Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Palawnik - специалист
Споко тук сме :lol: :prost:
В. Петров написа:
За да са ефективни автоматичните прекъсвачи трябва периодично да се проверява съпротивлението на контура фаза - защитен проводник.
А какво представлява тази проверка? И с какво ти гарантира, че прекъсвача ще сработи? И не е ли по-добре да се прави профилактика на прекъсвача въобще сработва ли? А дали след като пише че ще сработи пи 125 А, не сработва при 150А или 200А?
И каква е разликата, ако един контакт не допират пластините му до щепсела дали ще е с ДЗТ или АП? И двете защити няма да сработят!?!?
А ако този третия проводник се прекъсне някъде?!?! Уреда ще си работи и никой няма да разбере преди да го тресне тока?!?!?!?
pavelari - майстор
Johny аз съм доста по-млад от теб и "по-мое време" се учеше за ФАСОНГ и като го членуваме се казваше ФАСОНГА и поне според мен някои хора си помислиха, че това е дума фасонга, която е в женски род - не се заяждам изобщо с теб просто аз спорих с мои колеги по този въпрос. Цялата работа идва от там, че опонентите са на твоите години и тъкмо бях захванал за чета темата и се натъкнах на тази дума ФАСУНГА, която и ти си ползвал - дано да е от това, че си бързал иначе губя сериозен бас...
В. Петров - специалист
Palawnik написа:
Споко тук сме :lol: :prost:
А какво представлява тази проверка? И с какво ти гарантира, че прекъсвача ще сработи? И не е ли по-добре да се прави профилактика на прекъсвача въобще сработва ли? А дали след като пише че ще сработи пи 125 А, не сработва при 150А или 200А?
И каква е разликата, ако един контакт не допират пластините му до щепсела дали ще е с ДЗТ или АП? И двете защити няма да сработят!?!?
А ако този третия проводник се прекъсне някъде?!?! Уреда ще си работи и никой няма да разбере преди да го тресне тока?!?!?!?
Ти (заедно с няколко други участника във форума) твърдите, че автоматичните прекъсвачи са безусловно ефективни.
Всички автоматични прекъсвачи по стандарт имат интервал на задействие при продължителен ток (над 2h) от 1.13xIn до 1.45 In. Магнитната защита на прекъсвач с "C" характеристика трябва да сработи в интервала 5xIn до 10xIn за 0.4s, доколкото си спомням. Изправен прекъсвач с номинален ток 125 A, какъвто си дал за пример при 150 A може изобщо да не изключи, а при 200 A ще го чакаш доста време. Това е причината да съществува изискване за максимално съпротивление на контура фаза - защитен проводник. При АП има и изискване за минимално съпротивление на контура фаза - защитен проводник и фаза - неутрала според изключвателната способност. Точно при прекъсване на заземителния проводник в комбинация със земно съединение се вижда разликата между АП и ДТЗ. Ако има ДТЗ и "тресящия" ток надхвърли Id, защитата ще изключи за част от секундата. В случай на АП жертвата ще продължава да стиска хванатата част от уреда дори след като изпадне в безсъзнание. Мисля, че има разлика. Профилактиката на прекъсвачите може да се извърши само от лаборатория със специализиран уред с генератор на ток, докато на ДТЗ всеки може да се справи като натисне един бутон на лицевия панел без да се налага демонтаж.
Trifun - специалист
// off-topic :
@pavelari, тъй като ползвам един правописен речник (издание IX, от 28.01.1981г.) като подложка за мишката - щото е с твърди корици :-D , та ... хвърлих едно оче - там дават и двете думи като правилни - и фасонка и фасунга.
За фасонга никъде нищо не се споменава ... :wink:
pavelari - майстор
е значи думата е ФАСУНГ - поне защото съм сигурен, че е мъжки род
Johny - майстор
pavelari написа:
Johny аз съм доста по-млад от теб и "по-мое време" се учеше за ФАСОНГ и като го членуваме се казваше ФАСОНГА и поне според мен някои хора си помислиха, че това е дума фасонга, която е в женски род - не се заяждам изобщо с теб просто аз спорих с мои колеги по този въпрос. Цялата работа идва от там, че опонентите са на твоите години и тъкмо бях захванал за чета темата и се натъкнах на тази дума ФАСУНГА, която и ти си ползвал - дано да е от това, че си бързал иначе губя сериозен бас...
Щом е за бас, дай ше помагаме. Но аз го занам като фасунка - http://mynik.blogspot.com/2007/07/blog-post.html и... не помня къде съм употребил тази дума.
Абе това дето се завива в него крушката как се казва?
PS Врачански не бой се, тука сме и редовно следя твоите медийни изяви. Много работа и остава време само за малко табла/онлайн/ преди да заспя, пък и вече се знаеме, а младите са много енергични, което е добре, че има и такива.
Palawnik - специалист
В. Петров,
Не си ме разбрал правилно. Твърдя, че ДЗТ не е с пъти по ефективна спрямо АП, както е разликата в цените. Твърдя, че и двете защити си имат своите недостатъци. Смятам, че защитата с ДЗТ е по-добра, но не с пъти както е цената. Смятам, че е още прекалено рано да се отрича АП, като начин за защита от поражение от ел. ток. Никъде не съм срещнал доказателство, че с въвеждане на ДЗТ пострадалите са намелени с пъти. С проценти да, но не и с пъти.
Милен - майстор
Един коментар и от мен.
Струва ми се че тука си пртиворечиш :arrow:
В. Петров написа:
... Това е причината да съществува изискване за максимално съпротивление на контура фаза - защитен проводник. При АП има и изискване за минимално съпротивление на контура фаза - защитен проводник и фаза - неутрала според изключвателната способност...
Изискването е за минимално съпротивление на контура фаза - защитен проводник, което се дава в таблички с максимално допустимия импеданс в посочената верига. И това изискване не е според изключвателната способност на прекъсвача а зависи от номиналния ток и приетото време за задействане. Справка можеш да направиш в "Инструкция за проверка ефективноста на зануляването в електрически мрежи със заземен звезден център TN с напрежение 220V спрямо земя" Имаше я в по-старите издания на правилника по ТБ.
Този импеданс фирмите са задължени да го контролират като викат съответната лаборатория на определен период от време.
Проверката на ДТЗ с натискане на бутона проверява само дали фукционира правилно защитата. По-добре би било да имитираме утечка в съответния контакт с което ще проверим ефективноста на защитното мероприятие като цяло.
pavelari - майстор
Че то изискването, което Петров е спонемал се изисква от кнсуматора и кабела - то просто се нарича изолационно съпротивление... Което обикновено е в много сериозни порядъци и не е редно за задейства ДТЗ дори да сложим 100 уреда от даден тип - изключая японско-китайските техники, които се вардят от пренапрежение посредством контрол на тока към земя и са под перманентна утечка.
Правилно свързаната ДТЗ реагира адекватно и абсолютно идентично като при реалити "постановка". Риск има при прекъсване на РЕ, но при допир изключва пак.... Е. .тя е реле .. . . Но нека го има
Милен - майстор
pavelari написа:
Че то изискването, което Петров е спонемал се изисква от кнсуматора и кабела - то просто се нарича изолационно съпротивление...
Разбира се че изолационното съпротивление трябва да бъде голямо, но в случая става въпрос за съпротивлението на контура фаза - защитен проводник. Това е съпротивлението по контура - проводниците на фазата от консуматора до захранващия трансорматор 20кV/0.4kV, съпротивлението на съответната фазова намотка на същия трансформатор, и съпротивлението на PEN проводника на захранващата мрежа до консуматора. Измерва се със специален уред под напрежение между фаза и корпуса на уреда. Това съпротивление трябва да се контролира в мрежите със зануляване , каквито са по-голяма част от страрите инсталации. Изискването да бъде минимално е необходимо за да протече достатъчно голям ток на късо съединение за задействането на съответния предпазител и точно това определя ефективноста на зануляването.

Между другото във форума преди време имаше дадена една руска методика за измерването му, и изчисляване по косвен начин с консуматор с известна мощност и без наличието на специализиран уред.

Тема "Само да питам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: