• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
MamaMy - майстор
Копнах го от някакъв сайт за мълниезащити. Става дума за сгради.
hidrazin - майстор
Няма такова нещо като задължително обединяване на двете заземителни уредби:
(3) Заземителните уредби за сгради или за външни съоръжения в общия случай се
обединяват със заземителните уредби за мълниезащита при втора и трета категория на
мълниезащита
.
(2) При проектиране на защитата при преки попадения на мълнии на сгради и външни съоръжения от втора категория на мълниезащита...:
3. допуска се обединяване на заземители за защита при преки попадения на мълнии, за защита от индуктирани напрежения от електростатична индукция и за защита срещу поражения от електрически ток;
За мълниезщита от втора и трета категория САМО СЕ ДОПУСКА обединяването. За по-евтино. :)
За най-високата категория на мълниезащита - първа, НЕ СЕ ДОПУСКА обединяване.
Така че да, по всички наредби и е допустимо да се обединят.
:partyman:
color - специалист
Искам да поясня, че не съм съвсем бос по отношение на тоците, но не смятам сам да си изграждам инсталацията. Проблема е,че контактувах с различни електротехници и получих различни мнения относно заземяването. Затова и изчетох доста неща по въпроса, включително и много теми във форума и пуснах и моето запитване. В крайна сметка вероятно ще направя заземяване със съответните измервания. Как ще се ползват двата двупроводни кабела 6 и 10 квадрата е въпрос, който още ме гложди обаче. И въпроса с мълниезащитата е нещо, което също ми е неясно. Бунгалото е миниатюрно, изцяло от дърво, на 7-8 метра отнего започва борова гора с дървета три пъти по високи от покрива. Някак си не ми се струва привлекателно да забуча гръмоотвод на покрива, който е много по-ниско. Тук обаче се изказвам съвсем лаишки, може да не съм прав. Пускам една снимка за ориентация.
Прикачен файл:
0000.jpg
Baлepu - специалист
За бунгало в гората собствено "повторно заземяване" + мълниезащита, за мен е "качване на черешата".
Никой не споменава противопожарна ДТЗ. Що така? Някой ще се изкаже ли за нейната неуместност в този случай и евентуално да разясни предназначението ѝ? Тя не би ли свършила работа, точно в случай на "претоварване на битово повторно заземяване" при прекъсване на нула от трафо НН?
Към поставилия темата: мерил ли си напрежение между нулата в бунгалото и някакво заземление (метален водопровод)?
hidrazin - майстор
пет май 16, 2025 8:20 pmcolor написа:
И въпроса с мълниезащитата е нещо, което също ми е неясно. Бунгалото е миниатюрно, изцяло от дърво, ...
Демек добре горящо, като факел...
пет май 16, 2025 8:20 pmcolor написа:
...на 7-8 метра отнего започва борова гора с дървета три пъти по високи от покрива. Някак си не ми се струва привлекателно да забуча гръмоотвод на покрива, който е много по-ниско.
Напълно логични разсъждения. И аз така мислех преди много години - докато не се сблъсках с реалността.
-Два високи блока по над 6-7 етажа и между тях сгушена къщурка. Познай де тресна мълнията?
-Подстанция. С големи и високи трансформатори, една камара още по-високи метални стълбове и далекопроводи, мълниезащита...
Мълнията падна на ... металната ограда покрай сградата дето е метър и пеесе. Даже им беше заварила врата на оградата през която влизаха. :shock:

Дай на някой да ти я сметне и си я направи като хората, по проекта.
И най-важното - НЕ ИЗПОЛЗВАЙ АКТИВНИ мълниеприемници. НЕ работят!
Кажи на тоя дето ще ти я смята да е пасивна. С обикновен франклинов прът. Или няколко такива.
Хем е по-евтино, хем работи. За разлика от активните които са чиста проба измама.
Baлepu - специалист
Хидра, вземи та направи една тема за мълниезащи според твоите виждания. Видимо имаш доста конкретни впечатления. В мрежата и по принцип има всякакви противоречиви мнения. Вероятно и в твоята тема ще се появят такива. Но нали в спора се ражда истината :idea: Съвсем сериозно, да не си помислиш, че нещо се бъзикам.
color - специалист
пет май 16, 2025 9:15 pmBaлepu написа:

Към поставилия темата: мерил ли си напрежение между нулата в бунгалото и някакво заземление (метален водопровод)?
Най - близкото метално нещо е водонапорната кула на комшията ми, която се намира на 40 метра.
hidrazin - майстор
пет май 16, 2025 9:41 pmBaлepu написа:
Хидра, вземи та направи една тема за мълниезащи според твоите виждания. Видимо имаш доста конкретни впечатления. В мрежата и по принцип има всякакви противоречиви мнения. Вероятно и в твоята тема ще се появят такива. Но нали в спора се ражда истината :idea: Съвсем сериозно, да не си помислиш, че нещо се бъзикам.
Въобще не мисля че се бъзикаш. Просто няма смисъл.
Не мога да се преборя с корупцията и измамата. Особено пък когато става въпрос за ойро държави като Франция от където тръгна измамата.
Не мога да се преборя и срещу инвеститорите мошеници дето търсят най-евтиното.
Може и НЕ РАБОТЕЩО но подкрепено с фалшиви сертификати. И на никой не му дреме за безопасността на хората и материалните средства.
Важното е да е ... ЕВТИНО и да минава документално.
P.S. Имах истинското ЩАСТИЕ да изследвам и наблюдавам терен над 1000 декара покрит изцяло с енергийно и комуникационно оборудване в продължение на над 10 години.
Половината с активни мълниеприемници а другата половина (по мое настояване) - с пасивни.
Резултатите са недвусмислени... :)

Ако искаш пиши на лични. Мога да дам някакви "насоки" кога ми остане време.
Baлepu - специалист
пет май 16, 2025 10:00 pmcolor написа:
пет май 16, 2025 9:15 pmBaлepu написа:

Най - близкото метално нещо е водонапорната кула на комшията ми, която се намира на 40 метра.
Мушни шиш в земята при теб и измери напрежението (ако разбираш за какво става дума). Ако не - питай.
шоп - майстор
В този ред на мисли, да попитам и аз нещо.

Ще правя мълниезащита.
Имам набита 8 метра поцинквана тръба 1 1/2'' която не се използва вече за сондаж.
Много се изкушавам да я използвам за заземление, но проблема е, че се намира много близо до основата на къщата. Буквално 20-30 см.
Това проблем ли е?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Предимства и недостатъци на собственото заземяване?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: