• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
Ето и моите сметки:

3 стени по 3,50м = 10,50м
четвърта стена 2х0,85м= 1,70м
Аванс на кабела и кабел за контактите - 6 контакта по 3 бр= 18 бр х 20см = 3,60м
за всеки кръг да речем 2 х 2,20 = 4,40м

общо 20,2м кабел

връзки за - 6 кутии х 2 кабела (фаза и нула) - 12 броя

А ти къде забрави връзките между нулата и заземяването, които на всичко отгоре са направени по омразния ти начин - с винта на боклучавия контакт от два и пй'исе! Добави си ги и тях - 8 броя във сметките, добави си и аванса за кабелите!

В крайна сметка, аз имам по-малко връзки, по-малко кабел, по-малко отвори за кутии и ПРАВИЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ! Не е нужно да ми коментираш каквото и да било! Те хората го разбраха и оцениха още преди 8 страници! Ти и сега няма да си го разбрал, най вероятно, но на мен ми се изчерпа търпението, а по принцип съм търпелив, човек! Ако искаше да изтъкнеш недостатъка, можеше да сложиш в моя пример още няколко врати! Това ще е реалистичен и адекватен пример! Само тогава отива повече кабел! Контактите също са близо до реалните, дори за спалнята в която ти е прословутия гардероб!

2 около нощните шкафчета
1 телевизор - може да е на високо
1 (до вратата обикновено) - за прахосмукачка
1 отопление

Това е минимума, които бих сложил аз, без намесата на клиента, а ако той иска, ще има и още контакти!
ПП
Аха, не си се стърпял и си коментирал вече, въпреки заканите! Прочети отново онова, което съм написал за гофретата и пробиването! При закрепване на каквото и да било в гипслартон, се използват дюбели, които се захващат в самия гипскартон. За целта се пробива само той. Както виждаш, в последствие си пробивам отворите за конзолни кутии точно върху гофрето. Досега не ми се е случило да пробия,срежа нито едно гофре !
Тани - модератор
thinkpad написа:
Да ти кажа ли от къде ти почват безумията с примера? Слагам една врата в центъра на едната стена и излиза, че единият контакт редовно ще те викат да го сменяш, защото попада зад крилото на отворилата се врата и ще бъде смлян. О, забравих, с картона ще бъде смляна цялата стена направо. :lol:

Ти си просто уникален - натам ли вече го изби! Да се грижиш за целостта на контакта и хипотетичната вероятност да го удари крилото на вратата във хипотетичния ми пример, но не се замисляш над идеята, която споделяме! Е да ти кажа, че от опит знам , че преди да разбие контакта, вратата ще трабва да потроши доста гипскартон с дръжката си! Няма да ти обяснявам как се избягва това, че у ваше село ги няма тези стопери у магазина!

Искаш ли да ти цитирам члена, който казва, че кабели в мазилка само в хоризонтално и вертикално направление се полагат или сам ще си го намериш? Член 1717, алинея 3.

Недей ми го цитира, аз не го нарушавам, прочети си го ти и обърни внимание на думата мазилка!

Точно по твоята схема дали кабелът ще минава отгоре или отдолу и дали чупката ще се прави на едно или друго място е без голямо значение, ако слагаме диференцирана защита.

Би ли ми дал линк за това понятие диференцирана защита в домашна инсталация, за да се образовам. Гледам доста често го използваш, та трябва да е важно!

Иначе с твоята измислена схема с контакти зад врати и под прозорци добре си си опекъл нещата, не мога да изкарам по-малка консумация на кабел, ако правя всичко в един токов кръг. Но понеже сам ми казваш, че си почитател на отделните предпазители и ДТЗ - дай да сложим по един предпазител и едно ДТЗ специално на всеки контакт?

Отдавна те моля да ми покажеш как ще стане това на магистралния кабел! Може би ще сложиш по "един витлов предпазител" до всяка една разклонителна кутия! Дай снимка на изпълнена от тебе така инсталация ако обичаш! Какво стана със осветлението на магистралния кабел - то не се ли нуждае повече от защита? Я се разбери с другото си АЗ

п.п Не научих мнението ти за контакти под прозорци и какво мислиш за тях?

И какъв им е проблема на контактите под прозорците според тебе? Или ти тече прозореца и трябва да се съобразяваме и с това?

ПП ако не друго , то поне добре ни забавляваш! Също така обогатяваш гледната ми точка с неща, за които не мога да си представя , че професионалист може да си помисли! Вече по-малко ще се чудя, когато с инсталацията на някого се случват страни неща!
thinkpad - майстор
Тани написа:
Това е минимума, които бих сложил аз, без намесата на клиента, а ако той иска, ще има и още контакти!!
ПВВ-МБ1 не може да се свързва на куп в една кутия по 5 кабела с по 2/3 жила. Гарантирам ти, че няма да имаш място да сложиш контакт А полагането му е много по-евтино, отколкото ПВ-А1 в гофре. Ето за това е по-евтино, твърдя че е по-евтино и не можем да се разберем поради това.
Не съм изграждал инсталации по диагонал никога. Просто се издразних от големият щрифт и червените букви.
Не може да се слагат навсякъде на равни разстояния контакти, понеже отвореното крило на врата дори и не до край ги прави неизползваеми. Не всеки има ограничител и не можеш да разчиташ, че някой ще си го купи. Ако си забелязал - често контакти няма зад вратите.
Твоите връзки събрани на едно място не са особено по-малко от моите връзки, просто моите са изнесени горе.
При теб остава риск при нагаряне или запалване на контакта всички връзки зад него да бъдат изгорени.
Освен с клеми не могат да се реализират сигурно компактни връзки по друг начин и инсталация без разпределителни кутии не може да бъде изградена.
Диференцирана защита е понятие, което аз вкарвам. Диференциране знаеш какво означава навярно. На кратко - разделяне на отделни токови кръгове на групи консуматори и индивидуалната защита на консуматори със съответните предпазители на табло.
Витлови предпазители при чисто нови инсталации не слагам. И все пак ги смятам за малко по-сигурни.
Тани - модератор
Прикачен файл:
от.png
от.png (100.24 KиБ) Видяна 2211 пъти

Защо ми задаваш въпроси, на които вече съм ти отговарял! Даже ти снимах, специално заради тебе именно да видиш как се вкарват толкова кабели зад контакт в нормална конзолна кутия! Дори сега като гледам три четири от кабелите са именно зазидани мостоваци, а има и две гофрета от които идват ПВ-А1 Всички вече разбрахме, че са ти трудни и дори невъзможни неща, които ние правим от години! Не ни занимавай повече с дребнавщината си!
Тани написа:
Ако помислиш маалко по-мащабно, ще се сетиш за много варианти!

Който иска да свърши нещо, търси решения, който не иска , търси оправдания!

Ето как вчера реших въпроса за свързването на 3 осветителни тела в един ключ, без да ползвам разклонителна кутия.

Прикачен файл:
P1630241.JPG
Прикачен файл:
P1630246.JPG
Прикачен файл:
P1630248.JPG

Всичко това стана за около минута и половина!
Остана ми и кабела от старата инсталация в кутията за резерва.
Надявам се да се сетиш как се свързват и контактите. Особено ако ти е двупроводна инсталацията :wink: Много удобно си изкарвам още едно кабелче за зануляването.

ПП Теорията ми се доказва и от два контакта на празна стена , свързани в един токов кръг! Достатъчно реалистично ли ти звучи? Пести се поне 2 метра кабел!
jekasus - майстор
И двамата не сте прави :-D
Тани - модератор
Така е! :)
Все пак за какво говориш? :?
thinkpad - майстор
Тани написа:
Всички вече разбрахме, че са ти трудни и дори невъзможни неща, които ние правим от години! Не ни занимавай повече с дребнавщината си!
Извинявай, но ще спреш ли да цитираш цели мнения, да пишеш с ненормално огромни щрифтове? Не отива на модератор.
Искам да ми ги свържеш кабелите без клеми, избери си какъвто и да е друг начин. Говорихме, че клемите се разхлабват, ама кой слуша. Това, че са Ваго не означава, че са вечни. До вчера за тия клеми сигурно и ти не беше чувал, но днес си голям ентусиаст. Колко инсталации има изградени с клеми Ваго и колко има на по 50+ години със спайки, които работят без проблем? Значи съм виновен, че ползвам доказали се методи?
Никак не ми отговори какво става, ако ти се запали контакта с връзките отзад.
Ти вкара 8 проводника, аз искам 8 мостови кабела, както ми ги обеща да ми ги вкараш в конзолата.
Това твоето с паралелно свързване на всички контакти в една точка е такава невероятна глупост в конкретният случай, че ми се иска някой след теб да почне да бучка духалки във всеки контакт, а като му падне предпазителя да дойде да те бие по главата - защо има 8 контакта, па не може да си ги ползва.
Не, ти се правиш на ударен всячески. Представи си - ако беше по-лесно да НЕ се слагат разклонителни кутии, хората НЯМАШЕ да ги слагат. Много искам да видя как свързваш 16 проводника със спайки и мушкаш контакт в кутията.
Моля, СПРИ да цитираш цели мнения и огромни картинки. Начинът на писане не приляга на модератор просто.
ПОСЛЕПИС - Това са 7 мостови кабела в една конзолна кутия. Забележи, че въобще не може да се постави ключа в нея. И това без спайки и клеми. Забележи и че 7-8 мостови кабела едвам се прекарват през дупките на кутията и може да се нарани кабела. Ето за това моето не е дребнавщина, просто както се прави с тънки единични жила ПВ-А1 - с ПВВ-МБ1 не става съвсем така...
Изображение Изображение
drastar - специалист
Тани, не си трови нервите, няма смисъл :?
thinkpad - майстор
drastar написа:
Тани, не си трови нервите, няма смисъл
Защо бре, Drastar? Показвам му на Тани една-две картинки да види как стоят нещата в условието на задачата му. При това с двужилни мостоваци, не с трижилни :)
Утре специално ще се опитам да свържа 7 мостови кабела в лустер клеми, понеже не са ми налични Ваго.
Тани - модератор
Цитата е картинка, защото вече бе го редактирал. Явно не си диржиш на думата.

Като се прибера и скрия 8 мостови кабела с четири спайки иминиращи два кръга, ще млъкнеш ли най-после?
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: