проблем, в най-добрия случай първо ти пишат предписание да ги махнеш, после акт.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
съб мар 15, 2025 12:12 pmaddicted написа:
"Снимането" се регулира и от закона за защита на личните данни, и най-просто казано нямаш право да снимаш и записваш никой. Без значение уведомен ли е, или не.
Вътре в своя имот си снимай колкото искаш, тротоара обаче неможе, съседката прибирайки се от магазина с четвъртинка типов хляб под ръка не може. Същото важи и за стълбищните площадки в кооперациите.
Всякакви охранителни камери си седят докато не се намери някой професионален жалбар който знае къде да се оплаче, и тогава е проблем, в най-добрия случай първо ти пишат предписание да ги махнеш, после акт.
Айдеее
valentino76bs - майстор
съб мар 15, 2025 8:12 amvelas написа:
Не е нужно съгласие от комшиите. Табела за видеонаблюдение с охранителна цел на обекта е достатъчна. Който не иска да бъде засниман трябва да изрази това писменно. Но когато е с охранителна цел, възражението трудно минава.

Иначе по схемата - ако ще е без кабели, то тогава WiFi камери според бюджета, с data карти за запис. Рутера трябва да е по-висок клас и по някакъв начин да направиш стабилна WiFi мрежа до далечната камера - репийтър или мощна насочена антена.

В един момент осъзнаваш, че по-добре да си пуснеш FTP кабел и захранване по PoE.
Тези карти предполагам са вътре в камерите и ако се открадне камерата и записа заминава и той.
hidrazin - майстор
съб мар 15, 2025 5:41 pmvalentino76bs написа:
Тези карти предполагам са вътре в камерите и ако се открадне камерата и записа заминава и той.
Точно, но е може би най-бюджетния вариант.
Иначе комбинации много но трябва да си уточниш каквото точно искаш и как го искаш.
Ако не искаш записа да е в камерите, то трябва някъде другаде са се записва.
За цифровите камери се използва NVR като пори тях има много разновидности.
- NVR който е чисто мрежов. Има само един LAN порт за връзка с рутера + портове за монитор/телевизор, мишка, USB поне два.
- NVR който пак е чисто мрежов - като горния но има Wi-Fi за връзка с рутера и камерите + горните портове.
- NVR в който можеш директно да набодеш с кабел камерите които са с локално захранване с адапторчета.
- NVR в който можеш директно да набодеш с кабел камерите но портовете му (или поне част от тая) са РоЕ Демек NVR-a захранва камерите през LAN кабела.
- NVR който вероятно съм пропуснал - като разновидност.

NVR-арите имат ограничение към броя камери. Най-малките са за 4 камери.
NVR-арите обикновено се продават БЕЗ HDD и трябва да си купиш такъв допълнително. (или USB flash disk, USB remove HDD ...)
Лично аз бих ти препоръчал стандартен HDD WD Purple поне 2TB

Това е най-общо. Иначе трябва да пиша доста и пак сигурно ще пропусна нещо.
:partyman:
radius - майстор
Или си плащаш на тъпъ линк и си качваш в облака им. Не че го правя, но може би е вариант за някои.
hidrazin - майстор
Това с облака лично аз не го препоръчвам.
Дори да оставим настрана финансовата част...
При прекъсване на Интернет губиш записа за времето на прекъсване.
Да, вероятността да ти трябва записа от точно този момент е малка.
Нооооо... по закона за "ВСЕМИРНАТА ГАДОСТ" (или закона на Мърфи) ще ти трябва точно този запис който нямаш... :-D
valentino76bs - майстор
съб мар 15, 2025 7:38 pmhidrazin написа:
съб мар 15, 2025 5:41 pmvalentino76bs написа:
Точно, но е може би най-бюджетния вариант.
Иначе комбинации много но трябва да си уточниш каквото точно искаш и как го искаш.
Ако не искаш записа да е в камерите, то трябва някъде другаде са се записва.
За цифровите камери се използва NVR като пори тях има много разновидности.
- NVR който е чисто мрежов. Има само един LAN порт за връзка с рутера + портове за монитор/телевизор, мишка, USB поне два.
- NVR който пак е чисто мрежов - като горния но има Wi-Fi за връзка с рутера и камерите + горните портове.
- NVR в който можеш директно да набодеш с кабел камерите които са с локално захранване с адапторчета.
- NVR в който можеш директно да набодеш с кабел камерите но портовете му (или поне част от тая) са РоЕ Демек NVR-a захранва камерите през LAN кабела.
- NVR който вероятно съм пропуснал - като разновидност.

NVR-арите имат ограничение към броя камери. Най-малките са за 4 камери.
NVR-арите обикновено се продават БЕЗ HDD и трябва да си купиш такъв допълнително. (или USB flash disk, USB remove HDD ...)
Лично аз бих ти препоръчал стандартен HDD WD Purple поне 2TB

Това е най-общо. Иначе трябва да пиша доста и пак сигурно ще пропусна нещо.
Значи щом има NVR с WiFi който се вързва с рутерa и не му трябва кабел това ми трябва.
От него мога да пусна кабели до камерите там няма проблем.Хем ще го скрия в окачения таван.
Ще отида до сектрон да видя какво ще ми дадат.
hidrazin - майстор
съб мар 15, 2025 11:12 pmvalentino76bs написа:
Значи щом има NVR с WiFi който се вързва с рутерa и не му трябва кабел това ми трябва.
От него мога да пусна кабели до камерите там няма проблем.Хем ще го скрия в окачения таван.
Нещо не сме се разбрали...
Ако NVR-а има WiFi , то той се свързва и с камерите, и с рутера чрез Wi-Fi. Разбира се че ако камерите имат Wi-Fi.
Основната функция на NVR-а е да записва камерите, като рутера не е задължителен. (Може да има такива които задължително да искат да минават през рутер, но аз не знам...)
Демек при NVR с Wi-Fi и камери с Wi-Fi от кабели няма нужда. ПРИМЕРНО но не мога нищо да кажа за него.
(Аз лично съм ПРОТИВ безжични варианти... :) Но при теб не е за нещо сериозно.)
съб мар 15, 2025 11:12 pmvalentino76bs написа:
Ще отида до сектрон да видя какво ще ми дадат.
При Секртон нещата по правило не са най-изгодните финансово. Освен ако нямаш "взаимоотношения" с тях... :roll:
P.S. Относно кой има, кой няма право да записва ... В твоя случай на етажна "съсобственост" се изисква над 50% съгласие на общо събрание. Писмено.
+ Други неща като регистрация на лице обработващо лични данни ... и т.н.т.
Напълно приятелски съвет - осигури си писмено съгласие на над 50% от съкафезниците.
Останалото с много лек риск, даже незначителен - може да го пропуснеш... :) Все пак живеем е територия а не държава.
MamaMy - майстор
Наличието на WiFi на камери и NVR не гарантира липсата на кабели. Нали все пак трябва и захранване! Щом ще опъвате захранващи кабели, по-добре опънете UTP и си навържете камерите. захранете ги по РОЕ за да избегнете глупавите дребни адаптери. Не се стискайте за допълнителни прожектори. Има чудесни такива свето диодни и във видимия и в инфрачервения спектър. Вторите са видими само на камерите, но пък вършат работа за да не се плашат крадците и да бъдат по-добре заснети. Икономията която се опитват да правят хората от кабели ги набутва с по-скъпи камери, NVR-и и друго оборудване. Опита да се икономиса от професионална инсталация, често води до загуба на камери и ценни авоари. При професионалния монтаж има проектиране и преценка. Монтажа се извършва така, че всяка камера да охранява 1-2 други. По този начин системата се само охранява. Отделно се задават зони за активация и с приоритет. На вид една елементарна система има доста скрита и невидима работа включваща дори програмиране на интернет достъпа, настройки на рутера и други подобни. Съветвам ви да си намерите специалист и да му се доверите напълно.
valentino76bs - майстор
Добре значи единствено от рутера до нвр не мога да пусна кабел.От нвр който ще е на гърба на пэрвата камера мога да пусна кабел и за двете камери.
Ако имате някакви конкретни педложения за точен модел на всичко и от къде кажете.Няма проблем и от Али тему и т.н
Изискванията ми са да имат добро цветно нощно виждане.Вътрешната да е куполна със звек а външната да се върти и двете да мога от тел да ги гледам и управлявам.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Видео наблюдение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: