Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
вт окт 21, 2025 11:29 pmhidrazin написа:
вт окт 21, 2025 10:49 pmfauda написа:
Днес даже един познат гледах точно така го е направил и е ползвал eYDYp (безмостов мостов кабел)
Едва ли това "гледане" е било в България. Трябваше да кажеш по-рано...
Тоя безмостов кабел eYDYp е същия като руския кабел ВВГ-п
От линковете спокойно може да си намерите документ какви са му допустимите начини на монтаж.
Не съм го срещал този кабел, но като гледам снимките имам опасения, че този кабел е податлив на усукване повече от мостовия :?
А това ще затрудни полагането :roll:
valentino76bs - майстор
Кабела се води ПВВ Б1 ! Ел кабел го правят и има един дето го купувам мисля ,че КТН пише не ми се рови да видя.
От скоро гама кабел са пуснали същия направо бижу обаче още не мога да се престраша да го ползвам някъде.Освен ,че е безмостов и е на половината на другия.Миниатюрен имам чувството ,че с обикновена диамантина само с един срез ще влезе настрани в тухлата!
mika - специалист
чет окт 23, 2025 9:38 amvalentino76bs написа:
Кабела се води ПВВ Б1 !
Полезна информация, благодаря!
Ползвам мостов кабел в много редки случаи и ще пробвам да го заменя с този, ако е по-лесен за равнинни завои и външната обвивка може да се зачисти както примерно при СВТ.
valentino76bs - майстор
Ако ще взимаш от този безмостовия виж му първо външната изолация как е ,че на някои фирми нещо лично на мен не ми харесва тънка е.И в повечето случаи го дават на топ не режат.
Сега видях и сайта на гамакабел пишат ,че са затворени за постоянно,явно още едно производство си е отишло :sad:

Прикачен файл

kabel.jpg
kabel.jpg (34.46 KиБ) Видяна 374 пъти
kozl - майстор
Ква е разликата м-у кабелите ПВВ-Б1и ПВВ-МБ1 :?
А да на единия пироМчето му липсва :lachtot:
mika - специалист
За външната ще погледна - затова питах за български производител. Другата би трябвало да е колкото на мостовия. И двата ги дават 220/380V.
Изобщо мостовия е голямо недоразумение. Кабела на скъперниците :wink:
valentino76bs - майстор
пет окт 24, 2025 9:06 ammika написа:

Изобщо мостовия е голямо недоразумение. Кабела на скъперниците :wink:
Глупости!
mika - специалист
Глупости?
Добре, ще се опитам да се обоснова.
1 Целта на моста в този кабел е за закрепване с пирони, което не съм виждал да се прави от години.
2 Плоскостта му пък е с цел пестене на мазилка, защото е направен за повърхностен монтаж без канали. Тук не мога да преценя дали мазилка по-дебела с 5 мм (приблизителната дебелина на кабела) излиза по-евтино от изрязването на канали. Но това, че жилата не са усукани а вървят паралелно определено не е добре - могат да се топят без да стане късо съединение.
3 Направата на равнинни завои с този кабел е трудоемка работа, защото е забранено усукването и прегъването му, а ако трябва пояс от 5-10 кабела вървящ хоризонтално да завие вертикално става истински кошмар. На практика повечето монтажници теглят една майна на закона и прегъват кабелите, което скъсява живота им.
4 Зачистването на това недоразумение също е проблем. За цветовете на изолациите се гадае по напречното сечение, защото е почти невъзможно да се свали само външната изолация. Това плюс ограничената светлина по обектите увеличава грешките при свързването на разклонителните кутии.
5 Невъзможността да се премахне само външната изолация прави проблемно и правилното използване на клеми Ваго 2273, защото няколко милиметра от вътрешната изолация би трябвало да влезе в клемите.
6 Кабела трудно се зачиства със саморегулируеми стрипери и за целта се използват клещи, чието погрешно регулиране може да направи насечка на жилото, която при спайка (все още се намират хора които да я използват!?) да го прекъсне в основата без това да се забележи.
7 От всички инсталационни кабели този е с най-слаба изолация 220/380V, а качествово на един кабел е основно неговата изолация.
8 Забранен е за полагане върху стоманени конструкции, също и за захранване на аварийно и евакуационно осветление (защо ли?)...

Мога да изброя още недостатъци, но са незначителни и затова преминавам към предимствата.
Единственото предимство на мостовака за което се сещам е неговата цена. Колкото обекта е по-голям, толкова по-изгоден става този кабел за предприемачите, а те го купуват не от немотия. Оттам идва и горното ми определение за него :wink:
Разбира се всеки има право на мнение и аз само споделям моето - боклук!
prasse - специалист
съб окт 25, 2025 7:31 pmmika написа:
...могат да се топят без да стане късо съединение...
Съществен недостатък!

Споделям мнението на Колегата mika - мостов кабел = БОКЛУК!
И стига с тия замазани кабели. Ползвайте СВТ в тръби или свободно полаганене (ако позволяват условията за това), мама му стара!
hidrazin - майстор
И стига сте наричали мостовия проводник ПВВ-МБ1 кабел!
:partyman:

Тема "Кабел за нова инсталация на ново строителство с частичен гипсокартон по тавана само ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: