• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
marinakis - напреднал
Ами да супер си е с траф.Аз го сложих в една картонена кутия от вафли и готово :D

Прикачен файл

DSC007791а.JPG
Ети и това което аз измислих да направя след като видях темата(отзад е кутията)
DSC007791а.JPG (110.16 KиБ) Видяна 8502 пъти
Lyuben_K - напреднал
Здравейте и честита коледа на всички! Смених на половината апартамент всички крушки със светодиодни и се оказа, че повечето от тях не се изключват напълно, ами продължават да светят съвсем слабо :?
Там където има глим лампа в ключа светодиодната крушка свети слабо, но забележимо дори и през деня. Това не е проблем за LED крушката и не ме притеснява.
Странното е, че и крушките без глим лампа в ключа също не изгасват напълно. Измерих тока при изключено положение и се оказва, че през крушката протича ток около 0.2-0.5mA. Въпроса ми е дали имам утечки в инсталацията на осветлението или е възможно да се прехвърля някакъв ток през капацитета на проводника, който отива към ключа (с дължина поне 2-3 метра)
ELEMENTAL - специалист
Честита Коледа и на теб!Относно въпроса ти - явно има някъде утечка по инсталацията, защото паразитния капацитет за 2-3 метра проводник е много малък.Ако приемем, че проводниците са с ПВЦ изолация, сечение 1,5кв.мм и дължина 3 метра за него получаваме около 500pF.Съответно реактивното му съпротивление е към 6-7мегаома, а тока през него ще е към 0,03mА (а не 0,2-0,5mA).
mitcd - специалист
Lyuben_K - Затвори веригата на входа 220 на светодиодите с кондензатор и ще се реши проблема със светенето.То отечката ще си остане то е ясно(може и да не е голяма утечка ,щото диодите на малък ток светят дори като единият им край е на + на батерията а другия го държиш с ръката).
Lyuben_K - напреднал
Благодаря за бързите отговори. Самото светене не ми пречи, а и такъв малък ток едва ли износва светодиодите в крушките :) Притеснява ме тия утечки да не направят някоя беля. Вероятно ги е имало от много време, просто сега се забелязват. Все пак ток по-малък от половин милиампер няма начин да захрани крушка с жичка. Схемата на крушките е подобна на тези http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... &start=120 т.е. ако се пренебрегне саморазряда на филтриращия кондензатор, всичкия ток, който преминава през крушката, преминава през светодиодите.
По основната тема - при схеми от горния тип слагам по 1 ценер диод 4,7V паралелно на всеки светодиод. Така че ако някой светодиод реши да изгори, тока да има от къде да премине. Иначе се получават специални ефекти като в дискотека - преди две-три седмици махнах една много стара LED крушка (без ценери) точно заради това. Някой от светодиодите прекъсва, филтриращия кондензатор се зарежда до по-високо напрежение от работното на светодиодите, изгорелия светодиод се "отпушва" и има кратковременно ярко присветване :shock: Абе свети си, ама от време на време почва да мига като блиц в дискотека. А, и преди гасящия кондензатор слагам по 1 резистор 330-470 Ом за да премахна искренето при включване на крушката :-D
tatitijoro - напреднал
При схема с гасящ и филтриращ кондензатор и 20 ярки бели диода имам теоритични стойности както следва:гасящ кондензатор 330nF/400V, филтриращ кондензатор 10uF/100V, резистор 51-100 ома/1W. Грец-а е 1А/400V и гасящия е преди греца. Въпроса ми е ще запали ли системата така и дали са стабилни и сигурни нещата при тези стойности?
ELEMENTAL - специалист
tatitijoro написа:
Въпроса ми е ще запали ли системата така и дали са стабилни и сигурни нещата при тези стойности?
Ще светнат светодиодите - споко.
Lyuben_K - напреднал
Според мене са ти правилни сметките. Аз правя крушките с подобни стойности. При моите 1W бели крушки стойностите са:
24 бели светодиода
гасящ: 330nF/400V
филтриращ: 22uF/400V или ако правиш с цокъл Е14, и нямаш място може и 10uF/400V. На мене с по-голям филтриращ ми харесва повече, има плавно светване и угасване. 100V му е малко, ако ти прекъсне някой светодиод, ще се зареди до към 310-320V и гаранция ще гръмне. За това ги слагам 400 или 450V.
Резистора обикновено го слагам 330-470Ом
tatitijoro - напреднал
а колко ще еконсумацията на ток при тези параметри :?:
Lyuben_K - напреднал
Опита показва, че е някъде между 1 и 1,3W. Тока леко се променя в зависимост от напрежението в мрежата. Става въпрос за активната мощност. Домашните електромери засичат само нея. :)
Пълната мощност е около 4VА.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: