Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Свалих го ключа - смърди.
Гледам в Елмех 96 има същия по форма за цена към над 16 EUR и се запътвам натам.
Обаче късото си остава загадка, защото ключа е от изолиращ материал и няма връзка с масата.
Явно се е нахранил с манджа и манджата е направила връзка с корпуса, където се щраква и има отвор в изолиращия корпус на ключа към чаркалъците на ключа.
kozl - майстор
Купих, смених и т.н., кухнята тръгна :supz:
От любопитство разчекнах стария ключ, очаквайки да видя манджа, но ...
Няма проникване на течности, а част от пластина, полустопена се мандрахерцаше свободно вътре, откачена от мястото и. И точно тя е прехвърлила фазата към металния корпус, като се е подала през един отвор в пластмасовия копрус на ключа. И моето предположение е, че е действала като контакт на реле при подаване на напрежение, а като няма напрежение и мултицета не показва наличие на проводимост.

Та тва късо де събаря всите АП-та по веригата, аз го определям като "късо" късо, въпреки че дълго, дълго го търсих :-D
Оти съдомиялната ми прави едно по дълго късо, при което падаше само 1 АП - главния в ап.табло с крива В (Шнайдер 50А), като прескачаше multin9 32А и не успяваше да събори този в ГЕТ пак multin9, но 63А.

Преди време писах в някаква тема за предпазители, защо сложих АП скрива В и с по-малък ток на изключване - за да не бегам до ГЕТ.
Но явно това кво ке пада - не зависи от кривата, а от това колко е "късо" късото съединение :wink:
MamaMy - майстор
Те за тва са убави смрат бушоните. От телефона мож си го настройваш постоянно за какъвто ти требе ток от 1 А до 63 А и за разлика от обикновения бушон, може да насройваш да изключва при понижено или повишено напрежение, като и двете граници се настройват. Мож си спираш тока на цялата къща от работа ако щеш или от спирката ако си забравил ютията. Можеш да провериш дали си изключил сичко у вазе щото он и това мери и показва. Можеш да провериш всеки един уред колко консумира реално във всеки един момент. Ако си сложиш отделен такъв на бойлеро, можеш да си го пущаш и спираш по желание преди да се прибереш. Абе учена работа. Има още две камари с гяволии, че даже и сам автоматично да прави разни работи според датата, часът, изгрев-залез (+-) некакво време, според някоя си температура някъде...

Да не се брои за реклама! Убавото треа да се фали, чи малко остана!
hidrazin - майстор
ср апр 01, 2026 8:39 pmkozl написа:
Няма проникване на течности, а част от пластина, полустопена се мандрахерцаше свободно вътре, откачена от мястото и. И точно тя е прехвърлила фазата към металния корпус, като се е подала през един отвор в пластмасовия копрус на ключа. И моето предположение е, че е действала като контакт на реле при подаване на напрежение, а като няма напрежение и мултицета не показва наличие на проводимост.
Разбира се че там където е няма как да се нахрани с манджа.
И не, полустопената пластина не е действала като реле.
Просто при стопяването част от метала се изпарява и метализира "бакелитения" корпус на ключа.
Тая метализация пробива и дава късо само при по-високо напрежение и не се хваща с мултицет.

Ако искаш да се убедиш махни тая пластина и върни "гърмящия" ключ на мястото му.
На 99,9% пак ще падне бАщон дори и без тая пластина. :)
:partyman:
P.S. Един от спомените ми за подобна случка са от 20+ години.
Хазяинът се оплаква че като включи трифазен разклонител в контакта и му гърмят бАшоните. (стопяеми)
И за като новобранец измервам с почти новия си мултицет MY-68 - няма проблем. И му викам "Ръгай в контакта!".
Така БАБАХНА от щепсела (от старите, черни, трифазни и бакелитови) че му опуши ръкава на бялата риза и му метализира кожата по откритата част на ръката.
Плазмата от дъгата излезе през отвора за кабела на щепсела защото и кабела си беше тъничък и "хлопаше" в отвора.

P.S. 2
Разбира се това не ми е единствения подобен случай. Последния е от миналата година.
Ама за него ще пусна отделен пост или дори тема - заслужава си. За да знаят хората от какво да се пазят. :)
Baлepu - специалист
Станало е полупроводник :-D
Аз пък имам обратния случай. В казармата ... няма ток. Според мултицета - има напрежение, бушонът трябва да е здрав. Най-накрая го проверих. По нагара по патрона е минавал нищожен ток, достатъчен да отклони стрелката до 220 :-D Та на мултицет много не трябва да се вярва :idea:
aleksnp - специалист
Мултицета си върши работата. Истината е в задкормилното устройство.

Тема "Откриване на късо фаза-нула." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: