• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 40
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
8180 написа:
ivanovbg написа:
Абе направо довършете сметката:
1. 220V-48,4ома-4,5454А=1киловат- 40вата/час загуби в изолацията 80литра до 80 градуса бойлер = х - време за загряване
2. 180V-48,4ома-3,72А=669,6 вата- 40 вата/час загуби в изолацията на 80литра до 80 градуса бойлер = y-време за загряване
В интерес на истината, в тази задача Добрев има някакво основание - за бойлер, тенджера и под. по време на загряване едновременно има някакво загуби от едновременно изстиване (в задачката 40W при крайната темпиратура 80оС). Ако времето е по-дълго, загубите са повече.
Ако готвиш на балкона са чисти загуби, в кухнята - топлиш с тенджерата вместо с духалката и сметката е по-сложна.

В задачката:
80л бойлер, от 10 до 80оС се загрява приблизително с 6,5kWh електроенергия и съответно:
х = 6,5h
y = 9,7h
Ако усредним във времето (и температурата) загубите на 30W:
При х - 195 Wh
При y - 291 Wh
Разлика грубо 100Wh, отнесено към полезната енергия 100/6500 = 0,015 или
1,5% загуби и увеличение на сметката.
И в двата случая, обаче загубите топлят банята/килера.
Дано някъде не съм сгрешил по ракиено време сметката.

П.П. Много сте изписали докато смятах.
ivanovbg сметката така се прави - провери числата, ако искаш.
Сметките вероятно са верни - не споря. - но имам въпрос и уточнение.
Тези загуби са валидни само ако ползваш водата веднага след като загрее. Ако загряваш бойлера на нощна и да ползваш водата на другия ден е точно обратното - 3 часа повече имаш максимални загуби при по-бързо нагряващият бойлер.
Защо на старите бойлери имаше степени на нагревателя след като е по-икономично на макс. да работи?
Защо не ги правят 5-6kW и да ги рекламират че са много по-икономични от другите?
ivanovrg - специалист
защото тези загуби си ги има по принцип
и разгледаните сметки са за два периода от време
при което се смята колко е разликата в загубите за този периоди
реално икономия от по мощен нагревател няма
това виждам аз от тези сметки(30-40W/h)
реално няма да има загуби само ако бойлера студен
Последна промяна от ivanovrg на вт фев 12, 2013 12:32 pm, променено общо 1 път.
8180 - майстор
Може би не подчертах достатъчно - загубите ги има винаги и почти винаги във вид на топлина. Най-големи са когато бойлерът е около изключването (най-голяма разлика в температурите).
От др. страна НЕ СА чисти загуби - топлят помещението (през зимата).
Коректно е да се разглеждат САМО при бойлери, котлони, фурни, фритюрници, тостери, миялни и перални (по време на нагрев) и подобни.
НЕ СЪЩЕСТВУВАТ при отоплителни уреди, електронни устройства (тук може и да са печалби).
При осветление (ЛНЖ) дори пестим, за сметка на по-лошо осветяване. LED и енергоспестяващи са по-скоро към електронните.
За хладилници, прахосмукачки (и др. с двигатели) - не съм точно в час.
И, вече се каза - ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, че някое устройство не дефектира.
С една дума - отговорът ми на въпроса по темата е - НЕ, ИЛИ НИЩОЖНО.
При понижено напрежение, би трябвало ЕРП да ни дължи, а не ние на него.
fikata - майстор
По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?
Кой разбрал,разбрал. Отговорът беше категоричен "Не,не и не"
Темата отиваше към заспиване,докато не се появиха любимците на hidrazin - гипсокартонаджиите с "компетентни мнения" и аргументи,че знаят закона на Ом и готови с един замах на шпаклата да сринат Основите на електротехниката с
когато на уреда пише 1000W то електромера отчита 1000W за час
него не го интересува напрежението
има един закон на ОМ който все още си важи
.
Ако искате, вие продължавайте с киловатите за час квт/ч или киловатчасовете kWh/мерна единица за активна електроенергия/, а аз по темата излАзам в болнични. :-D
8180 - майстор
fikata написа:
а аз по темата излАзам в болнични. :-D
Е, да бе - други да борят некомпетентност и манипулации.
Поглеждай все пак - поне малко да се намали ..... - все е от полза.
fbr - майстор
Голям кеф е да млъкнеш, след като установиш, че не можеш да убедиш неубеждаемите.
dyaneff - майстор
Дали изказването на министъра не е прелюдия към одобрение строежа на нови блокове в Козлодуй. Сега хората си мислят, че напрежението е ниско и това им увеличава сметките за ток. Утре Б.Б. се изправя и казва трябват ни още мощности за да се вдигне напрежението.
preslav - майстор
8180 написа:
В интерес на истината, в тази задача Добрев има някакво основание - за бойлер, тенджера и под. по време на загряване едновременно има някакво загуби от едновременно изстиване (в задачката 40W при крайната темпиратура 80оС). Ако времето е по-дълго, загубите са повече.
Ако готвиш на балкона са чисти загуби, в кухнята - топлиш с тенджерата вместо с духалката и сметката е по-сложна.
Ако усредним във времето (и температурата) загубите на 30W:
При х - 195 Wh
При y - 291 Wh
Разлика грубо 100Wh, отнесено към полезната енергия 100/6500 = 0,015 или
1,5% загуби и увеличение на сметката.
И в двата случая, обаче загубите топлят банята/килера.
Дано някъде не съм сгрешил по ракиено време сметката.

П.П. Много сте изписали докато смятах.
ivanovbg сметката така се прави - провери числата, ако искаш.
Ще си позволя лека вметка за неща, които неволно не си отчел:40W при 80 градуса - съвсем друго е при 60 градуса, при 50 и т.н. Разликата ще е далеч под изчислените 1.5%, а може да се окаже, че при по-бързото затопляне имаш повече загуби защото по-бързо достигаш 80 градуса и по-точно се удържаш на тях - от една предишна тема разбрах, че почти никой не си изключва бойлера след достигане на зададената температура - тогава дори се дискутираше, че болшинството хора не искат да се разделят с удобството постоянно да имат гореща вода заради някакви си 2-3 лв. месечно.
gogo7777 - майстор
Направих опитната постановка и ето резултата:

Нагревател 18,8 ома. При 220 волта се получава 2574 вата. При 160 волта 1361 вата

Кофа с вода 7л
Температура на водата 7 градуса

При 160 волта водата стигна от 7 до 90 градуса за 35 мин.. Т.е 1361 х 0,58333 = 794 W/h
При 220 волта водата стигна от 7 до 90 градуса за 13 мин.. Т.е 2574 х 0,21666 = 558 W/h

Разлика 236 W/h

Това за една кофа вода и половин час. Е айде сега кажете, че електромера не отчита повече енергия при по-ниско напрежение в мрежата. Както се вижда няма закономерност време/ват, което значи, че тая аритметика не се върти само около Ом, а и около Карно, Джаул и др. :-D и зависи и от други величини обем, температура, температурен коефициент и куп още други....
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 40

Тема "По-ниското напрежение "върти ли" по бързо електромера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: