• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 56
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
258
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 296

zz_stefanov - майстор
Тани написа:
.....
zz_stefanov написа:
Е, задачата не може да е с предварително зададен предпазител :)
Така, както е зададен предпазителя, той ще е само включвател. Сигурно на главното табло най големия предпазител е 25 А, а входящия кабел е 6 мм2 :)
Стефанов , в случая последователността , която коментираме е:

1.предпазител (предварително зададен)
2.кабел -( ние трябва да го изберем - именно той е отговора на зададения въпрос)
3.консуматор ( и той е предварително зададен. Понеже въпроса е принципен не е уточнено, но на практика е възможно и по-скоро правилно на този край на кабела също да има предпазител , който вече е съобразен единствено и само с консуматора! )
ти коментираш предпазителя между кабела 2 и консуматора 3 , който не е обект на тази тема!
Напротив обект е, и се очудвам че не го разбираш.
1. Не може задачата да започва със зададен предпазител - това го казах горе;
2. Не може да слагате компоненти които са за по голяма мощност/ток от тази, която може да бъде подадена от предното табло;
3. Предпазител 100 А в тази верига си е прост включвател;
4. Задачката на предпазителя е да пази от пожар при късо съединение - ако кабела е 1,5 и дълъг, при късо просто ще стане реотан без да задейства предпазителя (baretata_7_62 даде пример за това).

Верния подход е точно обратен, на представяния от теб:
1. Знае се колко е максималната мощност от входа - в случая достатъчна;
2. Определя се при при този консуматор и при тази дължина на трасето какъв трябва да е кабела за да е спада на напрежението с края му в норми;
3. Определя се предпазителя преди дългия кабел, така, че той да задейства при късо в другия край на кабела - а не в консуматора (за да не се превърне кабела в реотан без да се е задействал предпазителя, както ще стане при така поставените условия на задачката горе);
4. Предвижда се и се оразмерява предпазител на края на кабела, непосредствено преди консуматора, който да се задейства при късо в зоната на отдалечения консуматор (точно така се прави, поставя се предпазител непосредствено преди консуматора, в случая общо стават два).

Това не е апартаментна инсталация при която от опита си монтажника, на око може да си позволи да извършва разчети.
Тани - модератор
Стефанов, ти разбра ли , че в последния пост разсъждавам от гледната точка на Артър и очевидно не съм съгласен с това , което съм написал? Прочети предишните ми мнения в темата , дори само последното мнение на първа страница Публикувано на: 10 Яну 2008 16:32:06 и ще видиш в резюмиран вид това което си написал! А че може да се започва с предпазител също дадох примери - моята инсталация започва от предпазителя след електромера . А твоята?
zz_stefanov - майстор
Ми от цялото писане което правиш, разбирам че се съгласяваш, че предпазителя може да е предварително зададен
Това е изцяло грешен подход, не може предпазителя да е предварително зададен преди завършване на разчета :)
Твоята инсталация с 100А предпазител ли започва, щото и твоят предпазител е бил обект на разчет и не е бил предварително зададен. В този твой пост който ми цитираш не се твърди това което аз съм ти написал по горе, а точно обратното което е неправилно.
И как да разбера и от какво е очевидно, че не си съгласен с това което сам си писал, това което си написал е пред нас, не съм в главата ти, за да знам какво бушува в нея :)
Тани - модератор
zz_stefanov написа:
Ми от цялото писане което правиш, разбирам че се съгласяваш, че предпазителя може да е предварително зададен
Това е изцяло грешен подход, не може предпазителя да е предварително зададен преди завършване на разчета :)
Мисля че дадох достатъчно примери за това! Не ми отговори с какво започва твоята инсталация след електромера?
Тани написа:
Имам един билборд и ще му слагам един прожектор 100W . Искам разпределителното дружество да ме присъедини . Слагат ми предпазител 50А . Какъв ще е кабела до билборда?
Знаеш , че електромера обикновено е на стълба по който са кабелите на разпределителното дружество, а разпределителното табло е в къщата в случая билборда. В тази тема се пита какъв е КАБЕЛА от ПРЕДПАЗИТЕЛЯ на разпределителното дружество до ТАБЛОТО НА БИЛБОРДА задачата ни не включва това какъв е предпазителя в таблото и дали го има , ако има предпазител то задачата ще е какъв ще е КАБЕЛА от ПРЕДПАЗИТЕЛЯ на ТАБЛОТО до ОСВЕТИТЕЛНОТО ТЯЛО

Според мен предпазителя се слага в началото на кабела за да го пази . Да разбирам ли , че ти мислиш по друг начин , та казваш , че мястото му не е там в задачата , а трябва да гледаме какъв е кабела ПРЕДИ предпазителя? Ако всичко е спазено както трябва предишния предпазител ще е с по-голям ампераж или поне друга крива и кабела ще е съобразен с него!
zz_stefanov написа:
И как да разбера и от какво е очевидно, че не си съгласен с това което сам си писал, това което си написал е пред нас, не съм в главата ти, за да знам какво бушува в нея :)
Може би и ти не четеш внимателно и си пропуснал това:
Тани написа:
Чета мнооого внимателно! Също и какво пишеш! Нека резюмирам написаното от тебе и дам примери:
zz_stefanov - майстор
Вярно е, предпазителя определя сечението на кабела след него, но това е само в частност предпазител-кабел, защото този предпазител не може да е произволно зададен. Първо той трябва да бъде избран с разчет, а не на принципа - имам такъв във килера (както в случая с този 100А-ров.)
На практика той не може да е по голям от монтирания преди него.
Така, в крайна сметка кабела не се определя само от предпазителя, а от куп други фактори при разчета.
Анкетата е объркваща защото обхваща само един момент от целия разчет и за това не внася яснота за тези които искат да направят нещо сами ( доколкото направи си сам/проектирай сам е подходящ подход при ел. инсталации).
Тани - модератор
Единствената цел на анкетата е ПРОВОКАЦИЯ и разчупване на мисленето! На практика всички почват от консуматора и съобразяват всички останалите компоненти от инсталацията с него . Има обаче и единични случаи когато не можем да сменим предпазителя и ТОГАВА ВЕЧЕ трябва да съобразим кабела с предпазителя , а не с консуматора , мощността на който понякога е само в сферата на предположенията!

Ти можеш ли да си смениш предпазителя на електромера с какъвто на тебе ти е необходим? :?
zz_stefanov - майстор
Не разбира се, защото той е елемент от цялата система. Всичко започва от консуматора, т.е дали той може да бъде захранен от това ниво на системата ( в частност това табло и на това разстояние).
ArturDent - Почти Безобиден
Аз пък това което пиша, е че не може да има правилен отговор, на грешно условие.

Ето да парафразирам:
Имаме тежест Х тона. (Консуматор).
Имаме кука която издържа У тона. (Предпазител)
Какво с какво въже да вдигнем тежестта?

@Тани: Когато ти е невъзможно да смениш предпазителя, дали ще ти е по-лесно да смениш кабела?
vk - специалист
Тани написа:
Ти можеш ли да си смениш предпазителя на електромера с какъвто на тебе ти е необходим?
Е как да не може - преди 2 седмици сменяхме на един съсед, че му беше нагорял (стар винтов бушон). Сложихме един 63 А, от тези със оранжевото палче.
Вярно работи се под напрежение, с хубави инструменти, трябва да се внимава,но няма проблем.
Тани - модератор
vk написа:
Тани написа:
Ти можеш ли да си смениш предпазителя на електромера с какъвто на тебе ти е необходим?
с хубави инструменти, трябва да се внимава,но няма проблем.
Да , явно ще трябва да си набавя хубав комплект шперцове и много да внимавам да не ме хванат :-D
Ето малко размисли по темата!

viewtopic.php?p=338716#p338716

Той Артър си спомням че я е чел :-D , но той не си спомня , както и не си спомня за кабела до билборда и все забравя да ми отговори! Също така не каза нищо за примерите ми от днес , явно е съгласен и с обобщението и с дадените примери!
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 56

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: