• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 216
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
thinkpad написа:
lov написа:
То вобще нанвсякъде хората избягват стоманобетонните конструкции и ги ползват само там където с друго не става.
Ама гният и изискват голяма поддръжка. Дървояди, някой циганин да ги нацепи за подпалки... А относно стоманобетонните конструкции - то за това в САЩ като духне малко вятър и целите им къщи отлитат и си намират места другаде. Да не говорим, че дървените стълбове могат да ГОРЯТ.

Дървените стълбове не са от сурово дърво, а както и жп. траверсите са обработени с креозот и практически не гният и нищо не ги яде, но понамирисват в горещото време.
При мрежа средно напрежение дават един плюс-няма нужда от заземяване на опорите, носещи изолаторите. И какво хем по леки стълбове, кем по малко разходи.

А в Гърция стълбовете са сечени от българските гори и са изнасяни!

Няколко нахотки в София:

ул. Паренсов малко след ъгъла с ул. Мальовица в посока Св. Седмочисленици на тротоара има чугунена плоча с несъществуващото вече напрежение 35кВ. Вероятно връзка между съществувалата според автора на статията за електрификацията на София, подстанция до Перловската река към центъра.

На тротоара ул. 13-ти Март малко след ул. 6-ти Септември, близо до къщата на кмета инж. Иван Иванов има чугунена плоча 20кВ-явно по нова.

На ул. проф. Иван Маихайлов близо до пешеходната пътека с бул. Евлоги Георгиев има чугунаена плоча "Осветление 1924г."

Хубаво е да ги снимаме, преди циганите да са подменили почките някой хубав ден.
В двора на 120-то ОУ Г.С. Раковски има автентичен трафопост със скромни орнаменти и метална къщичка с чашките.
thinkpad - майстор
PCL82 написа:
...както и жп. траверсите са обработени с креозот и практически не гният и нищо не ги яде, но понамирисват в горещото време.
Виждал съм напукани стари дървени стълбове. Стоманобетонните изглеждат по-стабилни. Да не говорим - по-екологични, не сечеш дървета.
PCL82 - майстор
Дървото се напуква, но запазва достатъчна здравина, защото влакната са надлъжни. За екологичната страна съм съгласен.

Но бетонните също се напукват и падат цели парчета бетон най-вече в основите. Отдавам го на недостатъчно уплътняване, лош цимент и инертни материали.

В последно време циментът не е цимент,а пепел, а пясъкът по складовете не е промит добре, съдържа глина и неподходящи по форма и състав минерали. Продават ни пясък за насипи, като пясък за бетон.
thinkpad - майстор
Малко в страни, ама да попитам - Какво не им харесват на разклонителите Технил, че са ги забранили сглобените, а пък в магазините пак си се продават и можеш да си сглобиш разклонител същият? Да не говорим, че има и турски с по-тънък бакелит. Което ми напомня да си сменя бакелитовите с гумени, че много се трошат. ЦЪК
fox_vt - майстор
Скоро купувах двойка на технил,сравнително добре е направен болта с гайката за закрепване на кабела държи на много стягане за контактните пластини нз ако се нагреят ква ще я свършат.
gogo7777 - майстор
Защо са ги забранили.....сглобените....... :shock:
MIRO_073 - майстор
thinkpad написа:
Малко в страни, ама да попитам - Какво не им харесват на разклонителите Технил, че са ги забранили сглобените, а пък в магазините пак си се продават и можеш да си сглобиш разклонител същият? Да не говорим, че има и турски с по-тънък бакелит. Което ми напомня да си сменя бакелитовите с гумени, че много се трошат. ЦЪК
Бяха го наклеветили конкуренцията. Заради щепсела. По европейски изисквания щепсела трябва да е със скоба за кабела от непроводим материал - обикновено някакъв термопластичен материал. Изтегли си всички продукти и ги замени. Този човек си прави всичко в заводчето, което виждате по разклонителя - сече пластини, стругова щифтове, отлива корпусите. ПРОИЗВЕЖДА. Евала. Това е преди около година работа.
Последна промяна от MIRO_073 на пон яну 06, 2014 10:55 pm, променено общо 1 път.
thinkpad - майстор
gogo7777 написа:
Защо са ги забранили.....сглобените....... :shock:
Ами това ако не е абсурд - Щепсели на Технил, тела за разклонители Технил, кабели на Елкабел се продават колкото искаш. Има и турски разклонители, които са по-фалшиви - и всички те се продават. А сглобени не могат да се продават? :? Самото обяснение от комисията е някак много неясно според мен.
Между другото - някой да има някаква листичка на българските заводи за производство на електрокомпоненти? Че малко трудно се издирва българското.
MIRO_073 написа:
Бяха го наклеветили конкуренцията. Заради щепсела.
Наистина ли заради скобата зазакрепване на кабела!? Че то продават щепсели с метални скоби и повече ги тача, защото са по-здрави и затягат по-ефективно и плътно.
MIRO_073 - майстор
thinkpad написа:
Наистина ли заради скобата зазакрепване на кабела!? Че то продават щепсели с метални скоби и повече ги тача, защото са по-здрави и затягат по-ефективно и плътно.
И аз ги тача, ама Европа казва че е опасно
thinkpad - майстор
MIRO_073 написа:
И аз ги тача, ама Европа казва че е опасно
Някъде четох, че Европа казва и че пиенето на вода не е нещо, което предпазва човек от дехидратиране. :?
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 216

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: