• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 111
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
законите които важат за контакното съпротивление са си едни независимо дали става въпрос за електрически апарат или връзка в разклонителната кутия :)
А това да се правят няколко сантиметрови спайки и после да се калайдисват ( че даже някой спомена заварка с сребърен припой) абе на мен малко ми прилича като да сложиш 4 квадрата за осветление :-D
Разберете, че една инсталация ако е правилно проектирана и изпълнена, защитена с правилните апарати проблеми с клемите на утвърдените фирми няма да имате.
Тани - модератор
Истината е една:

lubomirlz написа:
Разберете, че една инсталация ако е правилно проектирана и изпълнена, защитена с правилните апарати проблеми с клемите на утвърдените фирми няма да имате.
също така и с каквито и да са други видове кабелни връзки!

Всичко зависи единствено от изпълнението!

Всички по-нататъшни спорове са все е едно да спорим:

КОЙ ЦВЯТ Е НАЙ-КРАСИВИЯ
Transporterr - специалист
аз не виждам някой да спори, всеки излага какво смята че е добро защото точно тези връзки са слабо място в инсталацията и са предпоставка ако не за пожари то за доста неприятни моменти..
а това за което няма наистина смисъл да се спори, е че повече от 90% от новото строителство е направено с усукване и без никакъв помен нито от клеми нито от запояване.
lubomirlz написа:
това е само добро пожелание, всеки знае че като си купич овек нов дом в БГ и започват ако не основен ремонт, то подмяна и преправяне на почти всичко за това и 111 страници да е темата има смисъл.
lubomirlz - специалист
Да Тани, едно качествено усукване е достатъчно надеждно и без да се калайдисва (лично моят дом е вече 22 години с такива връзки и не са мръднали), но не всеки може да изпълни, както трябва такава връзка, именно за това препоръчвам клеми.
За новото строителство със знайни и незнайни майстори и връзки които са хлабави и се клатят не ми се говори :)
zimel - специалист
Съгласен съм с това, че правилно изпълнена инсталация работи много години без проблем.

Много ми се иска да Ви попитам, как ще постъпите в следната ситуация :

Трябва да преправите връзките в стара гипсирана разклонителна кутия , която е с гипсиран мостов кабел.

Кабелите в кутията са къси, с къси и лоши спайки, частично стопени изолациии и нагорели проводници.

Вие , как бихте постъпили?

Отпада вариянта за цялостен ремонт на инсталацията, както и частичен....къртене и т.н.

Това е често срещана практическа задача за електротехниците.
lubomirlz - специалист
Е щом ще се изпитваме :)
Като за начало ще почистя изгорялата изолация, в такава ситуация врътвам кабелчето с мегера и ако изолационното съпротивление е под нормата кабела се подменя. На който не му изнася да си търси друг електротехник, може би същия, който е правил калпавите спайки.
Ако мостовака е наред го почиствам от нагари и окиси (ортофосфорната киселина върши много добра работа) нямаше да правя реклама, но 3М са едни от лидерите в изолационните материали и имат доста добри термосвиваеми шлаухи с които да възтановиш изолацията, тъй като сам каза че кабелите са къси Ваго клемите са наистина един добър вариант.
И не на последно място бих проверил дали сечението на кабела и големината предпазителя са подходящи за консуматора който захранват.
lubomirlz - специалист
sasooooooooo написа:
С лустърклема...
:thumbs:
zimel - специалист
Аз ползвам спойка тип филипс.
julian1960 - напреднал
каква е тази спойка не я знам
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23