• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Ако е лоша връзка по нулата ДТЗ на двупроводна инсталация без защитен проводник би следвало да изключи, защото веригата няма да се затвори по веригата фаза-нула на ДТЗ.
шоп - майстор
чет апр 24, 2025 12:48 pmstefanjor написа:
чет апр 24, 2025 12:29 pmn_a написа:
Имало е, бре
Изключване от контакта. Както правеше баба
А бойлера?
Щото на мен така ми замина един бойлер след посещение на едни енергетици.
Шанса да се случи това сигурно е едно на 100 000. но все пак се случва.
Хубавото в случая, че е бил малкият дявол. Няма пострадали хора и други апартаменти.

За рядко посещавани имоти аз виждам единственото практично решение монтирането на двойни АП, които прекъсват и фаза и нула. При трифазен ток съответно четворни прекъсвачи.

Така си защитен и от хлабава нула и от сменена фаза и нула.
chapara - майстор
За рядко посещавани имоти аз виждам единственото практично решение монтирането на двойни АП, които прекъсват и фаза и нула. При трифазен ток съответно четворни прекъсвачи
Това е истината, аз съм така на вилата👍 Донесоха ми ги от Испания, там това е ста'ндарт.😉
tu6ana - напреднал
чет апр 24, 2025 6:46 pmшоп написа:
чет апр 24, 2025 12:48 pmstefanjor написа:
чет апр 24, 2025 12:29 pmn_a написа:
Имало е, бре
Изключване от контакта. Както правеше баба
А бойлера?
Щото на мен така ми замина един бойлер след посещение на едни енергетици.
Шанса да се случи това сигурно е едно на 100 000. но все пак се случва.
Хубавото в случая, че е бил малкият дявол. Няма пострадали хора и други апартаменти.

За рядко посещавани имоти аз виждам единственото практично решение монтирането на двойни АП, които прекъсват и фаза и нула. При трифазен ток съответно четворни прекъсвачи.

Така си защитен и от хлабава нула и от сменена фаза и нула.
Това прекъсване(на фаза и нула) на двупроводна инсталация в панелен жилищен блок, законно ли е? И до каква опастност може да доведе пък това?
DMN - майстор
tu6ana написа:
Това прекъсване(на фаза и нула) на двупроводна инсталация в панелен жилищен блок, законно ли е? И до каква опастност може да доведе пък това?
Опасност може да се появи евентуално, ако по някаква причина залепне контактът на фазата на двойния АП и се изключи само нулата, тогава всичко което е занулено, при включване на съответния уред фазата ще излезе на корпус и от зануляване ще стане офазяване.
Иначе описаният случай е любопитен, макар и да е трагичен.
Не е зле все пак де се измери тук-там, за да има някаква яснота, като например - дали наистина климатикът(външното тяло) е заземено при монтажа към арматура или нещо подобно.
Моят съм го проверявал, даже сега пак, след като прочетох темата.
И аз съм с двупроводна инсталация и зануляване.
Климатикът ми е занулен, но явно при монтажа на външното тяло не се е "заземил" към нещо, защото при измерване няма галванична връзка между зануления корпус и нулата от контакта, при изключен от мрежата климатик.
Докато при бойлера...Там между корпуса му, който е занулен и металните тръби на водопровода съм измервал( с допълнителен проводник) над 2А ток. Тръбите ми обаче след водомера съм ги сменил и не са метални, така че от мен нула при евентуален проблем с нулата в блока не могат да вземат през тръбите.
Добре е да се знаят тези неща, щото явно хич не са безопасни такива ситуации.
:partyman:
iliya_i - майстор
То по принцип има и такива неща: https://vimax.bg/blog/zashto-sa-neobhod ... te-tamponi
които осигуряват изолация от стената, но не се включват в цената на стандартен монтаж, а и клиентите не си ги искат.
DMN - майстор
Ама то вярно, че и моят климатик е с тампони. При монтажа нито ме питаха, нито ми сложиха, сложих си ги сам малко след монтажа. За вибрации не съм много убеден, че има полза, но за ел. изолация определено има полза, стига да са от тези, които са с прекъсната шпилка вътре, то по принцип всички трябва да са такива, ама... :roll:
hidrazin - майстор
чет апр 24, 2025 10:44 pmDMN написа:
...стига да са от тези, които са с прекъсната шпилка вътре...
Да но не всички са такива.
Масово такива тампони се продават за намаляване на вибрациите.
Ама я намери някой търговец/магазин дето ще ти даде ако не сертификат то поне ДЕП за електроизолационни свойства. :)
Та всичко това за тампоните че изолирали си остава в сферата на гадателството и на личната отговорност.
DMN - майстор
Сега се сещам, че моите като ги купувах, ходих с мултицета и ги проверявах точно дали са прекъснати - бяха такива. :-D
hidrazin - майстор
чет апр 24, 2025 11:12 pmDMN написа:
Сега се сещам, че моите като ги купувах, ходих с мултицета и ги проверявах точно дали са прекъснати - бяха такива.
Това с мулитицета не е проверка а тра-ла-ла... :)
Поне за собствено успокоение и лична отговорност, проверката може да бъде извършена с ... мегер. И с повишено напрежение.
Не с някакъв си мултицет дето на сондите изкарва някакви си пикливи няколко волта.
НЕ МОЖЕ да измервате изолация с някакво си мултицетче !!! Па дори и да било FLUKE , ако няма такава възможност.
Дори и да има такъв мултицет FLUKE, то аз не го знам.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Изгорял климатик, и нехайство може би!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: