• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 48
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Тани - модератор
John написа:
Не,може да кажеш "това е най-добрия метод".Важното е да е изпълнено правилно технически,съгласно изискванията на правилниците и наредбите.
С това твое изказване съм напълно съгласен! Даже на няколко пъти го споменах в темата!
Тани написа:
Майсторлъка се изразява да използваш подходящата технология при различните проекти, да си подбереш подходящите материали и да ги използваш за да постигнеш крайната цел!
Тани написа:
Няма да правя инсталацията както мога , а както трябва!
За масовия случай, предложената идея има много предимства, но разбира се има и изключения! Например при много врати, преразхода на кабел ще е голям. Ако обаче изискването е за "невидими" разклонителни кутии, ще се следват приоритетите!

За открита инсталация също не е много подходяща идеята, въпреки че се пести кабел. С друго може да се прави компромис, но безопасността винаги е с най-голям приоритет!
Тани - модератор
thinkpad написа:
Добре, печелиш! И наградата е - още разходи!
Нали се разбрахме - правилния въпрос беше:
Може ли да стане по-евтино и отговора в повечето случаи е "ДА" Разбира се има и изключения!
thinkpad написа:
Повече виждам неща посочени първоначално от мен - контакти и ключове до вратата и контакти разположени на 1-2 от другите стени.
Нека по твоя пример разгледаме само 2 контакта и една разклонителна кутия. Ти имаш две слизания, да речем по метър от разклонителната кутия до контактите плюс разстоянието между контактите , а по предлагания в темата метод имаш само едно слизане. На всеки следващ контакт, ако има още контакти, ти имаш по още едно слизане, а по предлагания метод няма! Разликата в цените на една разклонителна плюс една конзолна сравнено с една дълбока конзолна е двадесетина стотинки. Тези двадесет стотинки според тебе са ми повечето разходи. Така е, повече са! Но могат ли да бъдат компенсирани от метър кабел и копаене на още един отвор за кутия , ще оставя на тебе да отговориш? Ще ти стигнат ли двадесетте стотинки?

Офтопик:
Контакт до ключ никой не може да ме накара да сложа! Височината на контактите също не ми се вижда подходяща, особено за уреди с къси кабели, които трябва да стоят на земята. Но това не е важно за темата!

Може ли и още един страничен въпрос - какви кабели си използвал за противоатомното си убещище у вас?
thinkpad написа:
Иначе действително тези стандартните са доста плитки и от база на тях изказах, че няма да стане номера, нито можеш да имаш 20 сантиметра аванс в такива кутии. Но материалите не винаги се подбират лично :)
Разбира се , че се подбират лично! Материалите за следващите 2 инсталации вече са ми в мазето! Дори не знам кога, къде и на кой ще ги правя! Който си е купил материали без да ме пита - да си ги инсталира! Ако някой ти даде антенен кабел ще му го инсталираш ли? Най-редовно се налага да демонтирам такъв кабел, дори в мазилка! 10 кутии са 1-2-3-5 лв. Ако нямам поне по 5-6 от вид, без да ми трябват за нещо конкретно все едно нямам кутии!
Ако клиента иска сам да си купи материалите - аз ще отида с него и ще си ги избера! После в зависимост от ситуацията, най-вероятно пак ще ползвам и мои материали! Такива клиенти обаче са изключения, защото ако ще си купуват материалите, накрая не им излиза сметката, заради остатъка материали . Никога не може да се сметне точно!

А относно 20-те сантиметра аванс - разгледай снимките дали преувеличавам или на практика са 30-40!

Изображение

Може да видиш и колко остава аванса в последствие! Все пак обаче си е разход на кабел!

ПП Ей така от любопитство, явно си доста загрижен за клиентите си , като се грижиш за техните 20 ст. спестени от дълбоката кутия. В замяна на спестените стотинки им предлагаш услугата " Изкопаване на отвор за разклонителна кутия!" Би ли казал колко колко пари пести клиента по този начин? Колко струва услугата?
thinkpad - майстор
Тани написа:
Нали се разбрахме - правилния въпрос беше:
Може ли да стане по-евтино и отговора в повечето случаи е "ДА" Разбира се има и изключения!
По-евтино може да стане само ако наредиш контакти един до друг. Сложи в моя пример 3 двойни контакта на 3 от стените - на всяка от трите по 1, които не са разпределени равномерно. Например 3 метра стена, като единият контакт е до вратата по средата на стаята, другият е на съседната стена отдясно на 1 м от края на стената, а третият е на отсрещната стена на 1 м от началото й в ляво. Ако го погледнеш 3D твоята схема просто никак не подхожда. Имаме 2 спускания на магистралата така или иначе и пестене на кабел имаме точно 0. Височината на която се монтира ключ и контакт до него, например за прахосмукачка или друг битов уред е около 1,45 при 2,10 стена. Мога да си спестя двойното слизане, като си купя 4 жилен мостови кабел и си наглася жилата по желание - две жила за контакт, а другите две жила за ключа. Не е точно по правилник, но е възможен вариант.
Има много случаи, в които просто разположението е такова, че да се пуска магистрала долу няма голям смисъл или още по-малко завъртането да се минава с изпълнение без разклонителни кутии.
Материалите на обектите по строежите, към строителните фирми да не мислиш, че си ги избират самите електротехници все?
20 сантиметра аванс добре, ти и 50 сантиметра можеш да оставиш, но ако работиш с плитки кутии по 4,5 - 6 сантиметра, каквито са масовите, не можеш да го набуташ вътре този аванс, нито имаш място за особено много свръзки.
Трябва да имаш предвид, че не навсякъде може да се дълбаят дълбоки отвори за конзолни кутии и лично моята боркорона, с която съм в момента, не може да направи по-голяма от 6см дълбочина. Например в бетон не е лесно да се копае, а пък дълбоки конзоли не навсякъде може, без да се нарушава структурната цялост.
Когато трябва да се пускат отделни кабели за консуматори свалянето на магистралата до нивото на контактите, както ти ми казваш отново няма смисъл, защото просто всички кабели трябва да минат един и същи път до таблото.
Като най-голям недостатък на твоето свързване мога да посоча необходимостта от дълбаенето на дълбоки отвори за конзоли, а при ползването на мостови кабел - наслагването на много паралелни кабели, освен ако не се ползва само един кабел, който да свързва между точките. В единият случай, особено както го изпълняваш в гофре, за разлика от кутии ако се компрометира кабела - запали се по пътя в гофрето или контактът, чиято конзола служи за разклонителна кутия се запали, може да се засегне по-значителен участък. Докато при изпълнението с разклонителни кутии к'вото и да става накрая не те интересува, стига да не засегне магистралата. Ако пък говорим за изпълнение на един кабел от контакт в контакт при повреда на някой по пътя се компрометира цялата верига. Недай си това стане на двужилен кабел и контактите са занулени(теоретично) - разхлабване на едната нула някъде около първите контакти означава, че последните ще са само с фаза и без нула, а като пуснеш уред със заземяване на корпуса фазата тръгва от контакта по кабела към консуматора, минава през консуматора, отива към нулата на контакта, но тъй като я няма - няма къде да отиде, а понеже е свързана нулевата пластина с шукото се прехвърля и върху корпуса. Именно поради такива дефекти TN-C убива, поради възможността при единична повреда на нулевият проводник зануляването не просто да не защитава, ами да убива.
Казах какви смятам за недостатъци в твоята система - всички кабели са на едно място. Авария и частично запалване на който и да е компрометира всички, понеже не лежат отделно един от друг. Ако минава един и същи от контакт в контакт един да се компрометира и може всички след него да не работят или дори да убиват, единичен дефект изкарва от строй цялата верига.
По-трудно се правят снадки при натрупване на повече кабели, което с особена сила важи, ако става въпрос за спайки. Просто да речем 6 кабела не можеш да им правиш спайка и да я наречеш стабилна в общият случай, освен ако не по 1 квадрат. Колкото повече са, по-дебела става, по-трудно се усуква, изисква се повече сила и трябва да се усукват по-дълги оголени краища, което означава по-голяма обемност...
А във всеки случай налага ли се да се свързват консуматорите на отделни предпазители, няма значение системата.
Тани написа:
ПП Ей така от любопитство, явно си доста загрижен за клиентите си , като се грижиш за техните 20 ст. спестени от дълбоката кутия. В замяна на спестените стотинки им предлагаш услугата " Изкопаване на отвор за разклонителна кутия!" Би ли казал колко колко пари пести клиента по този начин? Колко струва услугата?
Не работя така да изнудвам клиентите и не точно по онзи ценоразпис, дето бях го цитирал от сайта на някаква фирма. Прокопаването на няколко разклонителни кутии въобще може да го неглижирам, понеже става относително бързо, чисто и лесно с боркорона.
Тани - модератор
Нищо не ми отговори за кабелите в противоатомното ти убежище? Постоянно говориш и за запалени контакти и кабели. Колко такива случаи имаш?

Разбрахме се вече, че разхода на кабел зависи от наличието на врати и от конкретния случай! Ако в твоята практика преобладават случаите с 2-3 контакта на височина 1,45 , при положение че стаята е висока 2,10 , а на клиентите не им пука за капаците на кутии по стените наистина е безсмислено да използваш тази технология! Аз засега не съм имал клиенти с подобни изисквания и може би гледам само от своята гледна точка! Преди да си тръгна от обекта, направих една снимка специално за тебе! Брой ако искаш! На лявата стена, контактите са 2 - вижда се само гофрето в ъгъла. Това не са всички контакти в стаята!
Прикачен файл:
P1630321.JPG
Относно избора на материали на голям обект - ако не те оставят да си избереш материалите, какъв е шанса да промениш проекта по свое усмотрение? Въобще не ги и споменавай големите обекти в тази тема, ако не си проектант!

Каква е тази твоята боркорона? Да не е за плочки? Не съм виждал боркорона за тухли/бетон , която да не може да се справи с дълбочината на двойна кутия! Би ли дал линк към подобна на твоята? В бетон по принцип си се копае трудно. При избора една дълбока или две плитки, бих избрал едната! За бетон, може да си вземеш клеми Ваго, за да спестиш от дълбочината и да се събереш в нормална/дълбока кутия! Виждаш от снимките, че става!
drastar - специалист
:-D Е, знам каква съм искал от темата и защо съм я пуснал, разгледайте всичките ми мнения.

Сега към всички които казват, че не може от контакт в контакт. Няма да обсъждаме материалите вече видяхме, че има подходящи. Тук ми е позволена да правя до 8 точки една в друга.
Ще сравнявам с Белгия понеже мага да давам примери от тук

1. Електротехниката не е ли еднаква по света ? С какво се различава тя в България от останалият свят ?
2. С коя наредба се забранява този вид инсталация ?
3. Къде е описан максималният брой връзки които могат да се направят ?

Нека всички които мислят да отговарят на тези въпроси, да погледнат документа по надолу, и ако имат въпроси по превода да ме попитат. Аз твърдя, че всичко в този документ отговаря и на Бг изискванията, само за въпрос 2 и 3 от по горе не е ясно, но всичко останало като заземяване(обърнете внимание, че се започва с това),сечения, начин на полагане на кабели, изисквания за мокри помещения, предпазители, ДТЗ и..............

Моля Ви да се аргументирате.
http://www.vincotte.be/data/PDF/Install ... 013_FR.pdf
документът е за инсталации по апартаменти и къщи

пп забравих
4. Защо тук ползват предпазители 2р, познавам и колега във Франция който също полазва такива, а България не се ползват.

Наистина не знам отговора на този си въпрос, какви предимства и недостатъци има :?
една от причините със сигурност е цената, но освен нея ?
hidrazin - майстор
drastar написа:
4. Защо тук ползват предпазители 2р, познавам и колега във Франция който също полазва такива, а България не се полазват.
Ами не че не се ползват но са специфични и не се налага да се ползват масово в практиката. Все пак у нас няма 2х220V като в Белгия. Използват се двуполюсни постояннотокови но естествено не в бита.
Прикачен файл:
PICT0254.JPG
:partyman:
fikata - майстор
Все пак у нас няма 2х220V като в Белгия.
Е ние сме живяли с белгийската система 2х150V. Все още в някои стари къщи по тази причина има предпазител на нулата. :-D
thinkpad - майстор
Тани написа:
Нищо не ми отговори за кабелите в противоатомното ти убежище?
Идея си нямам каква ми е боркороната точно и в какъв каталог да ти я покажа. MTX като модел знам че е, свредло, тяло държач за короната и короната отделно, модулно. Аз в бетон не пробивам често, обикновено в тухли или ютунг. Върши работа.
Под големи проекти имам предвид такива, в каквито ти си изпълнител и ти се дава задача, а материалите ти ги одобрява друг.
Контактите не са на височина 1,45 всичките, и аз слагам ниски - около 40 сантиметра до пода да речем. Просто споменавам 1,45, понеже това е височина средна за ключ за осветление, който обикновено върви заедно с единичен контакт поне.
Обекта ти е интересен с толкова контакти, действително. Толкова много контакти не често изпълнявам.
Нямам бункер :lol: Запалени контакти до сега съм виждал само един и то не по моя вина, а някой на старите витлови бушони сложил тел и пуснал някакъв уред на контакт с хлабава връзка. Подпалил се кабела. После го подменях кабела.
А що иде реч до моето жилище - нали ти казах каква ми е оръфана инсталацията. Ей сега точно ме побърква някакво мигане на лампата, а пък половината връзки съм ги преправял. Енергото ли прави гафове, какво ли - днес сутринта нищо не мигаше. Сега се вижда, защото съм със 100W крушки с нажежаема жичка. А спайките съм ги запоявал. Една бях отрязал да скъсявам и реших да пробвам - дори единият край завързан на менгеме, а другият край да го дърпам с клещи - не може да мръдне и милиметър. Та аз съм с едни грозни мостоваци. Сега точно си мисля как ще ми отидат 300 метра кабел и една голяма торба жълтици, ако тръгна да подменям цялата инсталация. :lol: А запалени контакти от инсталация, която аз съм правил съм имал точно 0! Обаче всичко трябва да се взема предвид.
Последна промяна от thinkpad на чет сеп 19, 2013 8:44 pm, променено общо 1 път.
drastar - специалист
fikata написа:
Все пак у нас няма 2х220V като в Белгия.
Е ние сме живяли с белгийската система 2х150V. Все още в някои стари къщи по тази причина има предпазител на нулата. :-D
Тук 2р се ползват абсолютно на всякъде 3х400+N+P

Прикачен файл

TD.JPG
todortv - майстор
drastar написа:
..... 3х400+N+P
Нулата е само работна и се счита за опасен проводник.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 48

Тема "Ел. инсталация без разклонителни кутии" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: